O echipă de 11 maramureșeni harnici și pricepuți se ocupă de ceva vreme de construcția unor case foarte ieftine, călduroase, rezistente și care se pot ridica de la zero și preda la cheie în circa trei săptămâni. Oamenii de la Case Călduroase (acesta este și numele firmei și numele paginii web cu care se promovează) propun o soluție tehnică de construcție bazată pe o structură de rezistență inteligentă realizată din grinzi din lemn de pin, amplasată pe o fundație de beton pe care tot ei o realizează. Deși casa este realizată în mare parte din lemn, aceasta nu are un risc de incendiere mai mare decât una clasică, fiindcă toate componentele din lemn utilizate sunt ignifugate.
Oamenii conduși de Radu Vascu și Călin Cincean (surprinși mai jos într-o pauză de relaxare), alături de soția primului, Corina, se ocupă de construcții de foarte multă vreme, au început înainte de criză cu case clasice din cărămidă și și-au creat în timp, cu răbdare și seriozitate, o clientelă solidă și un renume de meșteri pricepuți și care se țin de cuvânt. Din 2010 încoace, de când au descoperit și au început să perfecționeze ideea caselor pe structură din lemn, au ridicat peste 35 de astfel de construcții în toată țara, clienții venind firesc către ei, din recomandările clienților anteriori, foarte mulțumiți de casele pe care le-au primit de la echipa de maramureșeni. Au lucrat mult pe la București, pe lângă Timișoara, Oradea, Reghin, Baia Mare, dar și în Franța, unde au realizat o construcție de tip duplex de 350 de metri pătrați.
Principalele argumente care ajută afacerea maramureșenilor sunt prețul lucrării, soliditatea construcției și calitatea execuției. Dar contează foarte mult și costurile de întreținere ulterioară, casele realizate pe această rețetă înregistrând un randament termic foarte bun. Costurile totale cu electricitatea, folosită și la încălzire și la gătit și la iluminat, pentru o casă tip Corina cu suprafața de 67 de metri pătrați sunt de maxim 350 de lei lunar, în cea mai friguroasă perioadă a anului. În privința prețului construcției, acesta este unul extrem de atractiv, modelul Cristina, o casă de 126 de metri pătrați livrată la gri, semifinisată, fără instalații și amenajări costând circa 26.000 de euro.
Echipa de la Case Călduroase se poate ocupa și de livrarea la cheie a construcției, inclusiv de montarea tuturor componentelor și amenajărilor interioare, prețul putând ajunge în acest caz la circa 300 – 320 de euro pe metrul pătrat, în funcție de nivelul de calitate și complexitate al dotărilor. Totodată, pentru a le ușura misiunea proprietarilor, constructorii se ocupă și de întocmirea tuturor documentațiilor necesare pentru autorizare și au la dispoziție și un parteneriat cu o bancă, pentru finanțarea lucrării. Nu lucrează nici pe credit și nici pe datorie, își încasează banii de la clienți la termenele stabilite cu clienții și au grijă să nu aibă niciodată datorii către furnizori, lucrând mai întotdeauna cu plata la livrare, nemțește. Astfel, au reușit să își mențină afacerea pe linia de plutire, chiar și în condițiile în care criza a afectat serios sectorul construcțiilor.
„În general, clienții noștri viitori sunt cei care vin pe șantierele unde lucrăm ca să vadă cum gândim și executăm fiecare lucrare. Oamenilor le place că lucrăm foarte transparent, foarte organizat, repede și foarte curat. Fiecare client primește de la noi de la început un proiect 3D detaliat și poate să verifice că fiecare cui este la locul lui. Cei mai mulți ne-au spus că s-au decis să lucreze cu noi fiindcă facem exact ce și cum am stabilit de la început, că respectăm fiecare termen asumat și că pe șantierele noastre e mereu ordine, disciplină și curățenie, ceea ce la alții nu se prea întâmplă de obicei. La noi pe șantier nu se bea, nu se fumează, se face zilnic curățenie exemplară și se respectă toate regulile, oamenii s-au învățat să stea cu casca pe cap, conform legii, chiar dacă afară sunt 40 de grade. Dacă e lege, e lege, noi suntem oameni serioși și prestigiul nostru contează foarte mult”, spune Călin Cincean, omul care se ocupă de vânzări și de relația cu clienții.
Radu Vascu, Corina Vascu și Călin Cincean spun că s-au folosit din plin în plan comercial de originile lor maramureșene , în special la începutul afacerii, dar și recent. Oamenii din restul țării cred despre maramureșeni că sunt oameni foarte serioși și foarte pricepuți, lucru care este foarte important în special în sectorul construcțiilor, unde beneficiarii caută calitate, seriozitate și certitudini. Anii viitori se anunță a fi promițători, pentru 2015 constructorii de la Case Călduroase având deja opt comenzi ferme și fiind în discuții și cu alți beneficiari potențiali. În paralel cu afacerea de bază, ei se străduiesc să dezvolte și alte două linii de business complementare, una având ca obiect sistemele de încălzire tip panou electric și alta promovând izolațiile naturale din fibre de lemn, mai scumpe decât polistirenul, dar cu adevărat sănătoase pentru case și locatari și ecologice. Iar dacă treaba merge bine se gândesc să își mărească și echipa, fiind în căutarea unor meseriași harnici și serioși, așa ca ei.
Casa din lemn, date tehnice
Soluția tehnică nu este invenție proprie, ideea fiind preluată de la unele companii străine cu care s-au întâlnit la târguri de construcții sau de la care au cumpărat sau cumpără în continuare unele componente. Pereții caselor sunt executați din structuri de grinzi de lemn fixate prin tehnica plăcilor multicui și acoperiți la exterior cu OSB hidrorezistent. Execuția pereților se face în atelier în plan orizontal, aceștia urmând să fie montați doar în șantier în plan vertical. Această modalitate de execuție permite montaje aproape perfecte, la toleranță de maxim 5 milimetri. Sub pereți se montează o talpă din lemn de aceeași lățime, iar peste pereți se montează o centură din lemn, care leagă întreaga casă. Acoperișul ales de obicei este unul din tablă ușoară montat tot pe structură de lemn, dar există și varianta de a se acoperi casa cu țiglă ceramică sau cu alte tipuri de învelitoare, la alegerea clientului.
Elementele de lemn verticale, adică grinzile de rezistență, sunt dispuse la maxim 625 mm distanță unul de altul, pentru o rigiditate maximă a peretelui și pentru a permite ulterior fixarea corespunzătoare a plăcilor de rigips care constituie suprafața interioară a casei. Peretele se căptușește cu 15 centimetri de vată minerală, iar la exterior se execută o izolație termică din polistiren tencuit sau, în cazurile opțiunilor premium un pic mai scumpe decât standardul, din panouri cu o compoziție specială compusă din fibre de lemn peste care se aplică aceeași tencuială de exterior.
Tavanul se izolează cu un strat dublu de vată minerală (20 de centimetri), iar podul nu este circulabil în cazul caselor standard, dar se poate face circulabil dacă proprietarul dorește și își asumă costuri suplimentare. Atunci când casa are etaj, planșeul se construiește din grinzi mixte lemn-metal, cu talpă inferioară și superioară din lemn și miez din zăbrele metalice galvanizate, fiind placat în partea superioară cu OSB de 22 mm, peste care se toarnă diferite tipuri de șapă, de la șapa clasică de ciment cu nisip la varianta termo-fonoizolatoare cu granule din polistiren, peste o folie de polietilenă. Ulterior, peste șapă se aplică perfect gresie, parchet sau mochetă. Acest tip de planșeu, ca și pereții interiori sau exteriori, nu scârțâie, nu se mișcă, nu vibrează și nu lucrează în timp, dar, cel mai important lucru, este mult mai bun izolator fonic decât un planșeu făcut integral din beton.
Îi găsiți pe meșterii noștri pe site-ul lor sau pe pagina lor de Facebook. Le urăm succes în afaceri și le mulțumim că oferă un exemplu de seriozitate și calitate prin care mențin prestigiul meșterilor constructori maramureșeni.