Cum influențează umorul sănătatea?

Distribuie articolul

Umorul este foarte bun pentru sănătate, inclusiv la job

V-ați întrebat cum influențează umorul sănătatea, care sunt diferențele între sexe și dacă are influențe pozitive sau negative la locul de muncă? La aceste întrebări ne-am propus să răspundem în acest articol. Răspunsurile sunt bazate pe mai multe cercetări științifice.

Simțul umorului oferă beneficii pe termen lung dar și pe termen scurt pentru sănătate.

Pe termen scurt, creierul eliberează endorfine, ne oferă o stare de bine și relaxare, ceea ce rezultă eliberarea de stres și tensiune.

Pe termen lung, ne oferă un sistem imunitar mai bun, ameliorarea unor dureri și o bunăstare psihologică. Asta înseamnă reducerea anxietății și a depresiei.

Se pare ca stilurile de umor diferă în termenii asocierii lor cu sănătatea mintală. Umorul pozitiv este în general corelat pozitiv cu sănătatea mintală. Umorul negativ (Prin ironie, batjocură si cinism, adica devalorizarea propriului sine pentru a-i distra pe ceilalți) este în general asociat negativ cu aceasta. Cea mai mare asociere pozitivă între stilurile de umor și sănătatea mintală a fost observată pentru umorul plin de intelegere și optimism.

Stilurile de umor care pun în pericol sănătatea au un accent puternic și asupra sinelui: fie propriul sine (umor ironic), fie eul celorlalți (umor agresiv).

Umorul la bărbați și femei: diferențe și asemănări

Deși s-a remarcat că bărbații o capacitate mai mare de creare a umorului verbal decât femeile, această diferență nu este considerată reprezentativă pentru alte tipuri de umor, inclusiv pentru capacitatea de creare a umorului non-verbal. Se pare că pentru majoritatea aspectelor umorului, bărbații și femeile par să prezinte mai multe asemănări decât diferențe.

De asemenea, femeile par să prefere glumele absurde (Fară sens), non-agresive, care să nu supere pe nimeni, în timp ce bărbații, preferă glumele agresive. Ceea ce înseamnă și faptul că glumele negre sunt mai preferate de către bărbați.

În ceea ce privește glumele sarcastice, femeile le acceptă mai ușor pe cele îndreptate către bărbați și mai puțin pe cele îndreptate către femei. Bărbații acceptă mai ușor sarcasmul când este îndreptat către genul lor și mai puțin când se îndreaptă către genul feminin, indiferent de genul celui care glumește.

Cu toate acestea, conexiuni între stilurile de umor și gen sunt probabil mult mai complexe și sunt necesare mai multe cercetări.

Umorul la locul de muncă

Când liderii au umor, angajații vor avea reacții emoționale mai pozitive și relații bună calitate cu liderii lor. Aceste relații mai bune între lideri și angajați determină angajații să se implice într-un comportament pozitiv prin care oferă ajutor colegilor mult mai ușor. De asemenea, umorul liderului îi face pe angajați să fie mai puțin stresați și să aibă mai puține șanse de a suferi de burnout.

Atunci când angajații au relații bune cu liderii lor, ei tind să-și sporească eforturile pentru a ajuta organizația, chiar și atunci când nu li se cere. Umorul nu trebuie să fie neapărat o trăsătură, ci poate fi doar un comportament. Asta înseamnă că un lider nu trebuie să fie neapărat o „persoană amuzantă” pentru a obține aceste rezultate. Oricine este probabil capabil să ofere doze mici de umor la locul de muncă și să culeagă recompensele.

***

Acest articol este scris de invitatul nostru, Florin Răzvan Percă, iar textul este editat și prelucrat de echipa Hacking Work.

Răzvan este un psiholog pasionat de oameni și are dorința de a-i ajuta să devină cea mai bună versiune a lor. Face tot posibilul să îi ajute să își accepte trecutul dificil, să muncească din greu în prezent pentru visurile lor și să își dorească mai mult de la ei în viitor.

Crede că cele mai bune metode pentru a reuși sunt consilierea, dezvoltarea personală, empatia și scrierea articolelor. Consideră că dezvoltarea gândirii critice este esențială pentru a putea trece informațiile prin propriul nostru filtru și de a nu cădea în plasa celor false. Prin asta ne îndeamnă să nu mai vedem viața în alb și negru, ci în nuanțe de gri.

Urmăriți-l pe Linkedin, are aproape în fiecare zi ceva foarte interesant de oferit.

***

Foto copertă: Alvan Nee on Unsplash.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *