Dar cu vacile maidaneze cum rezolvăm?

Distribuie articolul

Drum județean, Maramureș, România, Uniunea Europeană, 2013. În fiecare dimineață după ora 7.00 și în fiecare seară după ora 18.00, câteva sute de cetățeni șoferi, între care și subsemnatul, au deosebita plăcere de a se întâlni, în drumul spre serviciu sau spre casă, cu ciurdele de vaci din mai multe sate de pe traseu. Astfel, un drum care nu ar trebui să dureze mai mult de 20 de minute se duce lejer spre 45 de minute. Iar la sosire, bonus, constați că mașina degajă un parfum unic, îmbătător de ecologic și, evident, trebuie spălată zilnic. Sunt convins că aceeași pățanie o trăiesc zeci de mii de alți cetățeni șoferi, în toată țara.

vaci pe drum 01 dorusupeala.ro

Maxim una din zece vaci are aparținător uman, care funcționează ca GPS cu indicații strict verbale, pe bază de interjecții, pentru dătătoarea de lapte. Băbuțele înarmate cu bâtă mai mult ca ajutor pentru propria lombosciatică decât ca indicator de direcție pentru animal și ciurdarul angajat al comunității nu consideră  firesc să își îndrume animalele să circule pe marginea drumului. Pentru ei, e foarte normal ca animalele să ocupe integral șoseaua pentru mai bine de 30 de minute cât le durează transhumanța. Și la fel de firească li se pare decorarea carosabilului cu autografele eco fleoșcăite pe conducta de eșapament a bovinelor.

La orele la care circulă vacile de la pășune spre reședințele lor, echipajele poliției rutiere se retrag la garaj, la cârciumă, la birou, la naiba să le ia. Ghiolbanii care administrează treburile publice au mutat plăcile de limită de localitate din fiecare sat până la granița cu satul vecin, deși lângă drum nu sunt clădiri decât peste câțiva kilometri. Iar tovarășii milițieni jefuiesc mișelește zilnic zeci de șoferi din zonă, stând la pândă cu radarul prin tufișuri și aruncând iute cu puncte și amenzi pentru viteze de 62 la oră în zone unde în dreapta-s cartofi și-n stânga cucuruz. Așa cred ei că se fac utili comunității care le plătește leafa și șpăgile, la care s-au întors relaxați de când a ajuns USL la butoane.

vaci pe drum 02 dorusupeala.ro

Sunt total de acord cu toți cei care spun că, înainte de a introduce sau dezvolta un sistem penalizator, tu Stat plătit de contribuabili trebuie să le creezi șoferilor condiții pentru a circula civilizat: autostrăzi, asfalt, iluminat și semnalizare, șosele de centură. Și normal ar fi și să se coreleze penalitățile financiare cu nivelul veniturilor, adică să crească veniturile, evident. Dar astea sunt treburi care nu se pot face de azi pe mâine.

În schimb, Guvernule, poți foarte iute să dai un ordin prin care să îl scoți pe dom’ plotoner din crâșmă și să se facă util ălora de îi plătesc salariul, din impozitele auto. Dacă îl pui pe Garcea să educe cu vorba bună și apoi cu amenzi proprietarii care își consideră animalele mijloace de transport rutier, aceștia se vor întoarce iute la bunul obicei din străbuni, când fiecare își căra animalul, legat cu ham, pe marginea drumului, de acasă până la pășune și înapoi.

Așa că, Victoraș Doftoraș, ia pune tu mâna de rezolvă măcar treaba asta, înainte să te pună naiba să mai inventezi noi biruri și noi amenzi, care vor îmbogăți, conform tradiției, mafia din Ministerul de Interne și pe tăticii ei, politrucii.

Distribuie articolul
Doru Șupeală
Doru Șupeală
Articole: 501

Un comentariu

  1. E o problema intr-adevar.

    Pe de alta parte nici pe trotuare nu poti trece de masini. Nu sunt de acord cu construirea de parcari pentru toate masinile. Nu sunt de acord nici cu atatea masini.

    Unii oameni de stiinta vorbesc de poluarea atmosferica generata de vacute. Pai ce sa faca saracele? Sa se abtina?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *