În articolul acesta dezbat motivul pentru care ne cerem scuze excesiv, când nu e bine să ne cerem scuze și cum să ne cerem scuze cu succes.
Categorii de scuze
Scuzele se oferă atunci când greșim sau când creăm situații neplăcute celorlalți. O meta-analiză a 175 de studii a indicat faptul că scuzele sunt un predictor viguros al iertării interpersonale, dar asta nu înseamnă că scuzele sunt întotdeauna eficace în rezolvarea conflictelor. Rezolvarea unui conflict depinde în mare de percepția celui care le primește. Dacă nu sunt percepute că fiind autentice și sincere, nu o să existe iertare.
Scuzele se împart în două categorii, cele sincere și cele false (care sunt făcute pentru un scop personal, cum ar fi evitarea pedepsei). De asemenea, prin scuze false, se înțelege lipsa recunoașterii vinovăției și a acceptării responsabilității. La rândul lor, scuzele false se împart în două categorii, una considerată “Albă” și cealaltă “Neagră”. Prin cea “albă” persoana își cere iertare chiar dacă nu a greșit pentru aplanarea conflictului, iar cea “neagră” își cere iertare superficial și nu admite greșeala.
Cum ne cerem scuze eficient?
Este simplu, pentru a ne cere iertare eficient acestea trebuie să fie sincere. Conform psihiatrului doctor Aaron Lazare, scuzele sincere au la bază patru piloni: Recunoașterea vinei, explicația acțiunii, exprimarea părerii de rău și oferirea reparării situației.
Eficient: „Îmi pare rău că mi-am pierdut cumpătul în dimineața asta. Am avut multă presiune în ultimul timp la locul de muncă, dar asta nu este o scuză pentru ceea ce am făcut. Țin la tine și data viitoare o să încerc să nu îmi mai vărs frustrările pe tine.”
Ineficient: „Îmi cer scuze pentru ce s-a întâmplat.”
Eficient: ” Am uitat să îți trimit emailul de informare. Îmi cer scuze pentru greșeala mea, nu ar fi trebuit să se întâmple. Ce pot face să îndrept greșeala?”
Ineficient: “Bine, îmi cer scuze. Nu știam că ești așa sensibil/a. Greșelile se mai întâmplă”.
De ce facem asta excesiv?
1. Ne simțim responsabili pentru ceva pentru care nu suntem responsabili – avem o vinovăție falsă;
2. Ne simțim vinovați pentru comportamentul altcuiva pentru că acesta nu se simte vinovat – Purtăm cu noi vina altuia;
3. Ne dorim aprobarea altora – Vrem să le facem pe plac altora.
Când ne cerem scuze excesiv, încercăm să gestionăm emoțiile celeilalte persoane pentru a o face să se simtă mai bine, chiar dacă nu am greșit cu nimic. De asemenea, se datorează și stimei de sine scăzute.
Este posibil ca scuzele excesive să aibă legătură cu societatea în care trăim sau de comunitatea de care aparținem. Se pare că femeile tind să se implice mai mult în acest comportament decât bărbații și acestea consideră că jignesc mai des decât aceștia. Pe scurt, femeile percep jignirile mai sever și își dau seama când greșesc. Bărbații vor jigni fără să își dea seama sau nu consideră jignire ceea ce au zis.
De asemenea, acest tip de comportament la femei este posibil să fie și datorită societăților cu o istorie patriarhală puternică. Femeile care trăiesc sau au trăit în aceste culturi patriarhale sunt mai susceptibile și se îndoiesc de abilitățile, valorile, comportamentul și validitatea lor.
***
Acest articol este scris de invitatul nostru, Florin Răzvan Percă, iar textul este editat și prelucrat de echipa Hacking Work.
Răzvan este un psiholog pasionat de oameni și are dorința de a-i ajuta să devină cea mai bună versiune a lor. Face tot posibilul să îi ajute să își accepte trecutul dificil, să muncească din greu în prezent pentru visurile lor și să își dorească mai mult de la ei în viitor.
Crede că cele mai bune metode pentru a reuși sunt consilierea, dezvoltarea personală, empatia și scrierea articolelor. Consideră că dezvoltarea gândirii critice este esențială pentru a putea trece informațiile prin propriul nostru filtru și de a nu cădea în plasa celor false. Prin asta ne îndeamnă să nu mai vedem viața în alb și negru, ci în nuanțe de gri.
Urmăriți-l pe Linkedin, are aproape în fiecare zi ceva foarte interesant de oferit.
***
Foto copertă: Rachel Beohm.