O țară cool: Liberland, un Singapore european, aproape de Timișoara

Distribuie articolul

Niște băieți tineri, isteți și foarte liberali au identificat un mic teritoriu aflat între Croația și Serbia, destul de aproape și de Ungaria, Bosnia și România, care aparent nu aparține niciunui stat european. Se pare că este o zonă pustie de 7 kilometri pătrați, pe care niciuna dintre țările care au compus fosta Iugoslavie nu s-a gândit să și-o introducă în scripte, să îi bată niște țăruși și să o administreze activ.

Așa că un ceh de 31 de ani, Vit Jedlica, împreună cu doi prieteni, a declarat această zonă stat suveran, a denumit-o Liberland și vrea să transforme petecul de pământ similar ca mărime cu Vaticanul sau Monaco într-un paradis economic și fiscal în care statul să aibă mai mult un rol decorativ și reprezentativ, iar taxele să fie mai puține și mai firave decât oriunde. Fiind eurosceptic, Vit nu vrea să își bage țărișoara în Uniunea Europeană și visează pentru aceasta un destin similar puternicului Hong Kong sau mega-prosperului Singapore.

Auto-proclamat președinte al Liberlandului, cehul ăsta a început să deschidă și ambasade ale țării lui deocamdată virtuale și a început să înregistreze cereri de acordare a cetățeniei, vrând să aibă, pentru început, maxim 40.000 de cetățeni din cei aproape 400.000 care au aplicat deja, online. Țările vecine, în special Croația, nu văd cu ochi buni ideea curajoasă a cehului, dar nici nu au întreprins ceva concret pentru a nărui visul acestuia.

liberland-map-2

Am citit povestea lui Vit în recenta ediție a Business Magazin și inițiativa mi se pare foarte tare, cred că ar trebui încurajată și susținută o astfel de experiență, chiar și numai pentru că ar putea duce, chiar la granița balcanică a Uniunii Europene, la dezvoltarea unor inițiative economice și civice capabile să dinamizeze prea-înțepenita și foarte conservatoarea Europă în care Germania dictează, Franța, Spania și Italia se fac că plouă și restul lumii importă și execută.

Eu m-aș face cetățean Liberlandez, că am auzit că poți primi cetățenia și dacă nu locuiești acolo. De altfel, președintele Vit încă nu și-a vizitat noua patrie, fiindcă zona este pur și simplu pustie, fără niciun fel de infrastructură. Cică ar fi semnal 4G, ceea ce este mare lucru, dacă este Internet, totul este ok, apă curentă, electricitate și canalizare se pot trage după aia. Plus că noua țară e chiar pe Dunăre, așa că intră direct în galeria selectă a marilor capitale prin care trece fluviul european.

 

liberland01

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *