Tocmai mi-am dat seama că nu am scris absolut nimic pe blogul meu, despre cartea mea. Nimic, absolut nimic. Nu înțeleg de ce, dar așa a fost să fie. Mai bine mai târziu decât niciodată, voi repara acest neajuns acum, sper să vă placă ce o să citiți în cele ce urmează și, de ce nu, să vă conving să cumpărați cartea, pe care o găsiți pe libris.ro, dar și pe alte rețele online (este cred și pe eMAG.ro).
Fiindcă aș vrea foarte mult ca unele idei din cele reunite în acest text să rămână scrise pe cât mai multe suporturi și să ajungă la cât mai multă lume, m-am gândit să preiau aici, pe blog, lucrurile pe care le-am scris pe copertă despre carte, dar mai ales cele pe care, cu multă generozitate și prietenie, le-au scris despre carte și despre mine câțiva oameni pe care sunt fericit și onorat să îi cunosc.
Mai întâi, ce au zis ceilalți despre carte și cât de frumos a putut așeza Ionuț Sabo textele pe coperta spate:
Trăim într-o lume în care tehnologia și mai ales telefonia mobilă influențează din ce în ce mai mult comportamentul cumpărătorului. Cartea aceasta este un ”must read” atât pentru cei care vor să fie eficienți în marketing sau gândesc campanii de marketing, cât și pentru antreprenorii care doresc să înțeleagă mai bine fenomenul.
Péter BARTA – co-director Founder Institute, consultant de strategie al Google, absolvent Harvard Business School, MIT și INSEAD, www.peterbarta.ro
Psihologii au trecut recent în catalogul afecțiunilor termenul de „nomophobia” – anxietatea patologică apărută în situația în care individul și-a uitat telefonul acasă sau l-a pierdut. Este o dovadă bună a legăturii puternice și intime pe care o avem cu smartphone-ul. Cartea lui Doru Șupeală devine în aceste condiții obligatorie de parcurs de către orice specialist în Comunicare și Marketing și de către orice student care se pregătește să devină maestru al vânzărilor eficiente. Este un manual competent, accesibil și celor fără apetențe deosebite pentru hi-tech, care îndeamnă la experimente cu potențial de reușită economică.
Victor KAPRA – jurnalist și blogger specializat în tehnologie și Internet, www.victorkapra.ro
Atât retail-ul cât și e-tail-ul sunt pe creștere în România și zilnic apar noi magazine, atât offline cât și online. Și totuși majoritatea acestor magazine repetă greșeli făcute de alți jucători în trecut, jucători ce acum se regăsesc în cimitirul comerțului românesc. Cartea lui Doru Șupeală vine cu recomandări, studii de caz și analize de bază pentru cei care lucrează în retail dar și în zone conexe – HORECA, event management etc. Deoarece în noua economie mondială fiecare bănuț investit contează și nimeni nu își mai permite să ardă bani, această carte devine lectură obligatorie pentru cei care vor să își înceapă un business sau care vor să se extindă optimizându-și investițiile într-un mod inteligent.
Tudor GALOȘ, Consumer Marketing Director, Microsoft, www.tudorgalos.ro
Lumea în care trăim este în continuă schimbare. La fel și modul în care se face business. Marketingul trebuie, la rândul său, să se metamorfozeze și să se adapteze la condițiile actuale și previzibile ale pieței și ale mediului tehnologic. Lucrarea lui Doru pune în lumină modul în care acest lucru se întâmplă sau ar trebui să se întâmple, adăugând valoare reală literaturii de specialitate și stimulând, cu certitudine, apetitul practicienilor și cercetătorilor pentru un subiect (încă) proaspăt în domeniul marketingului.
Conf.univ.dr. Ovidiu I. Moisescu, prodecan Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca
O carte despre mileniali, aplicații de proximitate, marketing multi-senzorial, gamificare, realități virtuale, digitalizare și pokémoni, scrisă de un decrețel, absolvent de informatică, jurnalist, om de marketing și proroc care a crescut odată cu Giga de RAM, unul dintre puținii oameni – cub Rubik din România, care reușesc să te intrige, dar și să te fascineze. O carte mega-interesantă, pe măsura lui Doru.
Raluca FEHER, director de creație la agenția de publicitate CAP, lider civic, blogger și călător, www.feher.live
Cu subtitlul pus în loc de titlu și dacă i-am scoate pagina de dedicații, cartea asta ar putea fi fără discuție prezentată ca teză de doctorat (în marketing); de notat, tot fără discuție, cum laude. Cam cumințică pentru gusturile mele dar, pentru cei/cele care știu că trebuie să se țină la zi, tocmai de aceea folositoare.
Conf.univ.dr. Gheorghe ONUȚ – sociolog, Facultatea de Sociologie și Comunicare, Universitatea Transilvania Brașov
Doru reușește să surprindă succint și realist importanța creării unei experiențe excepționale și memorabile pentru consumatori, prin avantajele oferite de marketingul de proximitate și tehnologie. Astfel, brand-urile câștigă moneda de schimb cea mai importantă din zilele noastre: atenția consumatorului. O carte de citit și de aplicat.
Anabela LUCA, Google Trainer, Managing Director @adLemonade, www.adlemonade.com
Doru scrie scurt și bine. Îl știu de pe Facebook, unde e printre cei din frunte. Acum s-a apucat să scrie lung, dar bănuiesc că tot bine. Asta e o problemă: dacă îi cumperi cartea să te lauzi doar, eu zic că pierzi. Cumpăr-o și citește-o, și-o să te laude alții. Pentru că Doru ”se ia”. Ca gripa, doar că strănuți vorbe de duh.
Lucian MÎNDRUȚĂ, jurnalist, blogger, lider de opinie, www.lucianmindruta.com
Din poziția de late adopter în multe dintre tehnologiile descrise de Doru în cartea sa, mărturisesc că nu m-am simțit destul de confortabil în a da curs propunerii de a face recenzia acesteia. Totuși, după ce o citești, ajungi și mai convins că nu se putea un titlu mai bun care să descrie paradigma marketingului contemporan. Doru reușește să ne transmită în fiecare pagină a cărții că în marketing nu există dilema hamletiană de a fi sau a nu fi experiențial.
Lector dr. Florin NECHITA, Facultatea de Sociologie și Comunicare, Universitatea Transilvania Brașov
Suntem la începutul unei schimbări mari de paradigmă, denumită generic transformarea digitală și care cuprinde toate aspectele vieții noastre. Descoperirile și rezultatele științifice remarcabile ale ultimelor decenii și faptul că informația a devenit punctul central al tuturor sistemelor sociale și economice, ne conduc spre o lume nouă, digitală prin excelență. Cartea aceasta este utilă pentru toți aceia care vor să exploreze acest nou univers digital. Mai mult decât atât, aduce tehnologia în domeniul marketingului, urmărind deprinderile generației a cărei nevoi a generat inovații de ruptură și a cărei viață este conturată de experiențele pe care cei care o alcătuiesc le trăiesc. Cartea propune instrumente utile, prezintă tehnici și concepte noi, dar și proiecte care pot deschide drumuri spre digitalizarea serviciilor sau modele de afaceri competitive.
Lector dr. Alexandru ROJA – director executiv al Centrului de Antreprenoriat și Inovație StartUp Transilvania din Cluj Napoca, www.alexandruroja.ro
Și, la final, gândul pe care l-am așezat eu pe coperta interioară, atunci când am trimis manuscrisul la tipar:
De la Marketing la Rightketing
Aș vrea ca, citind această carte, specialiștii din marketing și comunicare să descopere, să înțeleagă și să valorifice în mod inteligent, creativ și profitabil posibilitățile de interacțiune personalizată cu consumatorii, pe care tehnologiile contemporane le pun deja la dispoziție.
Cred că ne aflăm într-un moment de schimbare radicală a paradigmei în industria comunicării. Vom lăsa în urmă, rapid și fără cale de întoarcere, abordarea în masă, nediferențiată și impersonală, a unor segmente uriașe de consumatori prin intermediul canalelor tradiționale. Vom trece natural și în viteză la o comunicare personalizată, adaptată fiecărui individ și livrată pe propriul telefon mobil, un transfer de informație bidirecțional și continuu care ține cont de preferințele acestuia, de profilul individual, de contextul precis în care se află și de istoricul personal al relației cu organizația sau marca respectivă.
Într-o campanie de publicitate online, am inventat un cuvânt, ”Rightketing”, pentru a marca această schimbare fundamentală în Marketing. Am definit acest concept astfel: ”The art of delivering the Right Message, to the Right Target, at the Right Time, in the Right Place and Context”
Grație tehnologiei și creativității, putem face astăzi munca de comunicare mai bine, mai curat și mai precis, diferit de până acum, oferind oamenilor experiențe noi, plăcute, vii și pasionante, capabile să creeze relații sănătoase și de lungă durată cu produsele și serviciile pe care le realizăm și punem în piață.
Come on, guys, let’s do it Right!
Doru ȘUPEALĂ, Martie 2017