
De câteva zile rulează pe posturile noastre de televiziune un spot publicitar care a circulat mai întâi ca viral, pe Internet. Îl văzusem din primăvară, pe net, promovând o marcă franceză de hârtie igienică și acum, când a apărut la noi pe ecrane, am fost surprins să văd că finalul spotului propune aceeași categorie de produs, dar sub o cu totul altă marcă. Am făcut o mică cercetare pe net și am aflat că nu avem de a face cu un act de piraterie, ci cu o mică reciclare a spotului original, compania producătoare decizând să folosească același clip pentru a face publicitate la mai multe mărci proprii diferite, cu care este prezentă pe mai multe piețe europene.
Spotul cu soțul sâcâitor și fițos al bietei Emma a fost realizat de Leo Burnett France și difuzat pentru prima oară în Franța în martie 2013, unde promovează marca de hârtie igienică LeTrefle. Trifoiul (Le Trefle) este o marcă a grupului italian Sofidel, la fel ca și Regina, marca pe care spotul o reprezintă în România, Germania și Austria. Regina este din aceeași familie de produse cu Volare, o marcă pe care grupul Sofidel a introdus-o la noi acum câțiva ani și acum se pare că o supune unui proces de schimbare a numelui sau o repoziționează. Italienii mai sunt prezenți și pe piața poloneză și turcă, dar acolo activează cu alte mărci, pentru același tip de produs.
Povestea din clip este tare faină, simpatică și credibilă, ea suprinde cu rafinament și umor impactul pe care noile tehnologii îl au la nivelul vieții domestice. Bărbații, care sunt în acest caz adoptanții timpurii și promotorii din faza inițială a ciclului de viață al tabletelor digitale, primesc în spot o replică plină de sarcasm. Tonul glumeț al mesajului publicitar este confirmat și de sloganul din final, care invocă subtil capcana unui potențial conflict de idei pe teme ecologiste: Hârtia are un mare viitor, de vreme ce încă nu au apărut soluții mai inteligente și mai practice pentru anumite necesități primare. Foarte isteață și eficientă este universalitatea expresiilor din clip, nu știi de ce naționalitate sunt personajele și ce limbă vorbesc, dar nici nu ne interesează, de vreme ce discursul spotului comunică tare bine în orice spațiu geografic, cel puțin în Europa.
Un singur cusur i-am găsit spotului: mai logic ar fi fost ca evanghelistul high-tech să fi avut deja în brațe tableta, când s-a așezat pe tron. Palma morală din partea nevestei ar fi putut veni printr-un mesaj wireless care să transporte fotografia sulului de hârtie. Mie mi s-a întâmplat situația critică din finalul spotului de câteva ori și google ori facebook nu m-au ajutat defel. Ție, cititorule, nu? Nu te cred.
Vă ofer spotul original LeTrefle, fiindcă spotul încă nu a fost postat pe Youtube în varianta românească într-un format de calitate. Păcat.
Tareee.
Vezi ba, tot femeia „tine” casa ;-).