Cu ce te ocupi? Livrez Fericire.

Distribuie articolul

Tony Hsieh a devenit multimilionar în dolari la 24 de ani, când și-a vândut acțiunile de la LinkExchange către Microsoft. Acela a fost momentul când a realizat cât este de sărac și de nefericit, de fapt. A avut apoi nevoie de câțiva ani până să-și găsească vocația și împlinirea și să înțeleagă că adevărata bogăție nu se exprimă în monedă, hectare, imobile sau iahturi, ci în numărul de zâmbete de satisfacție pe care reușești să le oferi semenilor tăi.

Tony-Hsieh-Picture-Quote

Se plictisea de moarte și rătăcea fără orizont după ce și-a încasat milioanele de la Bill Gates. Mai mult în joacă, împreună cu câțiva prieteni, a creat un magazin online în care vindea papuci. Zappos vine de la „zapateros”, denumirea spaniolă pentru târlici, foarte populară și printre americanii vorbitori de engleză. Abia acum a început să înțeleagă cu adevărat greutățile și complexitatea unui business adresat unor categorii largi și foarte diferite.

Tony a priceput repede că secretul succesului nu stă neapărat în organizare, resurse, proceduri, parteneri, furnizori, cash-flow și altele asemenea. Sunt ele utile, fără discuție, dar nu astea aduc succesul, nu ele te ajută să te diferențiezi și să construiești o companie sănătoasă și performantă. Tony și colegii lui au investit cea mai multă atenție în cultura organizației, cum ar veni în capitolul ăla din manualul de identitate denumit „Misiune, Viziune, Valori”, de care trei sferturi din firmele românești nu au auzit vreodată și pe care celălalt sfert l-au încuiat  sub dosarele cu evaluarea personalului, într-un sertar prăfuit din biroul fetelor de la Resurse Umane.

Băieții de la Zappos au simțit că e mai important CUM își fac businessul, CUM își servesc clienții și CUM își tratează și educă membrii echipei, decât Cine, Ce, Când și Unde are de lucrat la firma lor. Și au dovedit că succesul poate veni investind în VALORI, adică asumându-și cu onestitate, seriozitate și generozitate un set de principii care să le guverneze activitatea și care au făcut ca să aibă unii dintre cei mai fericiți și mulțumiți angajați, dar și cei mai satisfăcuți, mai fideli și mai entuziaști clienți, care se transformă voluntar în vectori de publicitate pentru Zappos. Angajații lui Tony sunt încurajați să aibă idei, să inventeze, să se distreze la serviciu, să învețe, să se dezvolte uman și profesional, să creeze relații cât mai apropiate și mai sincere cu colegii și clientela, să fie pasionați, modești (asta desemnează cuvântul umil), pozitivi și simpli. Zappos a redefinit astfel cele mai înalte standarde profesionale în segmentul Client Service și l-a îngrozit pe gigantul Amazon, care s-a văzut obligat să cumpere Zappos, transformând un rival periculos în resursă de inteligență și inovație.

Fie că ești manager, patron, simplu amploaiat ori șomer, citește „Cum să Livrezi Fericire” și o să înțelegi repede unde și când greșești acum și care e cărarea pe care trebuie să o apuci ca să îți vezi visul împlinit. Până una-alta, luați de citiți cele 10 porunci ale Zappos

 

tony hsieh citat

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *