Idei de vacanță: de Strajă patriei

Distribuie articolul

straja00

Am descoperit zilele acestea, deocamdată doar online, un loc tare interesant de pe la noi , anume zona Straja de pe lângă Petroșani. Deși e la o distanță destul de mare de marile orașe (îți ia cam cinci-șase ore drumul cu mașina, fie că vii din București, Brașov ori Cluj), locul ăsta minunat și magic compensează tocmai prin avantajele provenite din depărtarea de zonele urbane aglomerate. Marele beneficiu este că e mai greu să te calci pe picioare pe aici cu mofturoșii de Mamaia, fițoșii de Poiana Brașov și găunoșii de Sinaia. Dar locul ăsta mai are un atu care îi oferă perspective frumoase pe termen lung: este așezat și dotat perfect pentru a răspunde cu o ofertă consistentă oricărei preferințe turistice: fie că optezi pentru sporturi de iarnă, pentru drumeții pe munte, cățărare și alpinism, turism cultural, istoric ori religios, experiențe auto la înălțime sau pe drumuri întortocheate, le găsești pe toate în zonă, la distanțe și mai ales costuri accesibile.

straja01

Locul e tare potrivit atât pentru vacanțe mai lungi în familie, pentru week-enduri scurte și pline de adrenalină, dar și pentru întâmplări colective, de genul taberelor sau evenimentelor corporatiste neconvenționale. Iarna sunt șapte pârtii de diferite dificultăți pentru schiori, iar în restul anului se poate face rafting, escaladă, paintball, speologie sau echilibristică prin copaci și ture pe tiroliană. E foarte ușor de ajuns la la Târgu Jiu la lucrările lui Brâncuși, sunt câteva cetăți dacice ori medievale care rezistă timpului și primesc vizitatori, sunt multe mănăstiri și biserici faimoase, peșteri, cascade și peisaje montane fantastice ce se pot vedea în drumeție, în zilele însorite se poate admira Retezatul în toată splendoarea lui, poți da o fugă la Hunedoara la castel sau la ruinele magice de la Sarmisegetuza. Cei preocupați de informație și experiență ezoterică sunt atrași aici de energiile miraculoase ale locurilor, se spune că vârful Straja (1868 metri) face parte dintr-o rețea complexă de nuclee energetice benefice vindecărilor sau acumulării de resurse fizice.

straja02

Am văzut fotografii, filmulețe și am citit câteva articole interesante despre zona Straja, chiar este un punct interesant pe hartă mare merită bifat ca experiență personală. Grație competiției SuperBlog 2013, am găsit și o adresă de cazare și masă foarte atractivă și credibilă, se numește Vila Alpin și arată tare bine, iar recomandările postate pe internet de turiștii care au trecut pe acolo spun numai lucruri frumoase. Are 60 de locuri de cazare, restaurant, terasă și sală de conferințe și e deschisă tot anul, vara e locul perfect pentru team-buildinguri, tarifele sunt foarte mici și oferta de tour-entertainment foarte bogată. Iar stăpânii locului par oameni faini și dintr-o bucată, gata să se dea peste cap ca să le facă pe plac musafirilor.

O să ajung iarna asta pe acolo și o să vă spun ce mi-a plăcut mai mult. Vreau să văd mai ales Schitul, în care se intră printr-un tunel în care sunt pictați toți cei 365 de sfinți ai unui an. Și poate ajung și pe vârf, dacă e vreme bună fac o poză cu Retezatul și v-o ofer cadou, pe Facebook. Dar până una-alta să ne întoarcem la treabă, până la vacanță mai e ceva vreme. Spor în toate!

straja03

straja008

Distribuie articolul
Doru Șupeală
Doru Șupeală
Articole: 501

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *