Geografia salariului minim: România pare țară sud-americană

Pagina web Visual Capitalist, un site excelent de analiză statistică și explicare grafică a fenomenelor economice și sociale contemporane, a publicat săptămânile trecute o hartă a salariilor minime nete în lume.
Distribuie articolul

Harta include date despre salarii minime garantate în cele mai multe și relevante țări de pe planetă, iar datele comparative pe care harta le prezintă ne fac să credem că România pare mai degrabă o țară sud-americană și nicidecum o țară europeană.

Din perspectiva salariilor, România pare o țară sud-americană

Datele statistice folosite de Visual Captalist sunt întotdeauna serioase și verificate, iar informația despre România este una pe care o știm cu toții: salariul minim net la noi în țară, stabilit prin lege, este azi un pic sub 2000 de lei. Pe harta de care vorbim, toate sumele sunt exprimate în dolari americani, astfel că România apare cu expresiva sumă de 393 de dolari.

Am spus că analizând sumele de pe hartă, părem mai degrabă o țară asiatică sau sud-americană, fiindcă sume similare apar în dreptul unor țări precum Guatemala – 383 de dolari, Ecuador – 407, Chile – 396, Uruguay – 424, Paraguay – 323 sau Argentina – 336 de dolari. Dacă ne uităm la țările europene vecine cu noi, suntem aproape egali cu Ungaria – 383, Bosnia – 324 și Serbia – 347 de dolari.

În țările din vestul Europei, salariul crește spectaculos

Imediat ce ridicăm un pic lupa de pe hartă descoperim că aproape toate celelalte țări membre ale Uniunii Europene din Estul Europei stau mult mai bine: Polonia are 584 de dolari, Estonia are 704, Lituania are 585, Letonia are 646. Dacă privim spre sud, Malta are 788, iar Grecia 626 dolari.

Dacă întoarcem privirea spre vest, cifrele urcă spectaculos: Luxemburg are cel mai ridicat salariu minim lunar (2.140 $) și aproape se află Olanda (1.895 $), Irlanda (1.753 $), Marea Britanie (1.705 $) și Germania (1.594 $). Dacă ajungem peste mări și țări civilizate, vedem cifre similare: Australia (2.022 $), Noua Zeelandă (1.866 $), Statele Unite (1.550 $) și Canada (1.545 $).

Salariul minim net ar trebui să depășească 3500 de lei

După cum bine știm, costul vieții, cu mici excepții, este cam același în țările Europei de Est și diferă doar în costurile imobiliare în țările cu tradiție democratică din Vestul și Nordul Europei. Mai multe cercetări publicate de instituții respectabile, inclusiv de Uniunea Europeană, au afirmat în repetate rânduri că venitul minimal pentru un trai decent în România ar trebui să depășească 3500 de lei, adică să fie cu minim 70% mai mare decât este în prezent.

De cele mai multe ori, politicienii și lideri de business explică public că salariul minim este atât de mic la noi fiindcă munca românilor este neproductivă și neprofitabilă, de parcă vinovați pentru asta ar fi angajații și nu managerii. Adevărul pe care puțini se străduiesc să îl spună este că multe dintre companiile care activează în România fac profituri uriașe folosindu-se tocmai de prețul foarte mic plătit pentru muncă.

Investitorii care aduc activități cu valoare adăugată mare ajută la creșterea valorii salariilor

În același timp, este evident că investitorii străini aduc în general în România activități economice cu valoare adăugată mică, munci simple și rudimentare, repetitive, care presupun efort fizic mare, dar care nu pot fi facturate cu sume mari. Ca să putem crește repede și consistent valoarea salariului minim net din România, este necesar ca muncile prestate de români să aibă un grad mai mare de complexitate și deci o valoare financiară mai mare, dar și ca statul și politicienii să încurajeze acest proces de schimbare, urcând constant și mai rapid valoarea salariului minim net obligatoriu și investind în programe serioase de calificare și recalificare, adică în școlarizare pentru întreaga populație adultă, nu doar pentru elevi și studenți.

În acest fel, joburile prost plătite ar dispărea încet-încet de la noi, resursa umană disponibilă ar putea fi implicată în munci remunerate mai generos și ar apărea investitori care să deschidă companii în care oamenii să presteze activități mai valorase, să realizeze produse și servicii mai complexe și mai bine plătite și eforturile lor să fie mai bine recompensate.

Privind la actuala cotă a salariului minim net, putem să concluzionăm că mai avem mult până la decență și prosperitate. Ceea ce putem spune sigur este că suntem campioni mondiali la pensii speciale și încă ne batem joc de educația națională, care este singurul motor eficient și durabil al creșterii valorii muncii și salariilor.

***

Poți asculta informațiile din acest articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe YoutubeSpotifyApple PodcastsRSSGoogle Podcasts și Substack. Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare luni și vineri de la ora 10.30 la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi de la 7.50 și 16.45 la Radio România Cluj.

***

Acest articol vă este oferit de DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și know-how digital. Pentru toți oamenii buni pasionați de tehnologie, DevNest înseamnă evoluție și dezvoltare: Creăm oportunități. Creștem o comunitate.

***
Foto copertă: Annie Spratt on Unsplash.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *