EcoMarketingul umblă cu elefantul vopsit

Distribuie articolul

elefantparade MikeSpits

În 2006, un mare domn, pe nume Mike Spits (foto1), s-a plimbat prin Thailanda și a aflat povestea elefanților asiatici, pe cale de dispariție din cauza interferenței cu (ne)civilizația umană aflată în proces de expansiune agresivă. A întâlnit-o pe Mosha, o elefănțică rămasă fără un picior după ce a călcat pe o mină plantată de niște combatanți locali (foto2) și a intrat în contact cu Fundația Elefanților Asiatici, oferindu-se să ajute la salvarea acestei specii.

elefantparade we-love-mosha

Întors acasă în Olanda, împreună cu fiul său Marc, a creat conceptul Elephant Parade, care a devenit în câțiva ani cea mai mare expoziție de artă în aer liber din lume, care este nu numai o invenție generoasă și inteligentă, ci și itinerantă și deosebit de spectaculoasă și expresivă. Marc și Mike au creat câteva șabloane din materiale compozite, reprezentând pui de elefant în câteva poziții statice și au invitat o sumedenie de artiști plastici să dea viață, prin culoare și contururi, unor personaje, povești și  idei extraordinar de frumoase și plăcute ochiului.

Sute de statuete decorate original și diferit au apărut, de-a lungul vremii, în turma de elefanți a domnilor Spits, care s-a plimbat până acum prin marile orașe din Olanda, Italia, Germania, Luxemburg, Singapore, Marea Britanie și Statele Unite. Parada are un mecanism de comunicare complex, care atinge două obiective: informează într-un mod plăcut și eficient asupra pericolelor care amenință această specie și colectează fonduri importante în beneficiul fundației partenere. Bănuții vin pe mai multe căi: din simple donații directe, din licitarea statuetelor pictate de artiști (multe au deja ca stăpâni companii importante, personalități și anonimi) și din încasările magazinului oficial care însoțește parada, dar și ale magazinului electronic de pe pagina web.

elefantparade2

Am văzut parada vara aceasta în Trier-Germania și în Luxemburg și am fost impresionat atât de energia pozitivă pe care o emană exponatele, cât și de eficiența conceptului, care reușește să comunice într-un mod atât de plăcut și original un apel la ajutor și reacție. Așa cum bănuiți, elefănțeii au mare succes la copii, cred că s-au făcut milioane de poze de familie cu statuile respective, urmate de vizite la magazinul care este deschis inclusiv duminica. Domnii Spits au inventat și un concurs extrem de productiv pentru paradă: din magazin se pot cumpăra kituri formate din un elefănțel alb și vopsele de diverse culori, cu care poți realiza propria mini-statuie și o poți înscrie în competiție. Premianții au onoarea de a decora un elefant ce va face parte din paradele viitoare și care va fi licitat, la rândul său.

Mă gândeam zilele acestea, abuzat de aberațiile televizate ale ambelor părți combatante, cum ar arăta marile orașe ale țării dacă, în loc de haitele de câini agresivi, ar avea prin intersecțiile principale statuete similare, reprezentând pui de cățel simpatici și colorați. Noi deja avem doi câini adevărați în curte, dar dacă doamna Brigitte Bardot, colegii ei de la VierPfoten sau oricare alt ONG isteț ar lansa la noi un proiect similar, pentru a aduna fonduri în beneficiul unor adăposturi pentru câinii fără stăpân, eu și familia mea am adopta rapid doi-trei maidanezi din gips sau plastic, pictați de vreun copil, ca să ajutăm o idee frumoasă. Tu, cititorule, nu ai face la fel?

elefantparade5

elefantparade6

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *