Te temi că vei fi înlocuit de A.I.? 5 sfaturi ca să rămâi relevant profesional

Mașinile inteligente vor înlocui cu adevărat angajații? Probabil că nu. În timp ce inteligența artificială este concepută pentru a înlocui munca manuală cu o modalitate mai eficientă și mai rapidă, aceasta nu poate anula nevoia de intervenție umană în spațiul de lucru.
Distribuie articolul

Pe măsură ce inteligența artificială schimbă modul în care companiile lucrează, mulți cred că și cine face această muncă se va schimba – și că organizațiile vor începe să înlocuiască angajații cu mașini și instrumente inteligente. Dacă te temi de acest lucru, avem pregătite pentru tine cinci sfaturi, care să te ajute să depășești această teamă și să rămâi relevant profesional.

1. Dezvoltă-ți inteligența emoțională

Inteligența emoțională este un factor distinctiv care sporește relevanța la locul de muncă.  Inteligența artificială este potrivită pentru a fi utilizată în sarcini de rutină, care sunt repetitive și se desfășoară în cadrul unui sistem de gestionare închis. Într-un astfel de sistem, regulile jocului sunt clare și nu sunt influențate de forțe externe. Spre deosebire de abilitățile inteligenței artificiale, care răspund doar la datele disponibile și precise, oamenii au capacitatea de a-și imagina, de a anticipa, simți și judeca situațiile în schimbare, ceea ce le permite să treacă de la preocupările pe termen scurt la cele pe termen lung. Aceste abilități sunt unice pentru oameni și nu au nevoie de un flux constant de date furnizate din exterior pentru a funcționa, așa cum este în cazul inteligenței artificiale.

Companiile și liderii înțeleg importanța de a apela la emoțiile oamenilor. O mașină nu poate atinge acest nivel de conexiune umană, în timp ce, ca om, există modalități de a-ți dezvolta inteligența emoțională.

2. Pune accent pe abilitățile soft

ChatGPT a fost antrenat să fie respectuos și politicos. Răspunsurile sale dau dovadă de empatie („Îmi pare rău că răspunsul meu te-a supărat”), conștientizare de sine („Sunt doar un model de inteligență artificială și răspunsurile mele se bazează pe datele de antrenament”) și chiar creativitate. Dar, aceste răspunsuri se bazează pe predicția textului, iar inteligența artificială nu este capabilă să experimenteze sau să afișeze versiunea umană a acestor competențe soft. 

Abilitățile soft sunt o necesitate pentru fiecare angajat. Acestea includ munca în echipă, atenția la detalii, gândirea critică și creativă, comunicarea eficientă și abilitățile interpersonale, printre altele. Cu toate acestea, competențele soft sunt străine inteligenței artificiale, iar aceasta nu poate dezvolta competențele soft esențiale la locul de muncă deoarece necesită raționament și inteligență emoțională.

3. Fii imprevizibil

Este important să ne amintim că inteligența artificială nu generează noi informații; este un motor de predicție care doar ghicește, cel mai probabil, următorul cuvânt. La nivel micro, este utilă: „mulțumesc” este într-adevăr adesea urmat de „!”. Dar, la nivel macro, sugestiile sale tind să fie generale și convenționale. Amintim celebrele cuvinte ale lui Oscar Wilde, care probabil că nu ar fi fost, probabil, un utilizator intensiv al ChatGPT: 

„Tot ceea ce este popular este greșit.”

Algoritmii și imboldurile lor ne pot transforma în creaturi mai previzibile care, în cele din urmă, încep să sune și să se comporte toate la fel. Ori de câte ori lași Gmail-ul să îți completeze automat căutările sau e-mailurile, renunți la un pic de originalitate și unicitate, devenind mai previzibil. La fel cum unele corporații au recunoscut că „limbajul corporatist” standardizat respinge clienții, s-ar putea să descoperim avantajul de a fi noi înșine – și de a ne îmbrățișa propria personalitate – atunci când toți ceilalți apelează la inteligența artificială.

4. Dezvoltă-ți rețeaua de cunoscuți, prieteni și colaboratori, fă networking de câte ori ai șansa

ChatGPT – ca toate tool-urile de  inteligență artificială, în general – este limitat la lumea digitală. Din păcate, la fel sunt și multe activități umane în zilele noastre. Dar este esențial să recunoaștem că un lucru pe care inteligența artificială nu îl poate întrerupe este legat de conexiunile noastre cu ceilalți, așa că este important să ne rezervăm timp pentru ele și să le protejăm.

După cum rezumă cercetarea profesorului Arthur C. Brooks de la Harvard, „Tehnologia care ne înlătură interacțiunea cu ceilalți în viața reală ne va scădea bunăstarea și, prin urmare, trebuie să fie gestionată cu mare grijă în viața noastră”.

Obiceiuri ale vieții de dinainte de pandemie, cum ar fi luarea mesei cu colegii, participarea la conferințe și inițierea unei conversații cu un străin, pot părea mai puțin presante acum. Ele reprezintă o oportunitate de a construi conexiuni și de a obține informații care pur și simplu nu sunt posibile prin intermediul inteligenței artificiale – și, astfel, reprezintă un avantaj competitiv unic pe care încă îl poți deține.

Inteligența artificială poate doar să conecteze punctele din trecut și informațiile care i-au fost deja prezentate. Atunci când accesezi informații care nu sunt (încă) online, prin intermediul experienței trăite sau prin interviuri și conversații inedite, afli ceva cu adevărat nou, ceea ce nu ar fi posibil prin intermediul inteligenței artificiale.

5. Dezvoltă-ți brandul personal.

Instrumentele de inteligență artificială ar putea înlocui unele persoane în multe profesii (de exemplu, copywriterii și designerii de pe piețele de liber-profesioniști sau cei care lucrează cu clienți atenți la costuri și dornici să se scuture de cheltuieli în favoarea unei opțiuni gratuite). 

În unele cazuri, inteligența artificială poate chiar să îi egaleze pe profesioniștii din unele domenii – dar este aproape sigur că acei lideri din industrie nu vor fi detronați, și asta datorită puterii brandului lor.

La fel cum cumpărătorii din lumea artei vor plăti exponențial mai mult pentru un „adevărat Rembrandt” decât pentru o pictură la fel de frumoasă realizată de unul dintre contemporanii săi mai puțin cunoscuți, liderii vor continua probabil să plătească o primă pentru a lucra cu oameni considerați ca fiind „cei mai buni din domeniul lor” – ca o declarație de calitate despre persoanele cu care se asociază și despre ceea ce apreciază.

Astfel, în timp ce inteligența artificială este un instrument extraordinar de valoros, nu poți avea întotdeauna încredere în el pentru a oferi rezultate exacte – cel puțin nu în acest moment. De aceea este atât de valoros să ai expertiză în domeniul tău. Chiar dacă inteligența artificială îndeplinește funcții de „primă redactare”, tot trebuie să fie verificată de două ori de o sursă de încredere. 

Noi credem că o productivitate mai mare și automatizarea muncii de rutină reprezintă un avantaj, nu o amenințare.  Tu cum privești această nouă eră a muncii?

Idei valoroase pentru organizații sănătoase.

Avem și o versiune video a acestui articol, publicată în cadrul serialului ”Make It Work”, parte a proiectului nostru multimedia Hacking Work. Vă oferim aici acest video, invitându-vă să descoperiți podcastul Hacking Work și să vă abonați la newsletterul Hacking Work, pentru a primi în fiecare joi dimineață cele mai proaspete știri și analize din piața globală a muncii. Să vă fie de folos!

Acest articol vă este oferit de MedLife, furnizorul național de sănătate al României.

Pentru că știe că sănătatea înseamnă echilibru pentru minte și trup, MedLife a lansat singurul abonament medical 361 de grade. Un abonament complet, cu acces la servicii de prevenție, sport, nutriție, dar și asigurare medicală inclusă. Prin intermediul acestuia, MedLife susține dezvoltarea unui mediu de business sănătos în România.

Iar împreună cu MedLife, prin articolele scrise și publicate de echipa Hacking Work, vă oferim inspirație, prin idei valoroase pentru organizații sănătoase.

***Sursă foto copertă: Freepik

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *