Doar astăzi am primit cinci mesaje private de la oameni aflați în diverse conflicte deschise cu angajatorii lor. Cazuri urâte și disperate.
Primesc în fiecare zi astfel de mesaje, aș putea scrie o carte în fiecare lună despre câte lucruri revoltătoare se întâmplă în firmele și instituțiile de la noi, în relația cu angajații.
De cele mai multe ori e vorba despre încălcări brutale ale drepturilor legale ale angajatului, tăieri de salarii nejustificate, concedieri fără respectarea legii, hărțuire în scopul obținerii demisiei, urlete, amenințări și alte apucături suburbane ale unor șefi fără creier și obraz sau ale unor colegi toxici.
De fiecare dată, mă străduiesc să răspund fiecărui om și fiecărui mesaj cu toate sfaturile potrivite situației, sfaturi pe care le pot da din experiența mea și din cunoștințele puține de drept pe care le am.
De fiecare dată, îndemn oamenii să adune toate probele legate de situația lor și să se îndrepte către consilieri și avocați specializați în dreptul muncii, să ceară sprijin intern de la departamentele de HR (acolo unde acestea nu sunt chiar abuzatorii – să știți că se întâmplă foarte des). Pot cere sprijin și de la colegi, de la manageri, iar dacă nu găsesc acest sprijin în organizație să apeleze la resurse externe – specialiști care le pot spune ce au de făcut.
De multe ori îmi scriu oameni disperați care văd în echipa noastră ultimul sprijin la care pot apela. Mă doare foarte tare când trebuie să le explic că eu noi nu suntem nici judecători, nici procurori, nici avocați și nici jurnaliști de investigație, ca să facem vreo minune și să li se facă dreptate, așa cum desigur ar fi drept și ar merita.
De fiecare dată explic că scopul meu și al echipei Hacking Work este să producem o schimbare benefică în viața profesională a peste un milion de români în zece ani de muncă în acest proiect.
Suntem convinși că putem face treaba asta (și deja am făcut progrese enorme) prin educație, prin comunicare, prin expunerea modelelor de bune practici și, foarte rar, atunci când este relevant și putem produce presiune publică ce poate conduce la schimbarea semnificativă a situației, prin expunerea cazurilor de abuz care sunt strigătoare la cer și afectează un număr mare de oameni.
Da, am scris de câteva ori despre astfel de situații, dar vă rog să mă credeți că aș putea scrie săptămânal câte o anchetă, la câte situații revoltătoare ne ajung în fața ochilor.
De cele mai multe ori, eu și colegii mie decidem să nu ducem aceste povești în spațiul public, fiindcă fie pentru că sunt cazuri izolate, fie fiindcă nu avem suficiente probe solide, fie fiindcă sunt situații foarte subiective, care doar de către o instanță pot fi judecate.
Să știți că primesc foarte des și semnale din partea celalaltă, care sunt la fel de legitime: există multe cazuri în care angajații se comportă abuziv, forțează legea, abuzează de unele prevederi legale, stau în concedii medicale false cu lunile (unii cu anii) și au creat și grupuri pe diverse platforme, în care se învață unii pe ceilalți cum să mai profite absurd de niște drepturi legale al căror sens îl denaturează profund.
Trecem printr-o perioadă de dificultăți economice, de tensiune pronunțată în geopolitică, în economie și în societate, sunt vremuri în care multe firme și mulți manageri trebuie să rezolve urgent probleme complexe legate de finanțare și de supraviețuire. Din păcate, de multe ori, soluțiile pe care ei le găsesc presupun măsuri nepopulare luate împotriva propriilor angajați.
Chiar dacă trebuie să ia măsuri dure și dureroase, managerii și companiile ar trebui să conștientizeze că onestitatea, transparența, corectitudinea, responsabilitatea, echilibrul și mai ales empatia și omenia ar trebui să guverneze toate aceste procese dificile de reașezare.
Avem mare nevoie, cu toții, angajați și angajatori, de o mult mai bună și mai cinstită comunicare, dar și de cunoașterea bună a drepturilor și îndatoririlor legale pe care le avem.
De aceea, eu și colegii mei declanșăm azi un demers de mare utilitate pentru angajați și angajatori: vrem să construim cea mai amplă, actuală și credibilă bază de date cu experți în dreptul muncii (avocați, consilieri juridici, mediatori etc.).
Îmi tot cer oamenii recomandări de avocați buni de dreptul muncii și nu mai vreau să le tot dau aceeași listă foarte scurtă cu nume și contacte deja verificate de echipa noastră.
Trebuie ca oamenii capabili și bine intenționați care pot să ajute atât angajații cât și angajatorii să fie mai mulți – de aceea o să scriem un articol pe blogul Hacking Work cu exact cu acest titlu – Ce avocați buni de dreptul muncii cunoașteți?
Tot mai mulți oameni au nevoie de asistență juridică specializată (încă de la semnarea contractului ar fi bine să se sfătuiască cu un jurist, să știe ce semnează).
Vă rog să ne ajutați, prin comentarii sau mesaje directe pe mail, să construim o bază de date amplă și credibilă. Adică să ne oferiți nume, date de contact dar și referințe pentru recomandările voastre (cazuri câștigate, performanțe profesionale, certificări, astfel încât să nu adăugăm în listă chiar pe oricine are o diplomă de drept).
Ce ziceți, putem face treaba asta împreună? Mulțumim fiecăruia pentru contribuția cu informații, dar puteți fi de mare ajutor și dacă duceți vestea mai departe, către prietenii și colegii voștri. Să vă fie de folos!
***
Photo by Tingey Injury Law Firm on Unsplash
Roxana-Paula Axinte (https://www.roxanaaxinte.ro/) castigat proces in instanta pe concediere individuala si motive economice, in pandemie.
Ai alături expertiză juridică de top CÂND ȘI CÂT AI NEVOIE
Mihaila & Asociatii – https://www.mihaila.ro/abonamente/
Costel Gîlcă, Dreptul Muncii, Bucuresti
Costel Gīlca,avocat dreptul muncii, Bucuresti
Anca Zegrean de la Biris&Goran.
David – Simon Popa
Cluj-Napoca/Transilvania
https://david-popa.ro/
Anja Marginean-Cosma
Laurențiu Petre (https://www.qlawyers.ro/ro/personnel/laurentiu-petre-ro/), avocat experimentat, empatic, atent, cu rezultate excepționale atât de partea angajatului, cât și de partea angajatorului.
Laurențiu Petre, Barou București
Simona Chiperi de la ZIC Legal
https://zic.legal/
Av. Diana Gal si av. Mihnea Radu din Baroul Cluj de la Revnic Cristian si Asociatii. Foarte atenti la detalii si la negocieri in caz de concediere
Ioana Banu, BBW LAW
https://bbw.law/banu/
Ioana Banu, BBW LAW, Baroul Bucuresti
https://bbw.law/banu/
este super cand angajatorul face evaziune fiscala, este prins de contabilul care-si da demisia, tot angajatorul face plangere penala de hartuire…si tot el este cel cercetat si anchetat pe plangerea lui pentru acte de coruptie, ce se metamorfozeaza in litigii pe dreptul muncii, cand angajatul introduce plangere penala. Sunt cazuri patologice… :))))
ce firmă, e firma aia celebră cu zeci de litigii?
O recomand cu incredere pe doamna prof. Volonciu ( renumit avocat si profesor de dreptul muncii) si intreaga ei echipa. Din echipa de avocati a doamnei prof. Volonciu am facut parte si eu, fiind specializata in dreptul muncii. Am reusit sa apar cu succes salariati in dosare in care au contestat deciziile abuzive ale angajatorilor de sanctionare disciplinara, precum si sa obtin solutii favorabile pt angajatori in dosare in care salariatii solicitau in mod abuziv acordarea de drepturi banesti ( acestea fiind doar cateva exemple). Asadar, recomand si Elena-Bianca Sfrija-Cabinet Individual de Avocat.
Constantin Ruge – ruge.ro (Oradea/Cluj)
Andreea Daniela Dub, Baroul Bucuresti
Buna ziua,
Nu am gasit adresa de mail, asa ca va las aici un mesaj. Noi colaboram excelent de cativa ani cu Andreea Dub (https://www.linkedin.com/in/andreea-daniela-dub-345a1a10a/)
atat la Safetify.ro , cat si la Humanz.ro . O recomand cu incredere.
Multumesc
Recomand la Cluj : https://boncaciu.ro/
Boncaciu si Asociatii – un birou de avocatura unde raspunsurile sunt prompte si rezultatele incontestabile.
Av Andreea Lakatos de la Lakatos&Jirloianu. Site- ul nostru unde sunt si datele de contact este : http://www.lawboutique.ro
Suntem specializate si in ramura de dreptul muncii, iar abordarea noastra este de a nu vinde iluzii si a spune clientului, în momentul în care vine cu o speță, ce şanse de câştig are și a le asuma. Suntem o societate de tip lawboutique, respectiv in care asociatii care au o vechime de peste 26 de ani sunt direct implicati in activitatea de avocatura si nu doar in marketing.
Recomand avocat Vasiliu Raluca, baroul București. M-a ajutat când am fost hărțuit și cercetat disciplinar în mod abuziv. Datorită ei nu am fost concediat și am primit 5 salarii compensatorii când am semnat încetarea contractului. Deși încercasem singur inițial, dar nu au vrut să-mi dea. Îi mulțumesc mult! Am găsit-o prin intermediul Hacking work. http://www.avocatify.ro
Avocat Iulian Patrascanu, pentru spete complexe de Dreptul Muncii, angajati toxici, cercetari disciplinare, cazuri de hartuire / discriminare, exit management
http://www.exitbridge.ro
http://www.fine-law.ro
M: 0722372884
Recomand Law Partners https://www.law-partners.ro/. Au peste 15 ani de experiență in dreptul muncii, in diverse spețe: concedieri individuale, concedieri colective, clauze de neconcurență etc. Eu i-am avut avut avocati intr-un litigiu cu un angajator, pentru o decizie de concediere nelegală si mi-au castigat cazul. De aunci am deprins un obicei sanatos, de a nu semna niciun document inainte sa ne consultam.
Recomand AXLegal din Timisoara (office@exlegal.ro), avocat Alexandra Burdulea, atât pentru partea de litigii cât și de consultanță, esențială în prevenirea litigiilor în domeniul dreptului muncii. Av. Alexandra Burdulea are o experiență vastă în zona de dreptul muncii, dobândită în cadrul departamntului de dreptul muncii într-una din cele mai mari firme de avocatură din țară și o întelegere foarte bună a pieței.
office@axlegal.ro *
Am apelat la societatea de avocați Brancov Simionescu din Timișoara (www.law-partners.ro) de mai multe ori, însă în special când am primit noul regulament de ordine interioară împreună cu un act adițional la cim. Rezultatul negocierii a fost unul foarte bun datorită sfaturilor și consultanței juridice primite, am evitat astfel multe neplăceri. Recomand Law Partners!
SCPA Mateescu&Mateescu&Krichbaum – Av. Alecsandru Mateescu
Buna ziua ,
puicutelor care va luati avocati,voi sa stiti urmatoarea vorba „sa-l facem pe fraierul care crede in justitie si in avocati!” .Avocatii in proportie de 70% pot fi cumparati foarte usor de angatori.Toate casele mari de avocatura sunt corupte,nimeni nu vorbeste dar asa e.Am sa trimit un articol odata dupa ce termin procesele,despre cum sa fortezi un avocat atunci cand nu te reprezinta corect. Ei,avocatii sunt clienti la instantele de judecata non-stop.Judecatorii ii stiu .Pe voi clientii lor cine va stie?Nodea,voi veniti si plecati,dar ei fac o industrie de multe miliarde euro! Judecatorii si avocatii corupti traiesc din nenorocirea voastra! Va iau banii si aia sunteti fraierilor ,care da mai mult ala castiga!
Inainte sa te duci la un avocat si-ti recomand unu care nu este in casa de avocatura ! Pasul doi sa fii foarte atent la tinuta lui,masina lui.Avocatii care nu-s corupti au bani putini.Pasul doi citeste bine codul de procedura civila,legislatia muncii.Evalueaza dovezile pe care le-ai strans si cum pot fi folosite eficient.A te puna pe mana unui avocat inseamna a-ti da foc la valiza! Angajatorii de top mai ales straini au protectie de la statul roman in instante ,asta se stie de cand lumea,altfel erau facuti praf de angajatii romani! Cascati ochii ca dupa cascati punga si voi nu aveti de unde! Procesele sunt costisitoare, mananca bani si timp ,sanatate.Evalueaza foarte bine situatia in care esti.Raportul de forte in majoritatea cazurilor este inegal mereu favorabil angajatorului.Cel mai bine este sa-ti minimizezi pierderile sa incerci sa scapi de raspunderile pe care le ai fata de angajator.Nu semna hartii ,acte aditionale etc.Cand ai ajuns la instanta cu ei sa stii ca el are sanse 80% si tu 20! Am si retetarul acestor procese,daca cineva il doreste eu il dau.