
Încă nu îmi dau seama de ce am găzduit spotul de mai jos aici, în serialul Super-spot. Fiindcă nu mi se pare nici a fi o mare realizare artistică, nici un punct de reper tehnic și, mai ales, nu mi se pare că acest tip de conținut se numește marketing decent pentru anii noștri. Totuși, spotul, personajul, clientul și produsele respective se bucură de o imensă notorietate internațională, care nu îți prea permite să dai ignore acestei situații.
Personal, mă regăsesc mult prea puțin în produsele H&M, fie ele cele din magazinele din occident sau cele de la noi, unde ajung cu prioritate capetele de serie, cele considerate aproape rebut sau stocurile nevândute din sezoanele anterioare. Mi-am cumpărat de la H&M doar boxeri și șosete, în rarele cazuri când am găsit unele făcute din bumbac cât de cât natural și cu culori digerabile, dar în niciun caz cele din colecțiile Beckham, al căror preț indică faptul că fiecare exemplar a fost purtat cel puțin 10 minute de celebrul fotbalist tatuat și deci e atât de prețios fiindcă poartă urmele geniului său de super-star confecționat de tabloide.
De altfel, aceeași senzație de inadecvare și disconfort simt de câte ori intru nu doar la H&M, ci și la Zara, New Yorker sau Kenvelo: de ce aș îmbrăca haine care par gata purtate și nu pot fi nici măcar donate, care spun despre mine că sunt un potențial junkie sau care au culori, texturi și croieli atât de cenușii, artificiale și deprimante? Revenind la spot, cu această realizare s-a prezentat H&M la defilarea de gală de la Super Bowl 2013. Iar pentru 2014 se pregătește să apară tot cu acest personaj tabloid, de data asta cu o colecție vestimentară ceva mai complexă, girată de soțul doamnei Spice. O mizerie de aceeași anvergură, probabil, care se va vinde în cantități imense, fiindcă lumea e proastă și cumpără nume și etichetă, în loc de calitate și confort. Singurul lucru care merită remarcat la propunerea H&M este tehnologia înglobată în tehnicile de marketing, se pare că noua colecție va fi susținută logistic de o interfață inteligentă, care va permite achiziția produselor de acasă, din fotoliu, direct de la televizor.
Iertați-mă că vă stric ziua cu spotul ăsta, dar încercați să luați din această experiență ceea ce este util: identificați ingredientele care generează succesul de piață și, vă rog din suflet, folosiți-le pe viitor decent și inteligent, pentru produse care chiar merită atenție și care își respectă realmente publicul. Ca să vă răcoriți, citiți comentariile de pe Youtube, care dovedesc că nu toată planeta stă sub spectrul imbecilității, sunt destui oameni care sesizează penibilul spotului și sancționează libidinoșenia apariției acestui demn predecesor al tripletei Cristea-Drăgușanu-Slav și al categoriei pe care ei o reprezintă.