Cum face branding un studio de videochat

Distribuie articolul

Tânăra pe care o vedeți în primul filmuleț de mai jos pretinde că a reușit să își cumpere mașina din imagine după ce a muncit doar șapte luni într-un studio de videochat din România, mai precis din București. Filmulețul face parte din campania de comunicare online a companiei Happy Studio, care a postat pe Youtube și probabil distribuie online un număr mare de clipuri video realizate în condiții tehnice excelente, în scopul de a recruta forță de muncă pentru propria activitate comercială. Fiecare dintre filmulețe are câteva mii de vizualizări, astfel că obiectivul de propagandă în beneficiul acestei afaceri pare a fi cel puțin parțial îndeplinit.

Vorbim despre o afacere care valorifică viciul, care face profit din comerțul online cu sexualitate și despre care aș fi preferat să nu scriu acest articol, fiindcă nu mi se pare nici onorabilă și nici realmente necesară și benefică din punct de vedere social și moral. Totuși, sunt câteva motive pentru care m-am gândit să vă prezint această idee, fiind convins că, dat fiind subiectul extrem de controversat, îmi asum anumite riscuri și voi avea parte de multe comentarii, mai puțin sau mai mult avantajoase.

Primul motiv ține de calitatea conceptului și conținutului comunicării. Dacă reușim să trecem peste subiectul/obiectul sensibil, deci dificil al comunicării, cinstit ar fi să apreciem stilul, expresivitatea, pragmatismul și coerența mesajului comercial al studioului. Pentru niște oameni preocupați de marketing și comunicare, așa cum suntem cei care ne întâlnim pe acest blog, execuțiile video ale acestei firme sunt foarte bune exemple de tehnică a testimonialului: simple, scurte, dinamice și mai ales foarte convingătoare pentru segmentul de public căruia i se adresează. Aici în articol postez doar două dintre filmulețele care se adresează tinerelor care pot găsi în videochat o resursă materială ușor accesibilă și (mult prea) generoasă față de pregătirea profesională, calitățile intelectuale și efortul ce trebuie depuse în această prestație. Sigur că exemplele cu mașinile câștigate ușor sau primite cadou de la firmă, după doar câteva luni de pițiponceală sordidă, pot fi exagerări comerciale, dar faptul că fetele vorbesc liber, cu convingere și cu naturalețe conferă acestor testimoniale credibilitate și, indiscutabil, eficiență.

http://youtu.be/s73xjIxb3PM

Al doilea atu al comunicării Happy Studio vine din prospețimea viziunii manageriale și atractivitatea organizației. Se vede limpede din înregistrările video că tinerilor din imagini le place la ei la serviciu, că sunt tratați corect, profesionist, că au parte de comunicare intensă și relativ onestă. Mare lucru, pentru o companie privată din România, mai ales din București și mai ales pentru una care activează într-un domeniu atât de special. Practic, așa reușește firma să facă diferențierea categorică față de competitori. Spre deosebire de concurenții săi, care și ei au mereu nevoie de „carne proaspătă” în galantarul online dar care au impus discreția extremă ca regulă principală a afacerii, acest studio a ales să își trateze angajații ca într-o corporație occidentală. Chiar dacă textele rostite de unii dintre angajați sunt clar scrise de o minte pricepută și nu sunt vorbele lor naturale, ar fi reavoință să credem că oamenii din filmulețe fac aceste declarații sub vreo presiune sau din obligație. Nu, tinerii ăștia sunt chiar încântați că au șansa unei munci ușoare și bine remunerate, într-o companie care îi respectă și care se ține de cuvânt.

http://youtu.be/cOBWi6EL50I

Al treilea motiv pentru care Happy Studio merită atenție este transparența. E greu de crezut că multe din fetele din cartiere, scăpate de supravegherea părinților și dezamăgite de șansele aproape nule de a accesa o carieră profesională onorabilă care să le ofere o perspectivă de stabilitate și echilibru pe termen lung, nu vor marșa la propunerea atât de colorată, bogată și atractivă a acestei companii sau a celorlalte, multe, care activează în acest sector. Filmulețele transmit potențialelor candidate ideea de siguranță personală și de mediu protejat, lucruri foarte importante pentru psihicul lor.

http://youtu.be/4XXn6POVIGA

Vrem noi sau nu vrem, aceste afaceri există în România, sunt deosebit de extinse și rentabile și generează venituri uriașe, mare parte din ele nefiind impozitate fiindcă sunt direcționate către conturi din paradisuri fiscale. Că statul român e slab și prost și nu știe cum să gestioneze acest subiect e un lucru cu care ne-am cam obișnuit.

E limpede că ne lipsesc foarte multe elemente de legislație și că este deosebit de toxic faptul că, în condițiile economice și sociale din România, o puștoaică cu moravuri ușoare câștigă în câteva luni o mașină în valoare de peste 15.000 de euro. E la fel de clar că popularizarea și perpetuarea unor astfel de exemple este periculoasă pentru fetele cu vârstă mică și minte puțină, care pot fi tentate să aleagă azi calea câștigurilor facile, pentru a ajunge mai târziu să constate că s-au ratat uman și profesional.

În ciuda acestor fapte certe, nu putem nega că, în cazul Happy Studio, avem de a face cu o companie inteligentă, cu o cultură puternică și atractivă, de la care putem învăța câteva lucruri foarte utile și pentru ale cărei reușite în marketing putem manifesta respect.

 

Distribuie articolul

11 comentarii

  1. Faine interviurile, faine si convingatoare. Am intrat la ei pe site- din curiozitate, ca nu ma calific ca varsta si fizic la munca asta- si scriu ca ofera imprumuturi modelelor pt implanturi, operatii cosmetice, etc. Ma intreb daca si masinile acestea sunt luate cu banii jos sau din imprumuturi (fara dobanzi si comisioane, dar tot imprumuturi).
    Oricum ar fi, e de laudat transparenta.

  2. Eu NU vad nimic „transparent” la chestia asta :))
    Sunt sigur ca fetele „angajate” pacolo primesc putini bani pentru activitatea lor (ca munca nu se poate numi) .. apoi dupa vreo 2 ani le da o masina a carei valoare este deja jumatate platita din prestatia lor pana in acel moment si cealalta jumatate o vor plati tot „in natura” in urmatorii ani :))

    Castigul este evident tot la Patron, care are de castigat prin faptul ca pentru urmatorii 2 ani .. are o maimuta dresata bine de tot care sa poata sa-i ofere circul regizat din spatele camerelor web.

    Stiti vorba aia: TOTUL IN VIATA SE PLATESTE!!
    Nu este nimic gratis si nimic nu este ieftin sau gratis fara un motiv anume. Asadar fetele care vor vedea acestor reclame de 2 lei … trebuie sa inteleaga ca nu le ofera absolut nimic in plus Happy Studio astia.

  3. Pai cum sa nu fie curvele incantate ca se dezbraca ?! La IQ-ul lor de vreo 50, doar atata sunt capabile sa faca.

    Pe Facebook toate minorele isi pun poze in pielea goala, asa ca eu sunt convins ca le place asta….

  4. O mare vrajeala. Evident, fara munca nu poti face nimic. Daca vrei intr-adevar sa faci bani din asta, trebuie sa ai ceva in cap si muncesti constant. Cate anunturi de cacao sunt si oferte false.

  5. Te supara o opinie contrara ? Eu vad o dovada de lipsa de respect fata de sexul slab; au redus femeile doar la nevoia de bani. Aceste filmulete sunt o dovada clara de neprofesionalism si lipsa de imaginatie. Testimonialele sunt vizibil fortate. Campania este lipsita de o poveste cu care sa empatizeze publicul tinta. Au uitat sa creeze dorinta. Au transmis doar: suntem o echipa profi si avem bani. Sa nu mai zic ca nici nu incape vorba de elementul de viral. Pe de alta parte sunt primii si cam singurii care au avut curajul sa isi asume si sa arate tuturor ce e videochatul si de asta a prins campania.
    Vinde reclama lor? Da , normal ca vinde! Sunt foarte mari si foarte vizibili, si nici nu au concurenta in materie de publicitate pe domeniu la un asemenea nivel- cel mai tare din parcare si parcarea era goala.
    Inclusiv un „camp imoral” ca acesta poate adopta si exprima valori.

  6. Nu stiu cu certitudine daca stirea respectiva este reala si daca fata chiar a reusit sa isi cumpere masina dupa sapte luni de munca in domeniul videochatului, cert este ca industria asta este pe o panta ascendenta de foarte mult timp si lucrurile evolueaza intr-un sens pozitiv de la an la an. Strategia lor cred ca a fost buna, sunt n exemple de fete care chiar ajung sa creada ce li se prezinta 🙂

  7. Branding-ul este important pentru studiouri, mai ales daca isi doresc sa devin unul dintre cele mai cautate. Multe modele se pregatesc inainte de a merge la un interviu si stiu destul de multe lucruri despre un studio. Internetul si media este o mana de ajutor.

  8. Promovarea este cea mai imortanta pe piata muncii, de aceea firmele investesc atat de mult in acest lucru, daca nu esti usor de „gasit” pe internet, este ca si cum nu ai exista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *