Domnul Mihai Mateaș, profesionist din industria de Marketing Digital, a cheltuit aseară câteva zeci de minute și o serie de căutări simple pe Google ca să facă o mică cercetare legată de afacerea IKEA din România, comparativ cu afacerea aceleiași companii, într-o altă țară europeană, Spania, similară României în privința costurilor vieții.
O să vedeți socotelile un picuț mai jos, nu le comentez, vă las pe voi să le comentați.
Și acum textul lui Mihai, citiți cu atenție:
Mi-am luat câteva minute mai devreme pentru a face o comparație între Ikea Spania și Ikea România, ca să înțeleg supărarea suedejilor că nu vor timișenii să muncească pe 2000 de lei (2500, na, cu bonuri de masă și bani de tramvai), adică cel mult 500 de euro.
M-am uitat cât câștigă angajații Ikea din Spania. Am găsit așa: casier/ă (1614 euro), angajat depozit (1248 euro), lucrător comercial (1241 euro), angajat curățenie (1200 euro).
Mi-am zis că poate plătesc mai mult impozit pe profit aici decât acolo și, na, tre să taie de undeva… Doar că nu: 25% impozitul pe profit în Spania, 16% impozitul pe profit în România.
Da, dar poate aici vând mai ieftin produsele și de-aia, mă gândii… Am căutat și prețurile produselor similare de acolo și de aici. Am zis să am de toate: pat, canapea, covor, dulap, ceva căcățiș de-ăla din pânză, de depozitare, să fie bine, să nu fie rău:
Tigerfrink – depozitare – 15 euro ES = 74 lei (80 lei RO)
Brimnes – dulap – 152 euro ES = 750 lei (800 lei RO)
Stoense – covor – 129 euro ES = 635 lei (700 lei RO)
Ektorp – canapea – 399 euro ES = 1970 lei (2000 lei RO)
Malm – pat 140/200 – 199 euro ES = 979 lei (1029 lei RO)
Deci de ce nu „își permite” Ikea să dea salarii mai mari în RO? Mai mari decât jumătate sau o treime din cât plătesc în Spania, zic…
PS: Mi s-a zis să compar și cifra de afaceri. Am comparat-o, na:
Cifra de afaceri Ikea România în 2021: 1,081,767,329.00 RON (219,6 milioane de euro)
Cifra de afaceri Ikea Spania în 2021: 1,682 miliarde de euro
Nr. magazine Ikea România: 2
Nr. magazine Ikea Spania: 20
Cifră de afaceri per magazin România: 110 milioane de euro
Cifră de afaceri per magazin Spania: 84 milioane de euro
PPS: Hai că pun și profitul, na:
Profit Ikea Spania 2021: 81,4 milioane de euro (circa 4 milioane de euro pe magazin)
Profit Ikea România 2021: 8 milioane de euro (circa 4 milioane de euro pe magazin)
Încă niște date descoperite de Mihai: afacerea IKEA merge așa de bine în Spania (după cum se vede din cifre, exact la fel de bine ca în România), încât firma suedeză vrea să mai deschidă 90 de mini-magazine în Peninsula Iberică și să angajeze încă 1500 de oameni.
Fiindcă spaniolii sunt niște cetățeni ceva mai educați și mai obișnuiți cu democrația, ei au sindicate funcționale și competente, inclusiv la IKEA, iar sindicatele au cerut anul acesta majorarea salariilor tuturor angajaților cu 18%, ca să acopere inflația. Altfel, proiectul de extindere a IKEA în Spania pur și simplu nu se întâmplă.
Aș mai adăuga, la final, o observație foarte bine făcută de Selvyn Agiacai: în Spania, țară în care politicienilor pare a le păsa ceva mai mult de alegătorii care le plătesc salariile, salariul minim stabilit prin lege este de 1000 de euro, brut (circa 5000 lei), iar impozitarea este progresivă, adică oamenii cu salarii mici plătesc impozite mai mici decât cei cu salarii mari. La noi, salariul minim brut este de 3000 de lei, iar în construcții de 4000 de lei.
Ce părere aveți? Cam cât de mari sunt lăcomia, nesimțirea și incompetența în ofertele de angajare făcute de managerii de la IKEA la Timișoara?
***
***
Am pornit proiectul Hacking Work pentru a produce o schimbare profundă și durabilă în piața muncii din România. Este primul proiect social, civic și educațional din România care vorbește clar, curajos și cinstit despre piața muncii și despre relațiile dintre angajați și angajatori.
Misiunea noastră este să construim un viitor mai bun pentru oameni, organizații și comunități, prin educație, dialog și colaborare, așezând la temelia acestei construcții libertatea, creativitatea, integritatea, curajul, umanitatea, responsabilitatea și respectul pentru cunoaștere.
Muncim zi de zi pentru o viziune: vom aduce progres și performanță în profesie și bunăstare în viața socio-profesională pentru 1 milion de oameni, într-un interval de 10 ani. Suntem convinși că românii merită să lucreze în organizații sănătoase, fiind fericiți cu activitatea, meseria, jobul, șefii și colegii lor.
Suntem convinși că românii merită să lucreze în organizații sănătoase, fiind fericiți cu activitatea, meseria, jobul, șefii și colegii lor. Urmăriți podcastul Hacking Work video pe Youtube și audio pe Spotify sau Apple Podcast, citiți săptămânal Newsletterul Hacking Work și alăturați-vă comunităților noastre pe Linkedin, Facebook, Instagram și TikTok.
***
Buna Doru, salariul minim in Spania este €1,166.70 in 2022 (source: https://nhglobalpartners.com/countries/spain/hiring-employees/minimum-wage/).
Adica si acolo platesc 1 pic peste salariul minim. Poate aici trebuie vazuta explicatia.
Sigur, argumentele de mai sus sunt pertinente.
Păi ce să vezi , profitul per magazin e același, până la urmă totul se rezumă la profit. Dacă ar da salarii mai mari ar scadea sub cel din Spania . Probabil ăsta e targetu, 4 mil/magazin.
Probabil asta e targhetul da, 4mil profit, dar calculul pe Romania e facut dupa profitul
Magazinelor din Bucuresti. Sunt curios daca si acolo salariul este tot de 2000 lei..
Eu stiam ca Romania este o economie capitalista si in economia capitalista, pietele sunt libere, inclusiv piata fortei de munca. Asadar de ce ardem aiurea timpul cu astfel de dezbateri? Daca IKEA nu va gasi oameni pe salariile propuse, se va vedea nevoita sa creasca oferta salariala. Iar daca va gasi oameni pe acele salarii inseamna ca acolo se echilibreaza piata muncii pt posturile respective. Sau ne place noua prea mult socialismul si vrem sa impunem opiniile noastre unei piete care trebuie sa fie libera?
@Adi Si in capitalism nu ai voie sa dezbati subiecte de genul? Vad ca tu ai apucaturi direct de comunist.
Ultimul comentariu sigur aparține unui maneger Ikea romăn.Lingau.
nu-i tin apararea…dar nu vad unde a zis ca nu ai voie sa dezbati…intrebarea lui se referea ca e inutila si e pierdere de vreme.omul intreaba retoric, deci lasa loc de dezbatere si nu ataca direct – asa cum ai facut tu – „ai apucaturi de comunist”…daca vrei sa fii capitalist, fa-o cum trebuie, nu fii ipocrit
@Adi, si in Spania ai capitalism si exista salariul minim stabilit prin lege. Mai mult de atat, Consiliul UE a dat de la nivel central directiva de a avea un salariu minim european: https://www.consilium.europa.eu/ro/policies/adequate-minimum-wages .
Si daca tot vorbim de curente politice, impozitarea progresiva este o masura socialista pentru ca tine cont de clasa sociala din care faci parte atunci cand iti aplica impozitul. Insa o gasesti si in Spania si in UK si…. mai citeste si tu un pic despre curente politice si piata si mai putin Jordan Peterson.
intrebarea care mi se pare mai evidenta este de ce la preturi mai mari si salarii mai mici marja de profit este aceeasi. Si la sub 4% este una absolut jalnica. Unde se duc diferentele?
Te-ai chinui sa faci un business pt 4% marja?
Cifrele la care autorul a ajuns sunt destul de sintetice dar atat s-a putut .
Intrebarile sunt legitime : de ce acelasi profit cu salarii mai mici si CA similar .
Analiza este buna insa nu avem niste date importante si trebuie sa tinem cont de vechimea si maturitatea business-ului din Romania .
Ai dreptate , 4 la suta este mic daca il privim rata dar in valoare absoluta nu e rau deloc si am banuiala ca in cheltuielile totale intra niste cheltuieli de „consultanta” care scad media profitului net la 4 milioane in mod intentionat . Poate niste expati si directori adauga facturi exagerate ca si cost , care cresc cheltuielile care nu tin neaparat direct de businessul din Romania . Banii se duc in terte companii, Suedia , etc . Este o practica obisnuita sa se sustina businessuri neprofitabile din alte tari cu profituri mari din Romania . E o vaca de muls .
.
nu prea imi dau seama ce a fost demontat..detaliile sunt doar niste ….detalii! cine crezi ca o sa-si mai aduca aminte de ele peste 1 luna?
tocmai ai dat exemplu despre cum se face un business case foarte profitabil pe piata din Romania. Oare nu cumva toti ceilalti investitoru au business case-uri izbitor de asemanatoare?
stii ce-i fain ? in toate aceste detalii sunt o multime de oportunitati. Greseala pe care cred ca ai facut-o e ca te-ai bazat pe afirmatii neverificate si nedocumentate temeininc, dar ce mai conteaza ? clickbait-ul aduce bani …nu vad nicio diferetna intre abordarea ta si cea a echipei ikea…din afara pare doar a rafuiala bazate pe ceva actiuni mai vechi … hai ca poti mai mult!
foarte isteti cei de la licheea…si tu la fel .. o regula importanta in marketing spune ca atunci cand te confrunti cu o criza de vizibilitate, sa faci ceva care sa para socant. Efectul va fi un miracol. Bravo Doru! Esti genial!
Gama Brimnes se face in Jucu, CJ la Ecolor… si e mai scump la noi decat in ES! De ce?