
Postat pe 21 decembrie, filmulețul produs de marketerii de la Samsung pentru a promova noul lor produs, Gear a reușit să aducă un record de reacții negative, din cauza scenariului, pe care îmi permit să îl numesc cocălăresc. Uitați-vă la clip și spuneți voi dacă nu vedeți o suprapunere perfectă între Jack cel fițos și cu ceas bengos și multitudinea de „băeți dă valoare” care țin prim-planul în videoclipurile celor mai la modă maneliști.
Acum trei zile, când am văzut prima dată clipul, existau vreo 800.000 de vizualizări, cam 25.000 de aprecieri negative (mâna cu degetul în jos), doar vreo 8.000 de voturi pozitive și foarte multe comentarii critice din partea celor care au vizualizat spotul. Astăzi, când am verificat din nou și am scris articolul acesta, numărul de vizualizări a ajuns la peste 1,8 milioane, dar opțiunile de comentarii și aprecieri individuale au fost dezactivate de către Samsung, ca și titular al contului de Youtube.
Echipa de marketing a producătorului de tehnologie sud-coreean a reușit să se facă de minune, chiar în preajma sărbătorilor, pe un segment de timp cu trafic intens online și cu prea puține alte subiecte importante de dezbatere, astfel că reacțiile și efectele negative au fost mai mari ca și anvergură decât cele uzuale. Decizia de a bloca interacțiunea cu publicul pe Youtube este una gravă și disperată, nu face parte din tehnicile acceptabile ale marketerilor inteligenți și responsabili și a fost, probabil, soluția de avarie preferată în locul eliminării definitive a filmulețului din circuitul public.
Produsul Samsung Gear nu este deloc unul rău, încorporează o tehnologie de înalt nivel și oferă performanțe tehnice remarcabile. Dar, prezentat în halul acesta, într-un clip care promovează materialismul de cea mai joasă speță, valori, idei și atitudini prea puțin morale și ridică șmecheria și impostura la grad de virtute socială, nu are cum să se bucure de succesul proiectat. Ceasul ultra-performant al Samsung a reușit să se prezinte ca un produs care spune despre utilizator că este o persoană superficială, înșelătoare, lipsită de scrupule, care recurge la orice compromis și orice scamatorie pentru a își atinge ținta, aceea de a începe o relație intimă cu o blondă la fel de superficială, interesată și lipsită de principii.
Voi v-ați mai cumpăra acest produs, dacă ați dispune de bugetul necesar sau ați prefera un produs al concurenților Samsung?
(Mână cu degetul în sus pentru articol)
Dumneavoastră sunteţi priceput în ale marketingului şi doream să vă întreb ce părere aveţi de recenta campania desfăşurată de Vodafone, cea cu Ghiţă Ciobanu’ ca protagonist. Chiar nu înţeleg ce vor să transmită şi nu cred că sunt singurul care consideră spoturile respective ca fiind enervante (reacţia mea la difuzarea lor este de a schimba canalul).
Salut, roduT, mulțumesc pentru vizită și pentru aprecieri.
Nu am pretenția de a deține adevărul absolut despre marketing și mai ales despre publicitate, am făcut acest blog pentru a crea un spațiu de dialog, de schimb constructiv de idei, de a oferi un prilej de învățare a unor lucruri noi de către toți cei care participă activ la scrierea, citirea și comentarea articolelor.
În ceea ce îl privește pe Ghiță Ciobanul, cred că ideea agenției și a clientului Vodafone este una excelentă, originală și foarte eficientă. Ei au vrut să evidențieze în primul rând calitatea semnalului și a acoperirii rețelei de telefonie și date (ajunge și pe munte la stână), accesibilitatea serviciilor (nu sunt scumpe și nici complicate, și le permite și le cunoaște un simplu cioban) și să creeze pentru clientul Vodafone imaginea de om întreprinzător, isteț, activ, cu umor, descurcăreț, comunicativ și creativ (nu uita că Ghiță a fost dublat-triplat în această campanie de proprietarul acelui magazin de flori online și de acel tată cu casa plină de fete, care a cumpărat un abonament de grup). Eu cred că nu ai motive serioase de a te enerva la vederea acestei reclame, mai degrabă ea este un prilej de amuzament, de bucurie și prospețime în comunicare, Ghiță e un băiat tare simpatic și haios, e un român din talpa țării cu o personalitate puternică și specială. Eu m-am săturat de personajele false, fără personalitate și prospețime, de care sunt pline reclamele noastre, cred că Ghiță reprezintă un mare succes și un prilej de mândrie pentru cei care l-au descoperit și l-au propulsat, dar și pentru cei care l-au adoptat (Vodafone și miile de fani ai lui Ghiță).
Dacă o să cauți pe blog articolele despre Ghiță (la baza paginii am un motor de Search), o să descoperi că am salutat apariția lui chiar din primele sale zile, dar că atunci când a acceptat să participe la un spectacol de prost gust am semnalat derapajul.
Hai să privim reclamele nu doar ca pe niște filme de divertisment sau ca pe niște situații tipic umane, în care ne regăsim sau nu, e important să le înțelegem rostul fundamental, acela de a crea o cale de comunicare puternică, originală și eficientă între companii, produse, servicii și consumatori. Sunt multe situațiile în care nu te vei regăsi în segmentul de populație țintit de creatorii unei reclame, dar asta nu trebuie să te supere, tocmai asta este frumusețea pieței libere, există multe produse și oferte, deci concurență și competiție care aduc beneficii clientelei.
Vă mulţumesc pentru răspuns! Un an nou fericit şi plin cu articole interesante!
Poate sunt eu prea conservatoare din fire dar genul acesta de „ceas” este o fita da fita la fel de inutil ca si tableta. Macar tableta are un rol practic (si totusi prea putin utila in ochii mei) dar ceasul ? Care e rolul lui de fapt ?
Atat despre produs. Cat despre spot, recunosc intr-adevar o varianta mai cizelata a cocalarului de Romania.
P.S. Nu reusesc sa activez optiunea de :urmarire” a blogului. Imi apare mesajul de mai jos:
The feed does not have subscriptions by email enabled