Primăria Brașov inventează japca pe parcare

Distribuie articolul

Am citit zilele trecute două știri (una aici și alta aici) cu conținut similar pe paginile de știri locale din Brașov. De fapt, textul este aproape identic și se pare că autorul este același, dar adresele web și responsabilitatea postării acestor articole aparțin unor persoane diferite. Era vorba în amândouă știrile despre noul regulament de parcare în Brașov și despre cum va fi acesta aplicat, adică în ce mod se gândesc inventivii funcționari locali să mai scoată niște bani cu forța de la localnici. Ca și cetățean care nu locuiesc la Brașov, dar m-am născut și plătesc acolo taxe și impozite, simt că este necesar să mă alătur celor care deja au sesizat absurdul și nesimțirea din mentalitatea și atitudinea administrației locale și să le și transmit compasiunea mea bietelor personaje care transcriu fără să filtreze discursurile unor nemernici locali.

Mai întâi câteva cuvinte despre neîndemânarea jurnalistului: aflăm din cele două știri că Primăria Brașov s-a dotat cu o sculă miraculoasă, ultimul răcnet în domeniu, ceva fenomenal și dezarmant de ultra-tehnologic: „un aparat de ultimă generaţie care scanează numărul de înmatriculare al fiecărui autoturism, iar în cazurile în care nu este plătită taxa aferentă pentru parcare, acest lucru este semnalat imediat pe ecranul dispozitivului şi se poate trece la sancţiuni”, se scrie în articole. Wow! Citind chestia asta, te întrebi:

  • ce e așa de formidabil și de ultimă generație că o biată tabletă sau un laptop cu cameră foto are instalat un soft OCR (optical character recognition), a cărui primă versiune comercială a fost lansată pe piață în 1978?
  • dar dacă introducea manual în aparat numărul de șapte caractere al autoturismului ar fi vomitat domnul funcționar public trimis să facă jaf la drumul mare?

Mai gravă este fractura de logică și bun simț din cele două articole, de vreme ce tartorul de la direcția tehnică a primăriei îi consideră pe cei mai mulți locuitori ai orașului ca și infractori evazioniști, iar redactorul îi ține isonul. Tovarășii ziariști îi denumesc „șmecherii care nu plătesc taxa de parcare”, respectiv „brașovenii care fentează taxa” pe cei vânați de hămesiții funcționari publici cu ultra-scula de scanat tăblițe de înmatriculare. Iată ce se scrie, cuvânt cu cuvânt, în articole:

„Acest sistem a fost folosit până acum doar pentru parcările publice, respectiv pentru a vedea pentru care dintre maşinile parcate s-a achitat taxa prin SMS. De acum, vom extinde sistemul şi la parcările de reşedinţă. Este foarte uşor să îi depistăm astfel, pe cei care nu îşi plătesc taxa. Pur şi simplu, angajaţii de la Serviciul de Parcări vor trece cu acest dispozitiv pe lângă locurile de parcare de reşedinţă şi vor scana numerele. Automat, pe ecranul aparatului sunt precizate toate datele despre respectivul autoturism, iar în cazul în care se află pe un alt loc decât cel pentru care plăteşte taxa sau nu plăteşte deloc taxă de parcare, apare o avertizare. La prima abatere conducătorul auto primeşte un avertisment, însă la a doua va primi amendă”, a explicat Attila Radnoti, director executiv al Direcţiei Tehnice din Primăria Braşov.

Cu alte cuvinte, aprigii perceptori de biruri se năpustesc în cartiere, gata să împartă avertismente și amenzi în dreapta și în stânga, fiindcă îți permiți să parchezi în fața blocului fără să dai primăriei o taxă pentru asta. Pentru că tovarășii ziariști sunt prea amețiți ca să înțeleagă aceste lucruri și fiindcă cineva trebuie să le dea în cap mâncătorilor de taxe grase de la Primărie, sunt câteva lucruri care trebuie spuse limpede:

  1. În mod evident, sistemul de concesionare a locurilor de parcare din cartiere, lansat acum șapte-opt ani de Primăria Brașov, a dat faliment. Cauzele sunt simple: taxele percepute, stabilite prin licitații organizate defectuos și discriminatoriu, au fost mult prea mari și sunt greu de suportat în continuare de către cetățenii cu venituri tot mai mici. Totodată, locuitorii orașului au observat în ultimii ani că sistemul impus de primărie nu îi ajută deloc, găsindu-și deseori propriile locuri ocupate de alte autoturisme și neprimind niciun fel de sprijin real de la autorități. Mai mult, sunt tot mai mulți șoferi care își găsesc loc de parcare în apropierea locuințelor fără să achite taxa locală, iar locatarii au ajuns deja în multe zone la o înțelegere tacită asupra distribuirii locurilor de parcare rezidențiale. În astfel de condiții, licitațiile pentru concesionare s-au organizat în ultimii ani degeaba, fiindcă oamenii s-au prins că nu au de ce să plătească o taxă pentru un loc pe care și-l găsesc singuri, pentru un serviciu de care nu au nevoie sau un beneficiu pe care nu îl primesc în mod real.
  2. Cetățenii și companiile care dețin autoturisme plătesc deja un impozit auto local pentru folosirea domeniului public. Este ilegal, scandalos și inacceptabil să te gândești tu, funcționar public sau primar, să emiți avertismente și apoi amenzi pentru cei care parchează în fața propriei locuințe, pe un loc pe care tu, administrator al treburilor publice, nu ai fost capabil să îl concesionezi niciunui beneficiar. Faptul că ai tras acum șase ani două dungi cu vopsea albă pe asfalt nu îți dă dreptul la a percepe amenzi.
  3. Nu autoturismul plătește taxa, cum se scrie în articol, ci o persoană, un contribuabil. Dacă acea persoană a plătit concesiunea unui loc de parcare este strict treaba ei ce mașină decide să parcheze pe acel loc. Nu are niciun drept primăria sau funcționarul să stabilească amenzi pentru alți utilizatori, dacă aceștia sunt tolerați sau acceptați de concesionari. Și, desigur, este o imbecilitate să îl amendezi pe concesionar fiindcă a pus pe locul concesionat o altă mașină decât cea indicată în contract. Dacă a închiriat, a schimbat, a vândut și a cumpărat mașina inițială este fix treaba lui.
  4. Sistemul licitațiilor pentru concesionare propus de Primăria Brașov a fost de la început unul discriminatoriu și plin de ilegalități. Cetățenii care dețineau autoturisme înmatriculate pe firmă sau în alte județe sau cei care conduc mașini de serviciu nu au putut obține locuri de parcare rezidențiale. Oamenii s-au descurcat cum au putut și, în timp, i-au învățat și pe ceilalți că se pot descurca și fără să dea bani Primăriei pentru a primi fix nimic în schimb.
  5. Cetățenii care au plătit sume considerabile pentru sistemele metalice de blocare a propriului loc de parcare, cumpărate dintr-o sursă indicată și autorizată de primărie, află acum tot de la primărie că aceste dispozitive sunt ilegale și că le pot demonta și arunca la gunoi. Nu ar fi logic ca aceia ce le-au impus și recomandat să vină acum, să le răscumpere și apoi să și le autoadministreze, pe post de supozitor?
  6. Parcările rezidențiale semnalizate și inventariate de Primărie acoperă doar o parte a orașului, în special în zonele cu blocuri. Pe străzile cu case sau în zonele de blocuri de la marginea orașului aceste locuri nu sunt delimitate și identificate. Totodată, chiar și în zonele unde există locuri de parcare delimitate, sunt o mulțime de automobile care nu au loc în aceste parcări și sunt așezate, de ani de zile, noapte de noapte, pe cealaltă parte a carosabilului sau pe trotuare. Este o discriminare evidentă și o ilegalitate vădită să pretinzi taxa de parcare rezidențială numai unei părți a cetățenilor posesori de autoturism, deși toți folosesc parcarea pe domeniul public. Excepție fac doar deținătorii de loc privat, în curte sau în subsolul blocului, dar și aceștia folosesc parcarea pe domeniul public atunci când merg în vizite sau la cumpărături.

Concluzii:

  • Nu e de mirare că politicienii și funcționarii publici se dedau la abuzuri, imbecilități, biruri iresponsabile și cheltuieli ilegale, de vreme ce plăpândele mijloace de informare care au supraviețuit ultimilor ani le cântă în strună, în loc să le dea peste cap și peste mâini când emit astfel de aberații.
  • Mai este o informație relevantă în articole: „Braşovul este al doilea oraş din ţară, după Timişoara, care foloseşte noua tehnologie”. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, este deja o legendă a prostiei autohtone, gafele sale monumentale și ideile sale absolut aberante fac deliciul presei umoristice în ultimul an. Se pare că primarul Brașovului dorește să îl ajungă din urmă.
  • Dacă bugetul local înregistrează un minus considerabil provenit din nerealizarea veniturilor din concesionarea locurilor de parcare, soluția corectă și eficientă nu este să faci vânătoare de vrăjitoare, să duci o politică represivă și abuzivă contra propriilor cetățeni și să emiți amenzi ilegale și discriminatorii (ori îi amendezi pe toți, ori pe niciunul). Soluția realistă și de bun simț este să recunoști că sistemul concesiunilor este un eșec, să îți asum politic necesitatea de a percepe o taxă universală de parcare în municipiu (poate gândită pe trepte valorice de acces în funcție de zona dorită) sau de a mări proporțional taxele auto locale, plătite de absolut toți deținătorii de automobile și să pui mâna serios să construiești noi spații de parcare, în zonele în care acest lucru este absolut necesar.
  • În loc să creezi și să motivezi un rol represiv, adică funcționarul ăla care are normă să dea amenzi, mai bine plătești niște servicii de amenajare a unor locuri noi de parcare, adică faci ceva realmente util cetățenilor care îți plătesc salariul.
Distribuie articolul

28 comentarii

  1. Ca si adaugare la acest articol as dori sa spun ca in urma aprobarii noului regulament, a mai aparut o gaselnita de a scoate bani din partea Primariei. Sa zicem ca ai o masina personala la care ai un loc de parcare si ai una de serviciu pt care ai un contract de comodat. Nu poti detine doua locuri de parcare in sistemul de taxe normale, incepand cu 140 de lei/an. Ci pentru ca masina de serviciu nu este inregistrata la adresa ta de domiciliu, esti automat trecut pe un loc de parcare in regim concesionat pentru care platesti o taxa de aprox.78 de lei pe luna, ceea ce te duce la aproape 1.000 de lei pe an, pentru un loc de parcare pe care oricum nu ti-l protejeaza nimeni.

    • eu am vrut sa imi iau un loc de parcare in Brasov in fata blocului meu, si am fost trimis 3 strazi distanta sa imi caut ca toate sunt platite, desi sincer cam 9 locuri din 42 in ultimele 6 luni au fost ocupate cam de 2-3 ori si atunci pentru maxim 3 zile…sincer inainte de concesionare aici pe Toamnei in Brasov aveam 4 masini si tot mai erau locuri libere…acum ca am doar 1 masina am ajuns sa ii platesc la un vecin dublu doar sa ma lase sa stau pe locul lui de parcare ca e batran si nu mai are masina dar are nevoie de parcare..bravo, sunt curios ce o sa faca acum cei cu scanerul?? ma amendeaza pe mine care am parcat si platesc dublu sau ii trag de urechi pe funtionarii corupti care au atribuit locuri de parcare fara sa verifice reliataea documentelor..
      sincer le doresc succes la Brasov, Scripcarul mult iubitul primar care a ajuns milionar, a reusit sa faca bani din prostia brasovenilor care acum liciteaza pe un loc de parcare ce este absolut gratuit in cele mai mari orase din lume,NEW YORK,CHICAGO,LA,BERLIN,PARIS,ETC.. nicaeri nu se plateste pentru prima masina la o locuinta ba mai mult in USA ti se permit 2 deoarece asta e media la o familie adica si sotul si sotia au masina si parcare gratuita..la Brasov platesti si ce nu ai…sunt mandru ca sunt roman!!! si traiesc la Brasov!!!

  2. Sergiu, mulțumesc pentru comentariu și informație.
    Iată încă un argument care arată că Primăria Brașov își jefuiește, nu își servește cetățenii. Regulamentul de parcare este o lege proastă, depășită și împotriva intereselor locuitorilor Brașovului.

    • Stimate d-le Doru Şupeală, m-ai uns la inimă cu articolul dumitale. Vin la Braşov ca vizitator la o rudă şi mi-e frică să parchez că vin hingherii de maşini şi mi-o saltă. Sau mai rău mă blochează: vin şi eu pentru o oră două ce să fac să parchez în centru şi să vin cu autobuzul RATB până în Tractorul sau Calea Bucureşti. Nu locuiesc în Braşov. Dar ce faci cu turiştii? Aia trebuie să-şi asigure buget separat pentru parcare în Braşov dacă vor să vină în vacanţă în acest oraş. Scripcaru a luat-o razna rău de tot. Moldoveanul ăsta şi cu ciracii lui nu se lasă până nu o încasează legal vorbind. Nu i-am înţeles pe braşoveni când l-au ales din nou în 2012. Nu ştiu ce au gândit. Dar în fine e traba lor aleagă pe cine le umflă taxele mai tare.

    • Stimate d-le Doru Şupeală, m-ai uns la inimă cu articolul dumitale. Vin la Braşov ca vizitator la o rudă şi mi-e frică să parchez că vin hingherii de maşini şi mi-o saltă. Sau mai rău mă blochează: vin şi eu pentru o oră două ce să fac să parchez în centru şi să vin cu autobuzul RATB până în Tractorul sau Calea Bucureşti. Nu locuiesc în Braşov. Dar ce faci cu turiştii? Aia trebuie să-şi asigure buget separat pentru parcare în Braşov dacă vor să vină în vacanţă în acest oraş. Scripcaru a luat-o razna rău de tot. Moldoveanul ăsta şi cu ciracii lui nu se lasă până nu o încasează legal vorbind. Nu i-am înţeles pe braşoveni când l-au ales din nou în 2012. Nu ştiu ce au gândit. Dar în fine e treaba lor aleagă pe cine le umflă taxele mai tare.

  3. Merg mai departe cu „fractura de logică ” referitoare la „parcările de reşedinţă „.Daca amendezi un sofer care este parcat in locul altuia care a plătit concesiunea acelui loc de parcare logic ar fi ca suma rezultata din eventuala amenda sa ajunga la concesionarul locului de parcare nu la primarie.

  4. Bun, bun, au gasit o formula minunta, dar eu ma intreb ce se intampla in cazul in care, ca oameni cu „suflet mare ” ce locuiesc intr-o statiune turistica primim si noi vizita prietenilor ce locuiesc in alte orase. Prietenii vin la noi cu masina, logic, doar traim in secolul XXI, si parcheaza pe locul meu. Ii vor amenda si pe ei????
    sau o alta situatie:

    merg la prietena mea in vizita, care sta in celalalt capat al brasovului, cu masina evident, ca am… oare unde o parchez??? Pe bloc sau o fac pachet si o bag in buzunar sa nu treaca „nenea perceptorul?????

    Voi ce parere aveti?

    • Ana, dacă ar fi să îți răspundă tovarășii care se ocupă cu administrația locală, ei ar spune cam așa: Deci, decât DA.
      Pe ăștia nu îi interesează problemele și soluțiile reale, ei vor doar bani, mulți bani, pe care să îi spargă apoi în proiecte imbecile, licitații trucate și mânării de campanie electorală cu găleți și făină plus ulei.

  5. Jaf la drumul mare. M-am mutat si eu de curand in brasov si nu au vrut sa-mi dea loc de parcare fara sa trec masinile pe noua adresa. dar ce faceam daca aveam o masina si 2 locuinte in brasov? puteam sa-mi iau parcare doar la o singura locatie, sau sa platesc 1000 de lei pentru a 2-a.

    JEGURI de oameni.

  6. Di la Moldova am vinit
    Desculti, flamanzi si goi,
    Si la Brasov ne-am instalat
    Sa fasim tarabooooi

    Oooo Suzanaaa,
    Noi suntim moldovieni
    Si nu-i iubim pi ardeleni
    Si nici pi brasovieni

    Etc, etc, etc…

    • Dragă Imnule, nu îți dau dreptate, dar nu voi cenzura postarea ta.
      Am întâlnit mulți brașoveni de origine moldavă care sunt oameni de foarte bună calitate,harnici și cinstiți, așa cum am destule exemple de brașoveni cu tradiție veche care nu prea au calitate și bun simț, așa că nu putem generaliza.
      Puterea și valoarea Brașovului vin și din diversitatea originilor localnicilor și cred că, de-a lungul anilor, fiecare grup etnic sau regional dintre cele care au venit și s-au stabilit sub Tâmpa a avut o contribuție originală și importantă la cultura locală.
      Nu cred că un imn scris în bășcălie este o atitudine civică eficientă aptă să schimbe modul în care autoritățile văd relația cu proprii cetățeni.

      • daca nu-i cu suparare…
        1. in discutii democratice nu are ce cauta cuvantul ”cenzura”. Daca aveti si asemenea preocupari, va rog sa imi acceptati scuzele de rigoare ca am citit ce e pe site. Daca va place sa va dedati la cenzuri inseamna ca aveti o problema, nu intru in amanunte dar e cert ca va subminati singur articolele. Putem sa fim total, partial sau deloc de acord cu articolele dvs. dar nu toti va pot canta in struna. Noi doar citim si facem clik-uri care va aduc bani (aveti 2 reclame pe pagina asa cum afiseaza extensia Adblock, daca imi permiteti). etc…
        2. daca nu stiti inainte de ’89 exista Imnul Brasovenilor si o parodie de imn, al moldovenilor care incerca sa ilustreze viata si apucaturile moldovenilor care stie toata lumea ce fel de oameni erau in clasa sociala. Din pacate ”traditia” continua. si tot asa, etc…

        • Dragă Imnule,
          Departe de mine gândul de a cenzura idei și opinii, dar legea și bunul simț mă obligă să nu permit publicarea unor injurii, calomnii sau acuzații nefondate, lansate la adresa unor persoane sau grupuri.
          Am considerat că, deși o glumă cândva reușită, versurile tale atacă un grup social în ansamblul lui, deși nu există decât unii membri ai săi care ar merita să fie criticați și ironizați. Acest lucru nu este corect și de aceea am evaluat oportunitatea filtrării mesajului tău, lucru la care nu a recurs.
          Cât despre banii de pe blog, îți doresc să ai de 10 de ori mai mulți, lunar, de câți încasez eu de la google, ca să poți bea o bere, amical, cu gândul la blogul meu.
          Evident că știu despre acele cântece, le-am cântat și eu alături de amici în momente de distracție și relaxare, dar cred că readucerea lor în actualitate este puțin forțată, realitatea socială fiind azi diferită, puțin mai neclară și mai complexă decât acum câteva zeci de ani.
          Sper că ai înțeles acum replica mea și te invit să mă mai vizitezi și să comentezi în continuare, cu aceeași pasiune și convingere, dar în limitele respectului pentru toți semenii care nu s-au dovedit încă responsabili colectiv pentru anumite neajunsuri.

    • Sunt curios de unde sunt parintii tai. Ar trebui odata si odata sa se spuna si povestea moldovenilor „veniti” in Brasov; am pus ghilimele pentru ca cuvantul corect ar fi „deportati”.

      • Salut, Cipri.
        Părinții mei s-au născut la Codlea, respectiv Sfântu Gheorghe (o conjunctură, bunicul era militar și circula mult), iar bunicii mei sunt originari din Sebeș-Alba, Rupea, Codlea și Comarnic (de acolo vine numele). Corectă observația ta, migrația din Moldova a multor brașoveni a fost o politică de stat, nu a fost chiar o deportare, dar nici un fenomen natural și act de voință individuală nu se poate numi.

  7. uite din cauza asta au trebuit sa se adapteze la situatie:

    https://www.google.ro/maps/@45.657695,25.605145,3a,75y,270.83h,70.07t/data=!3m4!1e1!3m2!1sFWkTrcyk6PW3XKjGopsWUg!2e0

    oamenii au fost chemati sa semneze acte pentru locurile de parcare ( au si curte toti ), si au refuzat spunand ca nu e nevoie. primaria marcase locurile de parcare in prealabil dar surpriza, toata lumea s-a inteles ( nu dupa un timp, ci in dulcele stil romanesc „nu furam de la nimeni lasa ca nu au ce sa ne faca” ) sa parcheze pe partea cealalata.

    ce sa le faci in cazul asta ? cand toti spun ca „nu avem nevoie de locuri de parcare pe aceasta strada”? eu as desfiinta complet parcarile si as pune si semne de oprire interzisa apoi as trimite firma de ridicari la fiecare 10 minute sa curga banii, dar nu au facut asa, probabil e si vreunul din primarie pe strada de la care au invatat si restul

    eu vad situatia in felul urmator, platesti parcare pentru Str. X Blocul x, daca intre orele 8-16 esti in oras, poti sa parchezi pe orice loc de resedinta (din oras) gol iar dupa ora 16 te duci pe locul tau. in felul asta locurile in timpul zilei nu stau blocate inutil, iar seara stii ca o sa ti se elibereze si al tau daca cineva a avut nevoie acolo. in plus, eventual o taxa mica, pentru cei care au platita parcare de resedinta ( 150 ron vad ca e media ) sa zicem inca 100 ron, dar poti sa parchezi in orice parcare din oras si aici va gandesc la cele cu plata ( ale primariei ) din centru, etc unde in mod normal daca ai drum trebuie sa lasi bani de fiecare data. in felul asta ai un „all inclusive” in brasov si nu te mai stresezi tot anul platind o suma de 250 ron.

    ps. pe strada aia locuieste un coleg de munca si de la el stiu povestea cu licitatia si refuzul locatarilor

    ps2. nu am masina si nu lucrez la primarie sau in structuri de-astea de taxare, bla bla

  8. Servus, Norbert
    Foarte interesant exemplul tău și cred că propunerea ta poate fi o variantă fezabilă, o taxă unică anuală de parcare în oraș, stabulită eventual pe două niveluri (doar în cartiere versus cartiere plu centrul istoric plus Poiana).
    Își pot spune că la Baia Mare, unde locuiesc acum, există un permis universal de parcare bazat pe o taxă anuală de 100 de lei, liber la achiziție pentru oricine (orice mașină, cu orice număr de înmatriculare), care funcționează de la începutul anului și care a rezolvat pentru mulți disconfortul parcărilor cu fise, plus că este un tarif rezonabil pentru cei care au din când în când treabă în centru.
    Referitor la cartiere, treaba cu programul 8-16 mi se pare abuzivă și discriminatorie, fiindcă poate fi valabilă pentru o majoritate, dar a celor care sunt amploaiați la stat. Ce faci cu particularul care lucrează și noaptea sau până seara târziu sau cu angajații de la privat care muncesc 10-12 ore pe zi, tot pe ei să îi dezavantajezi? Pentru cartiere singura soluție este ca primăria să impună o taxă de parcare în municipiu unică (pentru cartiere), să curețe parcările de mașinile ruginite care stau de ani de zile în loc și să continue să facă locuri noi de parcare, acolo unde nu sunt suficiente. Treaba cu locul propriu de parcare luat prin licitație pe baza unui dosar cu criterii stupide mi se pare abuzivă, birocratică, foarte costisitoare și deloc corectă, absolut lipsită de pragmatism, ea nu rezolvă problema de fapt, ci creează noi surse de conflict între cetățeni.

    • Ca sa completez cele discutate referitor la perioada de parcare 8-16, ce te faci daca esti baiat bun si te hotarasti sa lasi posibilitatea ca intre 8-16 sa nu ridici opritorul si ajungi la ora 16 acasa si locul iti e ocupat de o masina care nici macar nu are bunul simt sa lase in geam o hartiuta cu un numar de telefon, masina care poate va stationa 1-2 ore sau poate o noapte acolo? De unde iau soferul ca sa il rog sa isi mute masina? Asta in cazul in care ai cu cine sa te intelegi.

  9. Nu sunt multumit nici eu de sistemul actual de parcare insa pe de alta parte cu totii ne dorim parcari de resedinta asfaltate, aranjate, iluminate insa daca se poate sa nu platim nimic (apropo de imaginea de pe strada Mircea cel Batran dupa ce aceasta a fost asfaltata, trotuarele refacute, sistematizata, etc…).

  10. Cate postari atatea pareri.Este clar ca nu este deloc in regula si placut sa te duci la cineva in vizita si sa nu ai unde sa-ti parchezi masina!Aici primaria trebuie sa-si puna „neuronii” in functiune si sa faca urgent ceva.In schimb, nu sunt de acord cu parerile absurde ale unora,precum ca parcarile de resedinta constituie o porcarie inventata pentru a scoate bani din buzunarile saracilor.
    Mai bine haos si mizerie decat civilizatie, nu? Primaria trebuie sa aplice sanctiuni dure pentru cei care nu respecta legea si punct.Buna pentru majoritate si rea pentru o minoritate (care adora obscuritatea,dezordinea), intr-un stat de drept legea trebuie respectata asa cum e!

    • Domnule Tănase,
      Mulțumesc pentru vizită și opinii.
      Aveți perfectă dreptate, avem mare nevoie de legi drepte, clare și aplicate fără excepție. Din păcate, dacă ați citi corect textul, ați vedea că exact asta critică noi aici: faptul că deciziile administrației sunt hăbăuce, se contrazic între ele în intervale scurte de timp, sunt construite luând în calcul doar o parte a cetățenilor și, lucrul cel mai grav, sunt gândit de niște personaje care văd în cetățeni un soi de turmă de idioți de la care se mulg niște taxe.
      În rest, toate ar fi bune și frumoase, de la intenție la execuție este cale lungă, iar pe drumul ăsta autoritățile locale s-au cam rătăcit.

  11. A şi era să uit. Am vizitat şi eu ţări străine şi am văzut locuri de parcare marcate cu culori distincte. Galben pentru firme albastru cu plată şi albe pentru parcări libere.Braşovenii de ce nu aplică metoda aceasta. Le e greaţă dacă sunt colorate parcările?

  12. Da, au rezolvat meseriaş problema. Eu nu înţeleg de ce un om cu reşedinţa în Braşov nu poate pur şi simplu să achite o taxă generică de parcare pentru unul sau mai multe vehicule şi să oprească pe cel mai apropiat loc liber când are treabă undeva.

    Din taxa aia se pot suplimenta şi întreţine locurile de parcare.

    Posibilitatea de a plăti prin SMS contravaloarea parcării pe o oră sau pentru tot restul zilei respective există deja. Ce-i drept, implementată defectuos, fiindcă dacă vreau să achit la şapte seara taxa ca să pot lăsa maşina până a doua zi la şapte seara, trebuie să plătesc o dată seara şi să mă scol la şapte dimineaţa a doua zi pentru a trimite din nou SMS – deh, era greu ca abonamentul pe o zi să fie valabil T+24h, unde T e momentul trimiterii SMS-ului. Dar există şi se poate îmbunătăţi, poate fi folosită de către oricine vine în vizită din alt oraş.

    Fără locuri fixe atribuite pe reşedinţă. De ce? Simplu. Iei orice străduţă din centrul istoric cu mai multe maşini decât locuri de parcare şi vezi că, în nesimţirea lor, pe lângă faptul că nu au făcut parcarea exclusiv de reşedinţă şi în felul ăsta seara găseşti locurile ocupate de cei veniţi pe la vreo bere, în oraş (sau ceai, hai să nu fim răi). Cum este situaţia actuală echitabilă pentru cei care locuiesc pe asemenea străzi şi sunt nevoiţi să parcheze una, două sau trei străzi mai încolo?

    E simplu, trebuie bani pentru întreţinut şi construit parcări noi, însă o bună parte din oraş nu are efectiv spaţiu pentru a putea găzdui toate vehiculele celor care locuiesc în respectiva zonă.
    În cartiere şi pe străzile unde oricum e loc berechet, pe de o parte, se dau locuri de reşedinţă. Te duci şi tu cu treabă la vreo policlinică, îţi iau gâtul rezidenţii dacă laşi maşina pe un asemenea loc. Locuri publice nu sunt oricum.

    Unde oricum nu e destul loc, pe lângă faptul că-ţi trebuie abonament anual care asigură doar faptul că ai plătit degeaba o sumă către primărie, eşti practic într-o parcare publică, la concurenţă cu cei care parchează ocazional exact în dreptul porţii tare, achitând taxa de parcare publică prin SMS.

    Ce naiba?

  13. Nu au decât:
    1. Să facă odată parcările publice subterane sau supraetajate în zonele unde nu sunt destule locuri, aşa cum se lăudau de ceva timp, iar pe străduţele din centrul istoric şi alte zone similare parcarea să fie posibilă doar pentru cei cu reşedinţa acolo (dacă-ţi vine careva în vizită, să lasa maşina în parcarea publică, căci e mai bine să sufle greu de la mers pe jos vizitatorul ocazional decât fiecare dintre noi în fiecare zi – mai ales dacă vii peste trei străzi cu plasele din supermarket)
    2. Să adauge parcări publice în zonele sugrumate de parcări de reşedinţă, ca să poată opri şi amărâtul cu treabă prin zona aia în timpul zilei undeva. Fără taxe suplimentare dacă e tot braşovean, că deja plăteşte un loc generic de reşedinţă pe care nu-l foloseşte în momentul respectiv.
    3. Să ajusteze sistemul de plată prin SMS pentru parcări publice, aşa încât O ZI să fie 24 de ore pe ceas, nu până la 20-21.00 în ziua respectivă. Şi să practice tarife de bun simţ, nu triple faţă de auto-taxatoarele fizice care ne mănâncă măruntul. Nu lor trebuie să le ajungă tot atât cât la taxator prin SMS, ci utilizatorul trebuie să plătească la fel de mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *