Oamenii văd banii diferit. Unii cred că sunt “ochiul dracului”, alții că aduc raiul pe pământ. Deși o mare parte din voi v-ați putea încadra în aceste două categorii, nu mulți dintre voi ați contesta că aceștia au o influență psihologică asupra noastră dincolo de utilitatea lor.
Ne afectează banii comportamentul? Ne fac mai egoiști?
Vă invit să aflăm împreună în acest articol.
Influența banilor asupra conduitei la locul de muncă
O cercetare din 2015 a folosit sportivi profesioniști de baschet și hochei din NBA și NHL pentru a explora cum s-a modificat comportamentul lor când a fost vorba de mai mulți bani.
Uneori, banii sunt cei mai importanți în mintea noastră. Asta se poate întâmpla în timpul evaluării performanței noastre de către lider sau atunci când ne dorim să cerem o mărire salarială. În acele momente, este posibil să ne punem pe noi pe primul loc, în detrimentul celorlalți.
De la această premisă au pornit și cercetătorii, iar aceștia au verificat sportivi în ultimul lor an de contract. Ultimul an de contract la o echipă este important pentru că acesta influențează banii pe care îi vor primi sportivii în următorul contract. Deci, se presupune că ar trebui să devină mai egoiști în timpul jocului și să joace mai puțin pentru echipă și mai mult pentru ei, pentru a se evidenția.
Rezultatele au confirmat că sportivii au adoptat un comportament mai egoist în ultimul an de contract când se gândeau mai mult la bani. Ce a fost interesant este că nu s-a dovedit că lucrul în echipă a fost deficitar sau că au fost efecte negative asupra performanței echipei.
De asemenea, rezultatele recomandă liderilor să ia în continuare în considerare folosirea banilor ca un motivator puternic de performanță în anumite contexte, deși impactul poate să fie perceput ca fiind negativ. Chiar dacă banii cresc comportamentul individualist, aceștia cresc și performanța individuală.
Deoarece performanța este probabil să revină la normal după ce aceștia au primit un bonus sau o mărire salarială, liderii ar trebui să ia în considerare indicatorii pe termen lung ai performanței, atunci când folosesc banii ca motivator.
Organizațiile pot combate efectul negativ al unui comportament individualist prin dezvoltarea unor programe prin care să încurajeze angajații să lucreze în echipă.
Cum se poate combate comportamentul individualist?
Un studiu a descoperit patru tipuri de intervenții de dezvoltare a echipelor care s-au dovedit benefice pentru performanța echipei: training în echipă, team building, training pentru lideri și ședințe în echipă.
Training-ul în echipă are ca scop îmbunătățirea abilităților sau competențelor specifice echipei. S-a dovedit că instruirea structurată în echipă îmbunătățește funcționarea și rezultatele muncii în echipă.
Teambuilding-ul țintește obținerea unor echipe mai bune, prin îmbunătățirea relațiilor interpersonale, clarificarea rolurilor și îmbunătățirea rezolvării problemelor. Astfel de intervenții s-ar putea concentra pe creșterea încrederii sau pe stabilirea unor obiective specifice.
Formarea în leadership vizează cunoștințele și abilitățile pe care un lider trebuie să le învețe pentru a știi cum să se comporte în diferite circumstanțe cu echipa lui. Când liderii au un comportament corect, echipa o să se conformeze și o să se comporte la fel.
Ședințele în echipă îmbunătățesc performanța echipei în general. Aceștia pun la punct ceea ce au de făcut și cum vor face asta eficient împreună.
***
Acest articol este scris de invitatul nostru, Florin Răzvan Percă, iar textul este editat și prelucrat de echipa Hacking Work.
Răzvan este un psiholog pasionat de oameni și are dorința de a-i ajuta să devină cea mai bună versiune a lor. Face tot posibilul să îi ajute să își accepte trecutul dificil, să muncească din greu în prezent pentru visurile lor și să își dorească mai mult de la ei în viitor.
Crede că cele mai bune metode pentru a reuși sunt consilierea, dezvoltarea personală, empatia și scrierea articolelor. Consideră că dezvoltarea gândirii critice este esențială pentru a putea trece informațiile prin propriul nostru filtru și de a nu cădea în plasa celor false. Prin asta ne îndeamnă să nu mai vedem viața în alb și negru, ci în nuanțe de gri.
Urmăriți-l pe Linkedin, are aproape în fiecare zi ceva foarte interesant de oferit.
***
Photo by micheile dot com on Unsplash.