
Cred că Ardealul este singura marcă puternică de pate din ficat ambalat la cutie care oferă cumpărătorului un beneficiu de utilizare inteligent. Am căutat la rafturile dintr-un cash&carry un competitor care să folosească aceeași idee genială de ambalaj, dar nu am găsit. Mă refer la capacul din plastic, foarte util pentru protejarea și păstrarea în condiții bune a conținutului neconsumat la o masă.
Niciun alt producător nu s-a gândit deocamdată atât de eficient la viața after-sales a produsului, odată ajuns la consumator. Odată îndepărtat capacul metalic sau folia care acoperă produsul la raft, te vezi nevoit să consumi toată cutia, fiindcă dacă păstrezi conținutul neacoperit transferi mirosul și către alte produse din frigider și riști ca pateul să oxideze până a doua zi.
Capacul cel roșu (puteau alege o culoare mai în ton cu restul ambalajului) este un beneficiu exclusiv oferit de Ardealul, pe care compania producătoare OrklaFoods și agenția ei de comunicare nu consideră necesar să îl evidențieze în reclame. În schimb, de câțiva ani de zile ei ne povestesc de fainoșag, care a fost o găselniță excelentă pentru diferențiere, dar care și-a cam trăit traiul. Au vrut și au reușit, acum câțiva ani când au scos primele spoturi, să sublinieze gustul deosebit de celelalte produse similare de pe piață (confirmat de realitate) și originea ardelenească a mâncării, prin folosirea termenului cu influență fonetică maghiaro-transilvăneană. Rețeta publicitară a plasării produsului cu origine în Transilvania a devenit un trend și se pare că are efect, de vreme ce și alții bat monedă pe această idee (vezi Napolact).
De ce nu (mai) este fainoșagul o resursă care poate potența vânzările? Fiindcă e cam fumat ca idee, că nu ai reușit încă să explici publicului din ce e el obținut exact și mai ales fiindcă reușește să îl dezamăgească pe consumatorul entuziast, a cărui încredere într-un produs tradițional, natural și sănătos se face praf când citește ingredientele de pe etichetă: ficat de porc maxim 20%!, în rest slănină, apă, sare, ulei vegetal, proteină vegetală, amidon, zahăr, condimente și legume și apoi încep porcăriile care vin de la porc: potențiatorul de gust glutamat monosodic, colorant carmin, dextroză, emulgatori esteri de mono și digliceride, maltodextrină, ascorbat de sodiu, gelifiant caragenan și conservant nitrit de sodiu.
Deci, cu câte E-uri se scrie fainoșag? Practic, fainoșagul e făcut din ceapă și pudră de roșii, piper, ghimbir și nucșoară, dar reprezintă nimic la sută din conținut, comparativ cu restul moleculelor extrase din eprubetele, retortele, Berzeliusurile și Erlenmayerele urmașilor contemporani ai doctorului Mengele.
Și mai e un motiv pentru care fainoșagul și-a cam mâncat mălaiul: este batjocorit chiar în cele mai recente spoturi ale produsului. Cât de neinspirat, rău intenționat și lipsit de umor trebuie să fii ca să ai nevoie în 2013 în scenariu de o vizită de lucru tipic comunistă și de un decor care numai a spațiu dedicat pentru producția de alimente nu arată? Și, mai ales, cu ce ți-o greșit baciul ardelean care o inventat fainoșagul acum câțiva ani de îl pui să se umilească acum lingușind o politrucă țoapă?
Mda,am vazut in Ro. pate in raft, nu la frigider. Pai un pate la caldura,ala nu e din start pate.Pana atunci nu mai vazusem pate in raft,nici nu-mi dadea prin cap ca se poate.In ignoranta mea,credeam ca numai in frigider il cauti.
Multa dreptate aveti in privinta capacului din plastic. Sa oferi ceva important in plus si sa nu speculezi asta in reclame e foarte ciudat. Probabil intre nenea care ambaleaza si tanti care filmeaza nu e nici o legatura. E spatiu gol. Ca sa preiau un termen de la dumneavoastra: Oare cu ce s-o fi ocupand manelegerul?