
După ce o să citiți povestea de mai jos de clip, spotul acesta o să vă placă de o mie de ori mai tare. Nu e vorbă că nu v-ar plăcea oricum, fiindcă are deja ingredientele unui succes garantat în sufletele majorității: e despre o bere bună, este despre un căluț minunat și tare frumos, despre legătura puternică dintre acesta și primul său stăpân și despre o minunată și emoționantă reîntâlnire. Vedeți voi clipul și apoi citiți și restul articolului, vă va lămuri pe deplin și vă va face să vedeți iar spotul.
http://youtu.be/DNWURTYwn3k
Această rasă superbă de cai cu jambiere albe se numește Clydesdale și provine din Scoția. de foarte mulți ani, compania Anheuser-Busch, care produce berea Budweiser, folosește ca element de identitate al mărcii și ca ilustrație în materialele sale publicitare o trăsură elegantă (cea din clip), trasă de opt cai din această rasă. Este, dacă vreți, o memă, un simbol al mărcii, care o poziționează într-un loc special în mințile și inimile consumatorilor, așa cum funcționează în comunicare și camioanele luminoase ale Coca-Cola. Producătorul Budweiser deține mai multe seturi de trăsuri și caii aferenți, cu care călătorește în toată America în caravanele sale publicitare.
Fiecare trăsură este purtată de un ansamblu de opt cai, dar fiecare echipă este formată din 10 armăsari, astfel încât doi să fie mereu odihniți și gata să ia locul colegilor lor eventual indisponibili. Căluții din aceste caravane au devenit, de-a lungul vremii, personaje atât de familiare și îndrăgite încât despre ei se scriu articole, se fac știri și reportaje și se produc filme documentare sau artistice.
În acest spot care face reclamă la bere fără măcar să arate sau să sugereze produsul căpătăm cu generozitate o lecție despre branding, despre capacitatea unei mărci, a unui produs, de a spune povești, de a se inventa, de a crea o relație puternică, afectivă și onestă, cu consumatorii săi. Ce face Budweiser de fapt, în spatele acestei reîntâlniri emoționante dintre cei doi prieteni vechi? Dă putere consumatorilor săi, îi implică direct în viața mărcii și a companiei și îi invită să participe direct la botezul calului din clip, să îi dea un nume, printr-o aplicație online dedicată. Asta se cheamă engagement și interacțiune ca la carte, o lecție pentru care trebuie să mulțumim, primită de la mari meseriași ai comunicării comerciale.
Și acum dați din nou play, știu că asta așteptați.
🙂 Consum berea cu mare placere, insa nu m-am gandit nici macar o clipa la caluti. Dar acum voi bea cu si mai mare drag licoarea magica.
Servus, Robert, mulțam de vizită.
Berea pe care o bei tu cu aceeași marcă cred că provine din Cehia și nu a cum să te contrazic, chiar e tare bună. Aia de la americani am avut ocazia să o încerc prin 1998 și nu m-a impresionat defel. Pe atunci însă, aveam aici acasă beri tare bune, nu ca acuma, când toate parcă sunt făcute din noroi, zahăr și coloranți.
A propos de vizita ta, mi-ar face plăcere să ne întâlnim, cu tine și cu ceilalți bloggeri din Baia Mare, eu nu sunt de-al locului decât de vreo trei ani și nu știu multă lume, dar cred că tu, gaben și Andrei Albu ați putea face o listă pentru o primă întâlnire, să ne organizăm și noi, cum fac alții prin țară. Ce zici?