
De câteva luni au apărut în unele rețele de magazine cu anvergură mondială niște dispozitive electronice discrete și foarte ieftine ca și cost de producție, denumite beacon (într-o traducere adaptată baliză, jalon, ghidaj), care, atunci când un client care are un smartphone cu o aplicație special instalată se apropie la mai puțin de 50 de metri de dispozitiv, acesta trimite un semnal către telefon oferind informații despre produsele din magazin, despre prețuri, promoții, localizarea pe rafturi sau facilitând conexiunea cu magazinul online unde se pot comanda produsele.
Balizele funcționează pe o tehnologie Bluetooth cu consum redus de energie, pe bază de micro-locație și par a fi noua vedetă și noua tendință în merchandising și promovarea în punctele de vânzare. Această tehnologie poate îmbunătăți experiența de shopping, facilitând accesul consumatorului la informație într-o formulă originală, prietenoasă și accesibilă. Dar beneficiile vin nu doar în zona de comunicare cu clientela, pentru că informațiile colectate de aceste balize pot să dea date foarte utile despre obiceiurile de consum ale clienților, fidelitatea acestora, fluxurile de circulație din magazin, punctele de atracție cele mai intense sau activitatea și dinamica personalului de vânzare.
Micile beacons pot fi plasate și în puncte din spațiul public cu trafic intens, nu neapărat în propriile magazine, într-o astfel de formulă ele având cumva rolul de releu de distribuție a unor reclame sau a unor vouchere sau de ghidaj către magazinele din apropiere. De asemenea, pot fi utile pentru monitorizarea și managementul stocurilor și pentru optimizarea plasării produselor în cadrul spațiilor de vânzare.
Singurul impediment de moment este faptul că, pentru a funcționa în relația cu consumatorii, balizele trebuie să comunice cu o aplicație pentru smartphone pe care aceștia trebuie să o descarce în mod voluntar. Se pune problema unei inflații a acestor aplicații în perioada următoare, care poate genera disconfort și există riscul unor reacții ulterioare de respingere din partea utilizatorilor. Totuși, balizele ar putea funcționa și în relație cu unele aplicații de uz general foarte populare, cum sunt PayPal sau PriceChecker și ar putea să fie utile și în facilitarea plăților electronice.
Treaba este la început, dar mica baliză promite să evolueze rapid și să livreze noi performanțe și noi funcționalități, în vreme ce va modifica în mod consistent principiile și mecanismele pe care funcționează retailul modern. Am ales două filmulețe ale unor producători de astfel de dispozitive, ca să vedeți cum funcționează și să observați că, deja, acestor mici chestii inteligente li se alocă tot felul de roluri.
Vestea cea mai faină am păstrat-o la sfârșit: dacă veți căuta beacons pe Google, chiar între primele 10 rezultate livrate va fi și pagina celor de la Onyx Beacon, care au cel puțin două calități: îs în majoritate români și îs din Cluuuuj! Și au și un site foarte fain, unde explică pe îndelete cum funcționează drăcoveniile astea!
Balizele pot fi utile și în viața privată, așa cum demonstrează cei de la Estimote. Ca să nu uitați unde v-ați pus poșeta sau unde v-ați lăsat bicicleta, puteți folosi o baliză cu autocolant. Faină treabă, nu?