
Definiții: Brand înseamnă nume plus reputație, adică transcrierea fidelă și completă a modului în care o companie, un individ, un produs sau serviciu este perceput de publicurile sale relevante. Brandul (reputația, prestigiul) se construiește cu efort, în ani de muncă și migală și se compromite (distruge) ușor și rapid prin prostie, neatenție, lăcomie sau indiferență.
Brandingul este o știință și o preocupare perpetuă pentru oamenii educați și responsabili și pentru companiile/instituțiile lor. Brandingul este managementul reputației și se compune din totalitatea tehnicilor, proceselor, procedeelor și acțiunilor efectuate conștient, planificat și măsurat pentru comunicarea către public a unor concepte, idei, principii și valori puternice cu care dorești să îți definești firma, marca, persoana ori activitățile specifice. Cer scuze celor pentru care frazele din acest articol sunt lucruri cunoscute ori truisme, am simțit nevoia de a scrie aceste lucruri pentru că întâlnesc deseori utilizări nepotrivite ale acestor termeni și concepte.
Cartea Anetei Bogdan, “Branding pe frontul de Est”, are deja trei ani de când ne oferă o foarte limpede, autentică și complexă definiție a acestui meșteșug, așa cum este el perceput de un om care are rezultate indiscutabile și prestigioase în branding și în industria comunicării. Scrisă cu pasiune și dragoste pentru meserie, cu har, cu îndârjire și cu suferința de a nu fi lăsată să ajute atunci când a fost nevoie de ea în treburi de interes public, cartea spune câteva povești de succes din comunicare și despre mediul de business autohton și aduce lumina unor lămuriri esențiale în privința unor concepte și discipline complicate și pline de controverse, cum sunt namingul, designul, inovația, valorile, viziunea, misiunea sau engagementul.
Lecția cea mai simplă și mai importantă despre care vorbește Aneta Bogdan este cea a onestității și asumării reale a valorilor. O companie/instituție/persoană care își dorește să aibă un brand cu succes solid pe termen lung trebuie să înceapă construcția din interior. Dacă mediul intern nu pricepe, nu își asumă, nu trăiește și nu respiră prin toți porii codul de reguli și principii care constituie fundamentul brandului, atunci gogoașa se va sparge mai devreme sau mai târziu, iar eșecul este garantat. Iar rolul proprietarilor, președinților și membrilor de CA și al managerilor în (in)succesul unui brand este definitoriu, fiindcă totul depinde de credința lor în misiunea și principiile asumate și de priceperea cu care administrează, dezvoltă și educă principala și cea mai importantă resursă: oamenii.