Concedieri colective la Betfair în Cluj. E doar primul val?

Distribuie articolul

Aproximativ 50 de oameni din departamentul Sports Operations din cadrul Betfair Romania Development au primit ieri informarea oficială că vor fi disponibilizați, începând din luna iulie.

Cei disponibilizați făceau parte din echipa care asigura serviciile live de asistență pentru clienții unora dintre cele mai mari platforme mondiale de pariuri online și jocuri de tip casino (păcănele).

Posturile desființate sunt cele care asigurau recepționarea și direcționarea sesizărilor și solicitărilor pariorilor, actualizarea cotelor și a rezultatelor sportive, profilarea clienților, supravegherea pariurilor și prevenirea tentativelor de fraudă.

Este prima dată când Betfair Romania desființează un departament întreg.

Nu există încă informații despre eventuale pachete de salarii compensatorii care li s-ar putea oferi celor concediați, comunicatul intern care anunță vestea fiind scris ca de obicei într-o lemnoasă limbă corporateză, care ocupă spațiu mult și nu spune nimic concret.

Firma pretinde că ar încerca să ofere alte joburi pentru cei dați afară, dar nu are nicio poziție deschisă care să corespundă specializării celor afectați.

Cel mai probabil se va încerca o despărțire amiabilă, cu acordul ambelor părți, astfel încât procedura să nu implice instituțiile statului. Cei 50 de oameni afectați reprezintă mai puțin de 10% din angajații firmei din Cluj, cele mai recente comunicări ale companiei anunțând un efectiv de peste 1000 de persoane, unele informații spunâns că sunt peste 2000 de angajați acum. În aceste condiții, desființarea posturilor se poate face fără notificarea prealabilă a ITM.

În 2020, când firma a desființat o altă echipă numeroasă, oferta de despărțire amiabilă a inclus 3 salarii compensatorii, la care se adăuga câte un salariu pentru fiecare an lucrat în filiala din România. Acum, oamenii au primit deocamdată acest previz de șase luni, timp în care nu se știe dacă mai sunt obligați să se prezinte la muncă.

Am cerut ieri mai multor oficiali ai companiei din Cluj o poziție oficială pe această temă, până acum nu am primit nicinn răspuns, voi face public comunicatul firmei imediat ce primesc ceva concret.

Oficial, în comunicarea internă, compania pretinde că posturile desființate la Cluj vor fi reînființate la Dublin și Leeds, însă mai multe surse din interiorul firmei dau ca sigură migrarea acestor operațiuni către India, unde firma-mamă investește masiv de câteva luni.

Flutter International, compania-pălărie care controlează mai multe platforme globale de pariuri și păcănele, între care și Betfair, a deschis în August 2024 un foarte mare centru de servicii, care ocupă trei etaje în una dintre clădirile de birouri din Hyderabad, însă firma are pe platformele de recrutare zeci de anunțuri de angajare și pentru birourile din Bangalore și Gurgaon, o suburbie din New Delhi.

Mai multe surse din companie spun că această etapă este doar prima dintr-un șir mai lung de reduceri ale operațiunilor din România și alte țări europene (Malta, Portugalia, Anglia, irlanda), urmând a fi mutate către India și unele posturi din echipele de inginerie, care țin de dezvoltarea de software și aplicații și de gestionarea bazelor de date.

De altfel, Flutter International are deja deschise pe Linkedin câteva zeci de roluri Tech în birourile din Bangalore și Gurgaon, în special poziții de top și middle management (Senior Engineering Manager, Associate Director, Director Product Management, Senior Executive), dar și roluri de inginerie digitală (Security Engineer, Data Engineer, DevOps) și poziții în echipa de HR și recrutare, ceea ce sugerează că se pregătește dezvoltarea unui centru de inginerie cu foarte mulți angajați.

La acestea se adaugă numeroase poziții deschise în Gurgaon (New Delhi), în departamentele de Marketing, Conținut, Finanțe, Legal și Procurement, ceea ce arată intenția clară de a muta în India o mare parte a operațiunilor care se derulează acum în țările europene, unde costul cu forța de muncă este mult mai mare.

Update – 6 februarie ora 19.05 – Poziția oficială a Betfair Romania Development

La ora 18.11 minute am primit pe e-mail, de la unul dintre managerii din Cluj ai Betfair Romania Development, un document care reprezintă răspunsul oficial al companiei și al cărui conținut îl redau în cele ce urmează.

Răspunsul nu este semnat și face referire strict la informațiile comunicate oficial către angajați, în cursul zilei de ieri. Iată răspunsul:

Poziția oficială a companiei privind schimbările organizaționale din cadrul Betfair Romania Development
Februarie 2025
În urma unei decizii de reorganizare a operațiunilor funcțiunii Trading UKI din cadrul Flutter Entertainment, grup din care Betfair Romania Development face parte, departamentul Sports Operations nu se va mai regăsi în structura organizației din Cluj începând cu luna iulie 2025. Rolurile aferente vor fi consolidate în birourile din Marea Britanie și Irlanda.
Angajații din cadrul departamentului Sports Operations, încadrați pe cele 44 de roluri în discuție, își vor păstra neschimbate responsabilitățile si beneficiile până la data menționată mai sus.
Prioritatea companiei este de a asigura colegilor din acest departament suportul necesar în identificarea altor oportunități în cadrul companiei, aliniate cu expertiza și așteptările lor. Această schimbare nu afectează în niciun fel structura sau activitatea celorlalte departamente din cadrul entității locale.
Betfair Romania Development își continuă planurile de consolidare pe piața românească de IT. În prezent, compania locală numără peste 2.000 de angajați, depășind obiectivului de creștere setat la începutul anului 2024, fiind cel mai mare centru de tehnologie al grupului Flutter Entertainment.

Distribuie articolul

23 comentarii

  1. Nu e nici o panică. Ăsta e rezultatul implementării AI. Așa vor păți toate departamentele de live support. Că până la urmă de ce să ții 200 oameni pe așa poziții când poți implementa un AI bun și să ai 10-20 maxim. Foarte „clickbaity” și acest titul, ca întotdeauna de altfel.

    E ciudat cum doar firma asta o vedeți, dar celelalte care au făcut asta anul trecut, nu le-ați văzut.. poate sunt așteptările mele de la dvs prea mari.

    Oricum, apreciez că ne țineți la curent cât de cât.. deși este foarte subiectiv totul.

    • Mulțumesc pentru comentariu și sugestii.
      Mă străduiesc să observ ce se întâmplă și să mă uit la tendințe.
      Mi se pare un pic naiv să credeți că AI și optimizarea costurilor prin mutarea spre Asia vor afecta doar anumite profesii din sfera intelectuală și vor ocoli zona de inginerie digitală.
      Eu scriu doar atunci când am informații ample și mai multe surse verificate, de aia cu siguranță nu pot acoperi toate cazurile și toate firmele, fiindcă nu primesc informații de la oamenii de acolo.
      Aici am avut o arie foarte bogată de surse și date, așa că am scris, fiindcă mi se pare că subiectul este important și că indică o tendință la care nu prea ne așteptam.
      Pentru texte 1000% obiective încercați ChatGPT, aici e un blog personal și am observat că oamenii consideră obiective doar știrile care le convin 🙂 .

      • Foarte naiv sa credeti ca AI-ul este 100% obiectiv – are bias-ul datelor cu care a fost invatat & al programatorului care i-a facut tuning-ul. doar intrebati-l “what did sam altman do to his sister”

      • Domnule Supeala la Atos deja se fac concedieri pe ascuns pe NDA cu salarii compensatorii sa nu sperie prostimea. Bechul e pe vine

  2. De când este call center-ul (sau centralistul, poate sunt eu de modă veche) considerat parte din IT? Vă place să faceți „clickbait” și să semănați panică în rândul celor din IT. Bravo și succes!

    • Citesc puțină aroganță în comentariul dumneavoastră, pare că vă considerați practicant al unei profesii alese, înalte, la care muritorii nu au acces.
      Și simt și un pic de inconștiență voluntară. Sunt unii cu anumite meserii din sfera ingineriei digitale care cred că noile tehnologii o să treacă speriate pe trotuarul celălalt când se vor întâlni, în piața muncii. Nu prea va fi așa de ușor.

    • In articol scrie : **Cei disponibilizați făceau parte din echipa care asigura serviciile live de asistență pentru clienții**
      Citiți articolul sau doar comentați?

    • Hai sa fim seriosi! Cum manipuleaza cotele? De unde ai informatiile astea? Softurile trec in fiecare an prin audituri tocmai ca sa nu fie ceva dubios. Cursele de cai digitale au rezultat random, si cand spun random, nu iti poti imagina ce sistem fizic (literalmente) asigura asta.

  3. Imi pare rau ca nu am verifiat poza generate cu AI. Chiar daca am lucrat in industrie tot nu stiu ca acolo lipseste o coloana

    • Foarte elegant și expresiv gestul de a vă folosi de numele meu, indică multă etică și un caracter fascinant.
      Vă rog să mă scuzați, am petrecut doar câteva luni în domeniu, atras de calitatea oamenilor și de cultura foarte faină, în acele vremuri, a organizației. Am stat foarte puțin, fiindcă am văzut care este impactul social al acestei industrii și am descoperit că mare parte din cultura inițială atrăgătoare s-a pierdut și se transforma în corporate bullshit.
      Am lucrat în employee experience, comunicare și employer branding, nu în zona de păcănele, ca să știu cum arată mașinăriile, iar poza făcută de GPT e prea puțin important să aibă trei coloane, ideea e în ce scrie pe ecran. Apreciez totuși că singurul cusur al articolului l-ați găsit în ilustrație.

      • Interesant e faptul ca ati observat impactul social al business-ului doar dupa perioada scurta petrecuta in firma. Ipocrizia, subiectivitatea, frustrarea si exprimarea tendentioasa (păcănele) denota faptul ca articolul dvs este rau intentionat si menit sa creeze o oarecare panica, nu neaparat in aceasta firma, dar si in industria IT locala. “E doar primul val?” Sunt mult mai multe articole bine intentionate care reflecta realitatea acestei industrii la nivel global, nu numai la cel local, si directia diferitelor departamente care compun firmele de IT. Succes in quest-ul dvs!

        • În vremurile bune, firma asta se străduia să facă Bettingul Fair. Adică oamenii pariau unii contra celorlalți, așa cum facem și noi cu prietenii când vedem un meci, iar platforma valida câștigătorul și primea un comision din câștigul acestuia. Mie ideea asta mi s-a părut Fair. După câteva luni, am observat că șirul lacom de Mergers&Aquisitions a produs o schimbare radicală de orientare, iar valoarea Greed, și nu Fairness, a început să domine cultura organizației. Acest aspect nu mi s-a mai părut dezirabil. Și nici frecventabil. Așa că am plecat, impresionat și de ”calitatea umană” a unora dintre șefii cu care m-am intersectat.
          Iar impactul acestei industrii asupra societății este ușor de observat și de evaluat de oricine are minim bun simț. De aceea refuz categoric orice asociere cu această industrie, deși propuneri au mai existat. Dacă asta înseamnă pentru dumneavoastră frustrare, ipocrizie sau subiectivitate, ok, vă respect părerea, dar nu o consider argumentată.
          Cât despre panică, vă rog să le explicați treaba asta oamenilor din firma asta, numeroși și tensionați, care pot naviga pe Linkedin să vadă ce politică de recrutare globală are firma lor, care mi-au scris ieri și azi exprimându-și dubiile și îngrijorarea și care își cunosc suficient de bine șefii și cultura organizațională ca să nu dea două cepe degerate pe propaganda oficială.

          • Mi se pare interesant ca spuneti ca a paria impotriva cuiva sau unui prieten e Fair, dar daca scalam acest principiu nu mai e Fair. Pana la urma principiul e acelasi, la baza. Doar marimea sau sumele difera.
            In opinia dvs, daca suma e mai mica, e ok? Pentru o anumita persoana, suma aceea mica poate fi la fel de nociva cum e pentru o alta persoana o suma mai mare.

          • Ține de logica elementară să înțelegem că atunci când organizatorul pariurilor este și parte din joc va manipula cotele și jocul astfel încât să câștige el cât mai mult, nu jucătorii. De exemplu: cum vi se pare ideea de a organiza curse virtuale de cai, în care firma organizatoare știe tot ce au pariat jucătorii și stabilește, prin propriul soft, care este calul câștigător?
            Citiți un picuț cam ce cifre de afaceri și ce profituri fac firmele din acest domeniu, ce urmări are activitatea lor în societate, mai ales în mediile sărace și puțin educate și o să vă lămuriți că această industrie nu are nimic de a face nici cu divertismentul, nici cu responsabilitatea socială.

          • Oamenii inca tot pariaza unii contra altora si Betfair incaseaza comision!

            Dar ce sa veizi, in decembrie fiecare parior degenerat a primit notoficare ca se elimina comisionul „Premium Carge” de 20% si in limita a 25K £ pe ultimele 52 de saptamani nu se percepe taxa, „Expert fee” fiind noua denumire.

            Eu m-am bucurat, 5K £ nu pica din cer. Nu actionarii plateau call-centerul din Cuj, eu si restul degenartilor prin taxe exacerbat de mari.

            P.S. Betfair Exchange ii singura platforma de pariuri care plateste si nu te freaca cu veirifcari inutile.

  4. O stire demna de un ziarist OTV.
    Cativa centralisti care nu au fost dati afara, ci din vara vor lucra pe altceva deoarece nu isi faceau treaba bine pe sfera de support/live chat. Pozitiile respective vor fi preluate de oameni din UK, deci tarife cel putin duble.
    Hai sa fim realisti si sa nu mai cautam senzationalul.
    Inca o luna si vine si bonusul la betfair, speram sa vedem un articol si pe atunci.

  5. @Alex Chipciu si altii care o dati cu centralisti si call-center. In primul rand, in Betfair Romania nu exista call-center sau live chat. Apoi, oamenii care vor fi disponibilizati se ocupau de cu totul altceva si prin natura jobului au contribuit real la profitul firmei. Deci mai informati-va inainte sa dati cu hate.

  6. Cateva observatii:

    – re-organizari, re-structurari se intampla mereu in companii. nu e nimic iesit din comun.
    – faptul ca se anunta acum, la inceput de februarie, ca schimbarile vor fi incepand cu luna iulie, consider a fi un lucru foarte bun. ofera predictibilitate, se ofera niste variante (chiar daca foarte vagi la momentul actual), este un headsup suficient. 5 luni
    – un email intern de la o companie, impartasit in exterior, spune mai multe despre cel care a „sifonat” decat compania careia ii apartine. etica? moralitate? seriozitate? confidentialitate? incredere? – niste valori straine celui care a facut emailul public
    – cred ca e timpul sa devenim oameni maturi si sa intelegem ca nimeni nu e sigur nicaieri. fiecare dintre noi trebuie sa aiba grija de propria cariera, de propriul parcurs profesional si sa fie constient ca principalul obiectiv realist al companiilor este sa faca profit. (ar fi bine si frumos sa nu fie cu orice cost, dar asta e mai mult pentru idealisti)

    Asadar, lasand titlul clickbait deoparte, sincer eu nu vad stirea din acest articol.

    • Sincer, ești pe un blog personal.
      Sincer, admir curajul și responsabilitatea celor care dau lecții de pe adrese de mail de tip x@x.ro.
      Pentru știri mai pe gustul tău încearcă la RomâniaTV sau RealitateaTV, e un domn Georgescu acolo, o să îți placă mult.

  7. Cred ca avem oncombinatie fatala in Cluj:
    -talent limitat (ca volum)
    -salarii mari
    -taxe foarte mari
    -chirii mari
    -pe alocuri figuri (work from home, silent quitting, pretentii de mariri salariale dese si consistente, juniori care se cred seniori etc)
    -munca la limita (o gramada rup usa la fix si stau cate doua ore la lunch)
    Noi am pornit cu testingul si dintr-o data e plin orasul de absolventi de Geografie full-stack seniori.
    Cat despre firme, sunt invatate cu margins de 70% si nu stiu sa opereze in medii cu 10-15%, adica optimizat. Ca sa nu mai zic de manageri facuti din pix care la ora asta alearga cu capul in flacari pentru ca sunt clienti care le cer sa fie mai eficienti si ieftini.
    Imi aduc aminte cand Oradea era un centru mare de lohn pe incaltaminte si acum au ramas doar 2-3 fabrici.
    Fata de India imi pare ca ne pierdem avantajul…cred ca vine un reset “pe Cluj”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *