Angajații acuză un val de concedieri mascate, dublate de abuz psihologic, la Atos Global Delivery Center România

După vestea de ieri, a închiderii biroului de la Cluj al companiei de gaming Gameloft, am primit un val de mesaje de la angajați ai altor companii din sectorul IT și Tehnologie din România. Foarte mulți dintre cei care mi-au scris se plâng de faptul că sunt concediați abuziv sau, și mai rău, sunt presați psihologic să își dea demisia, pentru ca firmele să nu fie obligate să le plătească salarii compensatorii.
Distribuie articolul

În cursul zilei de ieri, am primit mai multe mesaje de la câțiva angajați ai companiei Atos Global Delivery Center România, o firmă multinațională de servicii de tehnologie digitală, specializată în aplicații pentru domeniul militar și industria aeronautică.

Oamenii care mi-au scris reclamă faptul că de câteva luni managerii filialei din România a acestei companii au declanșat un proces diabolic de disponibilizare a angajaților, folosindu-se de tactici administrative abuzive și de presiune psihologică dusă mult peste limitele unei abordări legale și etice.

Concret, pentru a-i determina pe angajați să plece din companie prin demisie, fără a primi vreo compensație (contractul colectiv de muncă prevede până la 6 salarii compensatorii), managerii din România ai firmei au apelat la o tactică evident abuzivă: mai întâi au avut grijă ca o mare parte a angajaților să primească la evaluarea anuală calificative de performanță slabă sau mediocră (oare când i-au angajat nu le-au verificat competența?), pentru ca apoi, folosindu-se de rezultatul evaluării, să le impună prin modificarea regulamentului intern prezența la birou, cinci zile pe săptămână.

Problema cea mai mare este că o mare parte a angajaților firmei Atos se află în diverse localități din România, ei fiind angajați în ultimii ani ca să muncească dela distanță, fără obligația de a fi prezenți la sediul din Timișoara al companiei.

Acum, brusc, oameni care lucrează la Atos din Brașov, Baia Mare, Iași sau Constanța sunt presați să se prezinte la sediul din Timișoara, de luni până vineri, dacă vor să își păstreze locul de muncă.

Din spusele celor care mi-au scris, aproximativ 50% din angajații firmei Atos din România ar fi în pericolul de a își pierde locul de muncă, fără a beneficia de compensații. În România, Atos avea în anul 2022 peste 3500 de angajați, cei mai mulți fiind alocați în departamentele de servicii și asistență pentru clienți.

Această schimbare de reguli și această pretenție a managerilor este una evident abuzivă, acesta fiind motivul pentru care oamenii sunt revoltați și au decis să apeleze la ajutorul echipei Hacking Work, pentru a își face cunoscută situația și pentru a cere sprijin din partea autorităților.

Iată mărturia unuia dintre cei care mi-au scris ieri:

In calitate de angajat la firma Atos, vazand si postarile despre Gameloft si alte companii IT, am vrut de asemenea sa va dau de stire ce practici si presiuni se fac pe angaati pentru a ii determina sa isi dea singuri demisia (concedieri mascate).

Nu este un secret pt nimeni faptul ca Atos-ul are mari probleme financiare, iar pentru a concedia un angajat, conform contractului colectiv de munca actual, ar trebui sa plateasca pana la 6 salarii compensatorii.

Astfel ca mintile luminate din managementul romanesc au decis sa schimbe procedura priving telemunca, si anume cei care au luat sub un anumit calificativ la evaluarea anuala (nu numai low performeri, sunt si middle performeri inclusi, deci undeva la ~50% angajati) sa fie chemati fizic la birou peste nici doua saptamani, 5 zile din 5, pana la urmatoarea evaluare (unde pot scapa de penitenta dar vor veni altii in locul lor, si tot asa..), la sediul/punctul de lucru specificat in contractul de munca.

Totul bine si frumos (nu stiu daca bate in sfera legalului discriminarea aceasta pe criteriul de performanta), numai ca Atosul a angajat ani la randul oameni din toata tara, care lucreaza remote, ba chiar au sediu regional la Iasi, dar fara a avea birouri fizice acolo.

Prin decizia de mai sus, toti acesti oameni ar trebui sa se prezinte pe 3 iunie la Timisoara, caci acela este punctul de lucru din contract, in caz contrar li se va face referat pentru absente nemotivate si vor fi dati afara (sau fortati sa iti dea demisia, deci nu vor beneficia nici de salarii compensatorii, nici macar de somaj in cazul demisiei).

Este evident ca foarte multa lume nu isi poate lasa familia, gradinita/scoala copiilor pentru a se muta cu chirie in Timisoara in doua saptamani, si fix pe asta mizeaza acesti meschini din conducere.

Cum spunea si colegul de la Gameloft, meritam ca celelalte companii sa stie ca nu plecam de buna voie, ci se petrece o „treaba romaneasca”.

Multumesc mult,

Un angajat Atos.

Am decis să public unul dintre mesajele angajaților de la Atos și, în paralel, alături de colegii mei, să solicităm un răspuns oficial din partea managementului din România al companiei. Deoarece consider că situația sesizată de angajații Atos este una urgentă și gravă, iar mărturiile lor ilustrează realitatea, voi publica acest articol înainte de a primi un răspuns oficial de la compania respectivă, urmând a actualiza acest articol imediat ce vom primi o poziție oficială din partea acestui angajator.

Putem fi contactați prin e-mail la adresele doru@hackingwork.ro, ioana@hackingwork.ro și iza@hackingwork.ro, echipa noastră va prelua rapid toate informațiile primite pe acest subiect, atât de la angajații Atos cât și de la managerii acestei companii și vom adăuga toate aceste date, imediat ce le primim, în măsura în care sunt relevante.

Distribuie articolul

73 comentarii

  1. Urmarind diferite articole cu demisii fortate / concedieri pe la diverse firme IT … intrebarea e: ITM face ceva in privinta asta? S-a autosesizat? Asteapta sesizat?

    @Doru Șupeală – poate merge aruncata o intrebare spre ITM Timisoara (in cazul ATOS)

    • De acord, dar cred ca ar trebui sa sesizeze cineva ITM-ul, nu sa astepte sa se autosesizeze.
      Eu mai intreb ceva, cei care s-au angajat din alte orase cu gandul ca vor fi full remote, nu s-au gandit si la aspectul acesta? Adica nu se precizeaza in contract?

      • Stimate domn,

        Ca și fost angajat Atos, pot doar să spun că articolul acesta nu este unul corect jurnalistic.

        Înainte de a publica 2-3 fărâme din lamentările unor angajați, care probabil nu cunosc procesul intern al companiei și care poate au primit pe merit notele respective de appraisal, ar trebui să te fi interesat de la companie in sine ce regulament și ce proceduri se folosesc.

        Atos IT Solutions România, a fost și este una din puținele companii din România cu cele mai bune procese interne, HR, și departamente de suport administrativ.

        Nu vine din partea că și laudă personală, ci din experiența mai multor companii prin care am trecut și în care am lucrat cu astfel de proceduri și departamente.

        Acest articol împinge doar la frică și dubii, pe platforma unei companii actuale(Gameloft), care a dat chix.

        Cu referire la ITM, go for it, doar un cui în plus în cazul unui posibil litigiu din pricina lipsei de investigații jurnalistice!.

        • cuvantul tau impotriva cuvantului lor…
          d c te-as crede pe tine si nu pe ei?! mai ales ca pari ceva HR 😉

        • HR de la atos e un fel de d-zeu, care nu face nimic, doar tine in spate bisericutele. sa nu uitam ca HR a mai dat-o de gard nu o data, ci de mai multe ori si atos a platit $$ la ITM din cauza nesimtirei grase de care dau dovada.
          De ce nu zicem lucruri asa cum stau?

          • vrăjeală cu ITM-ul, de obicei sancțiunile majore ale ITM sunt publicitizate, nu au fost niciodată sancțiuni serioase ale ITM în IT.

            Domnul HR ai văzut chiar specifică că nu îi e frică de ITM.

            Știu de la un fost amic-inamic al Luxsoft că unui HR de acolo i se rupea de ITM încât dădea reply cu ITM în CC. Până „l-au luat ăia deoparte”: Bă vezi că nu poți să ți și tu ITM-ul în CC că noi mai trebuie să păstrăm și aparențele.

        • Niste observatii:
          – lipsa de logica
          – foarte pro „atos”
          – expresii dubioase, posibil regionale „nu vine din partea ca si lauda”
          – scris de pe telefon care autocorecteaza „ca” in „că”

          • Atos pt că am lucrat aproape 5 ani la ei până în 2021, acum redenumiti, au încheiat cu SITT un contract de colaborare prin care cerințele angajaților sunt discutate in meetinguri între sindicatul IT (care reprezintă și alte firme de IT din Timisoara) și conducere, oare în cazul acesteia au fost sesizați cei de la SITT de astfel de angajați pățiți? Daca nu propun să îl contacteze pe Tinu de la SITT: 0722625300

        • „Atos IT Solutions România, a fost și este una din puținele companii din România cu cele mai bune procese interne, HR, și departamente de suport administrativ.”
          Afirmatia de mai sus e o gluma proasta

          • Ce e mai clar decât că e HRist la ATOS și i-au murit lăudătorii?

        • cat va pletesc astia de la Atos sa le faceti damage control si shilling? Sau pe divizia de marketing nu au desfiintat-o? Cineva trebuie sa faca si overtime acolo

          • Atos-ul nu are cum sa supravietuiasca in formula actuala. S-a angajat enorm, dar proiectele nu au venit. Clientii se plang de procesele interne extrem de greoaie… si pe deasupra la nivel global sunt in faliment. Romanii au gasit un mod miselesc de a scapa de angajati, si vor veni si cu alte magarii in viitor. Tanti Ligia nu va fi primita nici in Iad, si Dracu s-ar teme ca il face… Din nefericire pleaca si oameni buni, cei putini care au mai ramas….

        • > Atos IT Solutions România, a fost și este una din puținele companii din România cu cele mai bune procese interne, HR, și departamente de suport administrativ.

          Am râs un pic. Asta se aplica și când se angajau pe bandă rulantă șoferi de tir, bucătari, curieri, antrenori fitness sau cea mai bombă de pe club în ultimul weekend pe poziții de la level 1 support la HR prin 2014-2016?

        • „Atos IT Solutions România, a fost și este una din puținele companii din România cu cele mai bune procese interne, HR, și departamente de suport administrativ.”

          • ce dobitocel. Să înțeleg că HR-ul din restul companiilor din RO este proaspăt coborât din bananier….

        • Mai trabole, te stim bine cine eati, lasa comentariile pupincuriste si du-te linisit si freaca-ti obrajorii de partea dorsala a “doamnei” Ligia Ardelean, ca asa iti mentii bunastrea pe moment, pana pica tot managementu nepotist si neputist de la Atos

        • Am plecat din firma de cateva zile, deja se stia de ceva vreme de modificarea evaluarilor, si se stia de ceva vreme ca asta se urmareste, fiind bine cunoscute intern problemele financiare pe care firma le are. Ca si fost angajat Atos, pot spune ca articolul este corect, oricat de mult ati vrea dvs sa credeti ca sunt 2-3 farame din lamentarile catorva angajati.

          • Sunteți dispus să discutăm mai multe despre politica internă a companiei? Sunt deosebit de interesată de caz și nu cunosc, din păcate, pe nimeni din interior.

        • Serios? Bune procese HR? 😂 ce gluma buna! In 4 ani de Atos mi s-a marit salarul doar cu inflatia. Pana si cei ce lucreaza pe transportul public din Timisoara castiga mai bine ca un angajat Atos😂.
          Sa nu mai zicem de mafia manageriala, care isi pune in functii doar familie, nasi, prieteni.
          O firma de cacao, pe multi i-am sfatuit sa nu mearga nici macar la interviu.

        • Problema cea mai mare este faptul ca s-au folosit de evaluarile de anul trecut ca si criteriu. Angajatii au fost informati ca acea nota conteaza doar la bonusul anual. Acum la 5 luni de la incheierea acelei evaluari notele au fost folosite drept pretext pentru a aduce oameni de la 6-700 de kilometri distanta la birou. Vi se pare normal sa se aplice astfel de sanctiuni pe baza unor criterii de acum 5 luni? Vi se pare normal ca lumea sa nu fie informata in avans? Un proces corect nu ar fi o noua evaluare si pe baza notei respective, cu informare in avans care este scopul notei, sa se aplice sanctiunea? Ati fi de acord daca v-ati trezi in acea situatie sa va prezentati la birou la sute de kilometri?

          • Scrie foarte clar in CCM, pe baza carei performante se ia in considerarea is aplicarea bonusului, deci era doar normal sa se aplice pe acelasi criteriu si aceasta revenire.

        • Bine domnu’ sef, au meritat peste 50% din angajati calificative proaste.

          Dar managerii lor care i-au evaluat prost pana acum, ce calificative au luat?

          Ah au luat bonus…am inteles.

        • mr hr te rog frumos sa pleci de aici,atos e una dintre cele mai proaste firme vrei sa spui la managment,am lucrat 2 ani la atos l,2 ani am stat pe un singur proiect nu am facut nimic,nu am primit nici o marire,evaluarile erau strict dupa chestii inafara programului cursuri pe banii platite etc,din momentu cand am plecat in atos mi a inceput cariera,am lucrat pe 4 proiecte la alta tirma si am reusit si sa urc pe tehnic,ca urmare in atos nu puteam avansa ,m au tacut developer pentru ca stiam programare si aveam cunostiinte mari tehnice,atos nici nu era curios de ce cunostiinte aveam eu,cand am plecat la noua firma direct mi au spus ba tu nu esti de costumer support,fapt care m am rugat de atos 2 ani sa ma mute pe tehnic,dar nu,l a bagat pe ne a dorel sofer de tir care acuma se face itist la 45 de ani.

    • ITM-ul vine,cere hartii pe cate ATOS-ul le prezinta.In ele nu se regaseste nimic asa ca o sa fie totul in regula pentru ca hartuirea psihologica nu prea o treci in hartii(se pot verifica eventual exit interviu-rile asta daca au mai fost facute sau daca oamenii au scris motivul real ai demisiei).Au fost situatii cand s-a mers prin SITT catre ITM la sesizarea unui grup considerabil de angajati privind o situatie concreta…totul a fost in regula din partea companiei.
      Dar exista HG970/2023 unde este definita clar hartuirea morala la locul de munca.Pana in 17 aprilie toate companiile trebuiau sa-mi faca normele de aplicabilitate si un grup dedicat care sa analizeze si sa ia masuri…..Poate asta ar fi o situatie de verificat de catre ITM dar aceste lucri trebuie semnalate de catre TOATE persoanele supuse unor asemenea constrangeri

      • Exact de asta ar trebui să fie mai mulți angajați care să facă plângere penală la poliție și apoi cu aia să vă duceți la ITM.

    • UnAltAngajat, ca om de HR iti zic ca ITM Timisoara nu va face mare lucru. Daca aveti CCM folositi-va de el. Nu stiu cum arata contractele de munca insa….. daca atunci cand ati semnat a fost cu clauza de telemunca, trebuie sa scrie ceva si de conditiile in care au voie sa va cheme la sediu.

  2. La atos ca un departament sa ramana in picioare trebuie sa fie 20 de angajati.. cei care vor ramane sunt cei care trag sforile in legatura cu notele date colegilor de pe diferite proiecte.
    Am spus de ce care trag sforile, aici vorbim de bani care se impart intre teamleaderi si manageri care sunt in aceeasi bisericuta, ma refer la mentinerea sub plafon la cresterilor salariale, la acollade (un fel de bonus de performanta) care se da doar intre cei din bisericuta.
    Cei care sunt nota 4 (inainte era 5) vor fi nevoiti sa vina la birou, sunt manageri care au sub 4 pentru ca nu sunt in bisericututa care trebuie.
    Mizeria este mult mult mult mai mare de cat se zice in email si nu e de acuma, tine de an de zile.

    • Situatia a fost sub pres la Atos de o multime de ani, sa fim seriosi. Se stia si in intern si in extern. Mirare ca a explodat mamaliga de abia acum, dupa ce niste buzunare au reusit totusi sa se umple. S-a angajat masiv incepand cu 2014 tocmai pentru a construi acest mamut de organizatie, chiar daca cu caramizi fragile. Scopul acestor angajari la kilogram? Foarte simplu: cu cat o organizatie e mai mare, poate mima mai bine competenta si diversitatea si numarul extins de proiecte pe care, in teorie, le poate onora. De asemenea, si numarul de manageri si managerasi creste cu cat numarul total de angajari urca. Ei bine, ani de zile smecheria a functionat, pe carca celor cativa cu adevarat competenti, tot mai putini de la an la an. Schema piramidala clasica. Cine poate sa stie sigur daca francezii au stiut metoda si nu i-a interesat, cat timp banii veneau de la clienti sau au ajuns spre firma-mama doar franturi de poveste, nici nu mai conteaza.
      Bine zicea cineva in comentarii, bisericute! Asta e ceea ce caracterizeaza tot, si promovari si bonusuri si tot. Exista o retea de pupatori infocati care roiesc pe langa country manager si mai jos si toti acestia mereu s-au considerat miezul, cu gandul ca sunt de neatins. Poate asa o fi fost, dar cand dai o gaura in alta parte a barcii in care te afli, trebuie sa fii naiv sa crezi ca jumatatea ta de barca nu se va scufunda tot in aceleasi ape

  3. Atos…ce gluma de „companie”. Au angajat anii trecuti si boschetari de pe strada pe tot felul de pozitii cu nume pompos ca sa faca nimic. Si cu salarii iesite complet din orice normalitate a pietei. Si-au adunat acolo din habar n-am ce motive cirezi de incompetenti, de care acum pare ca vor sa scape.
    Nu mai puneti botu la toate plansetele unora si ale altora, ca daca ii luati la bani marunti va convingeti ca sunt niste incompetenti pe care nici sa aranjeze marfa la raftul supermarketului nu i-ai pune. Va si dati seama ce se rup cu munca aia angajati prin toate orasele tarii ce nu au calcat niciodata pe la birou, nu si-au vazut fata in fata nici managerul.
    Am exemplu concret de fosta colega plecata acolo pe salariu aproape dublu ca sa fie un fel de secretara. Ca ea habar nu avea de nimic. Direct a aterizat acolo ca ceva IT project blabla. Noi radem de bugetari, dar ce se intampla la companiile astea private e de 10 ori mai penal decat ce auzim de la stat.

  4. Sunt unul dintre angajații Atos care am fost nevoit să-mi depun demisia, neavând cum să mă mut în apropierea sediului, așa cum prevedea contractul, în timp util. Despre abuzul psihologic nu pot zice nimic; managerii mei direcți au fost printre cei mai buni pe care i-am avut în ultimii 6 ani, de când sunt angajat în acest domeniu.

    Anunțul că cei care nu excelează în ceea ce privește așa-zisele puncte impuse de companie sunt obligați să vină la sediu este unul adevărat. Din păcate, în cazul meu, sunt mulți care se află în situația de a-și depune demisia sau de a fi considerați absenți de la locul de muncă, chiar dacă ei continuă să lucreze de acasă. Această decizie a fost luată efectiv cu o lună înainte de următoarea evaluare și cu un timp foarte scurt, aproximativ 3 săptămâni, pentru a putea rezolva ceva.

    Într-o ședință avută recent, conducerea care a luat decizia a subliniat că:

    Schimbarea sediului cu unul mai apropiat nu se poate face (refuz total).
    Angajații nu vor obține niciun suport din partea companiei în ceea ce privește relocarea.
    Nu contează tipul de contract.
    Au mai specificat că această schimbare se face în beneficiul „celor care nu au performanț cum trebuie”, deși colegii care au făcut-o vor sta acasă 🙂
    Performanța nu este măsurată pe criterii de muncă (cum profesezi în locul de muncă) și este pe criterii care cel puțin mie mi se par penibile și chiar absurde, precum și obligativitatea de a face certificări dintr-o listă dată de ei (dependând de poziție), pontajul, asigurarea unui CV intern să fie up-to-date și alte mizerii de genul.
    Compania nu este una rea (punctul meu de vedere), dar când vine vorba de upper management lasă de dorit. Să facă o astfel de schimbare și să se aștepte ca angajații să fugă la sediile asignate și să încerce să mintă angajații că este spre binele lor, plus că susțin că sunt angajați care vin de bună voie la birou din alte orașe să justifice acțiunea luată. Scuzați-mă pe mine, dar nu vreau să dau 300 – 400 euro pe chirie din salariul pe care îl oferă 🙂

  5. Este evidenta lipsa de coerenta din majoritatea postarilor. Eu nu cred ca pe un contract de Telemunca te poate chema cineva la birou ! Departe de perfectiune compania, aici includ si angajatii prezenti sau fosti.
    Sa va prezint o alta perspectiva. La inceputul pandemiei s-a luat decizia de a se lucra remote (din considerente lesne de inteles) acest mod de lucru a continuat si dupa, atata timp cat inertia proiectelor a permis. Intre timp multi angajati si-au luat un al doilea job sau si-au gasit o alta activitate, ambele desfasurate evident in timpul programului de lucru.
    Multi au plecat din orasele mari, pentru a scuti chiria. Acum inteleg ca le este greu sa se intoarca in orasele mari, unde chiriile au cam explodat. Eu am chemat la birou un astfel de coleg si mi-a cerut diurna si bani de hotel 🙂 pentru ca el intre timp s-a mutat din oras !
    Dar cel mai important a scazut destul de mult nivelul de performanta si competente la nivelul echipelor ! aproape incompatibil cu cerintele din noile poriecte ! Este evident cred, ca setup-ul unui nou proiect este mult mai dificil dar si costisitor in echipe care lucreaza remote (asta daca lucreaza). Sunt oameni care nu au proiect si cand incerci sa-i asignezi pe un nou proiect, spun cu nonsalanta ca el nu prea are chef sa se implice pe o tema noua.
    In aceste conditii ce decizii ar trebuit luate ? S-a facut e evaluare de performanta si unde s-a considerat necesar au fost chemati oamenii la birou :(.
    Esti PM/SDM si trebuie sa organizezi un nou proiect, ce oameni alegi ? pe cel de langa tine din birou sau pe cel care da de mancare la gaini in daily-call ? Home-office-ul nu este pentru toata lumea (aici o includ si pe nevasta-mea), e doar chestie de timp, pana veti aranja banane-n raft !
    Cu siguranta timpul va rezolva toate nemultumire, mai mult sau mai putin placut !
    Preotu’

    • N-au chemat si din potriva sa si mentionat ca nu conteaza,obliga prezenta fara de care se ia ca absenta nemotivata, Si cea mai mica chicita care iti poate aduce un referat poate cauza o evaluare proasta chiar daca nu a fost vina ta, sunt de acord cu cele zise de tine pentru proiecte noi dar nu are nici o traba cu situatia actuala, faptu ca schimbarea a venit brusc si pe nepregatite si raspunsurile lor sunt problema

  6. Buna ziua,

    Situatia nu este deloc asa. S-au angajat prea multi oameni, din dorinta de afirmare a managementului, si acum tre sa dam afara “trim the fat”, dupa cum are zice managementul nostru global.

    Suntem o familie (pe bune, in echipa de top management suntem rude si nepoti) si vom reusi sa scapam de excesul de angajati pana la urma, altfel nu ne luam bonusurile.

    Atos este o firma extraordinara, unde oricine (e manager si se are bine cu cine trebe) isi poate aduce familia, copii, nepotii, rudele sa munceasca…scuze…sa incaseze un salar si sa stea la caldurica.

    Cei care sunt unsi tot vir fi bine. Maruntii isi vot gasi in alte parti si viata merge inainte, cu masina de firma.

    Va pup, si gata cu smiorcaielile

    Boss

  7. Stimate domn „jurnalist”, una din regulile jurnalismului spune ca înainte să publici un articol,trebuie sa iti verifici informațiile din 3 surse,nu e cazul aici,pt ca daca o făceați, ar fi trebuit sa scrieți adevarul, si anume: 6% din cei 2400 angajați Atos nu sunt eligibili pt telemunca datorita faptului ca sunt underperformeri. Tipic românesc,circ si can can in „presa”, adevar 0

    • 6% este procentul prezentat de managementul Atos… dar cine poate verifica daca asa e ,cand doar ei pot vedea aceste cifre si de ce am crede ca este doar atat si nu inca o minciuna din multele altele spuse?! Transparenta a fost mereu 0 iar informatile date de ei inselatoare si in asa fel incat sa ii favorizeze in deciziile luate. Tipic romanesc sa se incerce musamalizarea, as spune eu…

      • De ce nu mergeti catre SITT?
        Si ei au acces la datele respective plus ca ii platiti sa faca lucru respectiv.

    • Si lasand la o parte cei care sunt underperformeri, de ce se fac presiuni si pe cei care nu sunt?! Asta de ce nu se spune?! Ca totul tine de managerul tau direct si chiar daca esti overachiever si el vrea sa te cheme ca are chef sa te vada la fata sau ca asa a visat, trebuie sa te duci ca altfel e absenta nemotivata….deci degeaba ai performanta si asa…

    • Serbanescule tu esti maica? Ia du-te tu si plimba fete la footcourt sa le arati ce versat esti, si nu mai comenta pe net mai ales dupa ce nu faci nimic si o arzi pe la cycling in timpu programului.
      Rusinica, rusinica, fost zice c-o ai mica

  8. Vă dau câteva idei cum puteți lupta eficient și legal cu condițiile acestea impuse de companie. Nu știu cât sunt de bune, dar e ceva ce eu unul aș face 100% după cum mă știu.
    Să presupunem că lucrez pentru o firmă oarecare și lucrez remote din Bacău. Firma e în – să zicem – Arad. Firma vrea să scape de mine și-mi spune că trebuie să mă relochez în Arad, ei știind bine că asta nu mi-ar conveni și că, cel mai probabil, aș opta pentru demisie. Doar că ”până la șase salarii compensatorii” sună îndeajuns de bine. Așa că mi-aș lua o chirie ieftină de tot în Arad și m-aș prezenta voios la lucru în prima zi stipulată. M-aș pune entuziast la muncă și-aș refuza să răspund concret la orice întrebare de tipul ”dar cum de îți rentează relocarea”? Le-aș spune că am eu un unchi aici care are un palat și vreo 6 camere libere.
    Apoi aș începe din prima zi cu propuneri de eficientizare a modului de lucru. A merge la HR cu propunerea să organizăm ”Ziua Voioșiei” în companie. Ceva lung și complex argumentat despre cum putem da un picnic party pentru angajați, că ajută la moral. Aș semnaliza că mai mult RAM în stații ar face stațiile alea să ruleze mai bine; deci am munci mai eficient în firmă. M-aș duce cu propunerea la HR, aș trimite CC oricui pot din firmă. M-aș duce la cei de la hardware să discut cu ei. Apoi aș propune ca meniul zilei de miercuri să fie salată, că salata are vitamine. Aș invoca ședințe, aș trimite mail-uri, aș propune crearea unei comunități a companiei pentru cei care sunt pasionați de planorism. Aș cere cursuri de perfecționare și-aș propune cursuri de perfecționare noi pentru a fi adăugate listei.
    În a treia sau a patra zi aș face un blog în care cataloghez toate propunerile mele și cer colegilor să vină cu idei de îmbunătățire a workflow-ului companiei, totul în numele păstrării armoniei și sintalității în echipă. Apoi m-aș duce la HR să le cer indicații și păreri despre blog, ar trimite mass-mail cu link-ul. Zilnic – voios la muncă. Ori de câte ori mă întreabă cineva de ce fac chestiile astea aș răspunde cu ”Așa se face la noi în Bacău”.
    După 2-3 săptămâni m-ar chema probabil cineva să discutăm despre activitatea mea entuziastă și le-aș spune că atunci când îți e dor de casă și prietenii din parte cealaltă a țării îți umpli timpul cu alte idei. Iar dacă nici atunci nu m-ar trimite învârtindu-mă înapoi cel mai probabil aș plusa cu double-tempo și-ar veni pe bandă afișe cu ”Azi e ziua înființării protocolului IPX” sau ”Să sărbătorim împreună 26 de ani de la aparița BeOS R5”. Chestii obscure. Că nu costă mult un afiș A3 imprimat color și făcut rapid cu DALL-E.
    Pe scurt, i-aș arăta acelei firme că dorul de casă mă face eficient și îmi dă idei; că-s acolo să ajut la eficientizare cu mult entuziasm și maximă determinare; că nu doar că am venit, dar am venit pus pe fapte mari și vreau să duc firma pe culmile gloriei cu propunerile mele.
    Părerea mea sinceră e că cel mai probabil m-ar parașuta înapoi în timp record și n-aș da mai mult de o lună pe chirie.

    • vai, ce idee genială. Îți vor face abatere disciplinară și zbori tot fără cele 6 salarii.

      • @ion: abatere disciplinară pe care ar motiva-o cum anume? ”A propus eficientizarea muncii în firmă și ridicarea moralului angajaților”?
        Exactly.

        • „a disrupționat workflow-ul și a încălcat regulamentul intern”. Care btw, e astfel făcut încât să se poată incadrat orice ca abatere.

          • >a disrupționat workflow-ul

            a disrupționat limba română!

          • Regulamentul intern specifică faptul că eu, ca angajat, nu pot să aduc propuneri celor de la HR care să îmbunătățească chestiile prin firmă? Weird.
            Mișto și aia cu ”disrupționarea”, că ar fi amuzant în instanță cum avocatul lor îi explică judecătorului că eu aș fi ”disrupționat” lucruri pentru că le-am dat idei de eficientizare. Ar avea judecătorul două motive să râdă.

          • @razvan t. coloja: eu cred că tu nu ai lucrat în viața ta la un loc de muncă, cu șef, director, etc deasupra ta, ca să știi cum pot fi învârtite legal legile și regulamentele ca să fie în favoarea angajatorului. mă rog, poate ești bogat, treaba ta.
            p.s. aia cu disruptionarea era sarcasm.

          • @ion: Dacă tu crezi că n-ai nicio șansă nu înseamnă că alții cred același lucru. Și ca să-ți răspund la dilemă – am 45 de ani; am lucrat în destule locuri cu scară ierarhică, în vremuri în care ”dreptul muncii” era subiect de glume. Dacă m-am descurcat în haosul anilor ’90 și 2000 când salariile se dădeau după ureche iar contribuțiile la sănătate nu le plătea nimeni, cred că – totuși – mai degrabă eu știu ce spun în această discuție.

          • @razvan t. coloja: ai șanse dacă angajatorul încalcă legea. eu acum ma judec cu instituția unde am lucrat pentru că directorul a refuzat să recunoască vizita medicală periodică efectuată la altă clinică decît cea cu care au ei contract și mi-a suspendat contractul de muncă. n-are temei legal să facă asta și o să piardă.
            Dar dacă te duci cu hartuieli infantile sperând că vei forța o ieșire amiabilă te înșeli. există tone de antidot pentru fitze gen.

      • Lasă-l că nu știe ce vorbește. Trăiește în lumea lui. Nu a mâncat el multinationale dimineața la prânz și seara ca să știe ce și cum. Ca și USR: părerist de serviciu. Dă bine pe foaie ce zice, dar e complet rupt de realitate.

    • Good point cu al 2 lea, ba chiar al 3 lea job pe langa.. Stiu situatii concrete!
      De acord si cu afirmatia ca s-au facut angajari in masa dubioase, insa din multimea de angajati, competenti sau nu, vor ramane in principal cei care sunt afliati la bisericutele mentionate sau cei care fac munca in locul bisericutelor.

      • asta cu 3 job-uri a venit la mișto de la cineva care a trolat pe net a împărțit de 24/8 ore de muncă și i-a dat 3 job-uri, nu e legal, nu e posibil și nu se întâmplă.

    • Dumineavoastra nu cred ca aveti vizibilitate la cum merge treaba in Atos. Atos Romania e un kiosk unde se lucreaza ca la patron. Managerii mici, cu aspiratii de world leader ar inabusi imediat aceste initiative ca sa arate ce “good boys” sunt, iar audineta la gasca portocalie (colegii mei stiu despre ce vorbesc) nu obtii cu una cu doua.
      E o experienta faina sa lucrezi la Atos Romania, unde banii vin (multi, putini, ei vin lunar in cont) si iti poti vedea linistit de afacerile (mai un loc de joaca pt copii, ca cel din Dumbravita) sau de combinatii (mai scoti fetele din echipe la o cafea la mall sa le arati cum e la oras)

    • Am fost om tehnic în cadrul companiei până în Ianuarie acest an, am plecat din timp ca mă așteptam la astfel se scenarii.

      Atos a oferit oportunitatea multor persoane să intre în industria IT, este o companie excepțională pentru primii 2 ani, hai poate 3 apoi e timpul să pleci.

      Primul șoc a fost la câteva luni când un om cu experiență de 1-2 ani s-a certat cu doi ,,seniori”, era pasionat și contribuise la peste 50% din documentația scrisă pentru client fără să primească ceva în schimb, defapt a primit o batjocură de la cei 2 seniori pentru o greșeală în meeting cu toată lumea. A plecat într-o lună cel mai bun om din echipă chiar peste ,,seniori” din cauza ca se săturase să facă sarcini peste atribuțiile lui, ceruse mărire pe care nu a primit-o deși multe operațiuni se făceau pe baza documentație lui.

      Al doilea șoc, managerul te bagă în call cu clientul prezentându-ne drept specialist și tu ai 2-6 luni în companie și 0 ani experiență. Poate te și ceartă dacă spui ca habar n-ai cum să-i rezolvi problema la client.

      Al treilea șoc e cumva acelas ca si primul, nu se face deloc diferența între un bun angajat și unul care stă degeaba toată ziua. Șoc și groază dar este adevărat cel puțin în departamentul unde am fost. Problema apare când spui treaba asta, vai cum îți permiți să zici așa ceva de colegii tăi.

      Al patrulea șoc, efectiv clienții sunt mediul de testare al celor noi veniți, faci ce vrei tu ca repară prostul care-și dă interesul. Dar defapt vorbim de producția unui client.

      Al cincilea șoc manageri nu au absolut nici o treabă cu realitatea. Efectiv la un moment dat de prinzi ca toată lumea e vreun pui de manager si te apuci tu direct să gestionezi problema.

      Al șaselea soc taxarea orele de OT, eu n-am prins perioada și nici nu aș fi făcut așa ceva. O bună bucată de vreme puteai să-ți pontezi o sarcină ce dura 30min ca și 8h ca oricum salariu era prost plătit WTF. Nu înțeleg cum funcționa treaba asta dar se ajunsese să fie afectate persoanele care chiar lucrau acele ore.

      S-au pierdut clienții pe bună dreptate, în loc să ții oameni buni tot timpul rămâneau cei care nu-și dădeau interesul și le plăcea locul la căldură.

      Presupun ca n-am de unde să știu dar nu e lapte și miere nici în celelalte firme de outsourcing.

  9. Ha! Welcome to the real world! Ce, începe să se destrame mirajul IT-ului? Vai, dar mă întrebam când va începe….
    Iată că AI vă înlocuiește, încet și sigur.
    Nu-i problemă, sunt job-uri vacante peste tot, livrări, curierat, restaurante, confecții. Stai, e o problemă, salarii mici…. 2500-3000 lei, nu?
    Of, grea e viața uneori ….
    Asta este, deveniți victimele propriului succes. Credeți că o să fiți buticul economiei Forever? AI devine din ce în ce mai performantă și implicit va înlocui din ce în ce mai mulți dintre voi.
    Dar nu-i problemă, economia încă are nevoie de lucrători care au mobilitate fizică, adică robotica nu e suficient de dezvoltată pentru a înlocui mișcările omului, nu încă…
    Așadar, puteți munci în alte domenii…. Vă așteptăm cu drag!

    • Comentariul ăsta descrie perfect mentalitatea românului de rând. Românul de rând nu vede că IT-ul contribuie gros la PIB; vede doar salariul mare pe care el nu-l are. Nu vede efortul din spate și orele de burnout aferente ci doar oameni care se uită la ecran și-s plătiți pentru asta mai mult decât el. De observat și bucuria aceea de focă ce se bate satisfăcută pe burtă că nu e singură în cazanul suferinței și-s acum și alții acolo cu ea. În opinia lui ”lumea reală” e cea în care se zbate el iar job-urile adevărate sunt cele pe care le poate oricine cuprinde cu mintea: ”curierat și confecții”. Fix așa era pe vremuri, când mergea inginerul la sat și apărea un țăran care-i vorbea de sus hăhăindu-i în față că munca adevărată e aia care se face cu sapa și toporul, nu aia pe care n-o pricepe el. ”Nu știți voi ăștia de la oraș cum se pun cartofii, hă!”
      De notat și cum omul e ferm convins că din pricina AI-ului cei din IT vor fi acum nevoiți să facă muncă fizică ori că vor trece pe salariul minim pe economie, totul spus cu satisfacția aceea a muncitorului de la canalizare care observă că Mercedesului care tocmai a parcat lângă el i s-a dezumflat o roată. Uite cum – după ani de zile de umilință – l-a răzbunat soarta și pe el și i-a rupt boierului cauciucul din spate.

    • I may see AI assisting the developers so companies will probably be able to implement larger projects with much smaller teams than they do today. But IT means more than „classic” programming and jobs like data scientist for example will be in high demand for quite a while.

      • true that, my brother
        de ce sa si platesti (chiar daca la fel ca si soferii de autobus) niste oameni care nu fac nimic
        dupa ii evaluezi, se supara ca au rating mic
        AIul nu este programat sa se supere
        si din ce imi mai iamintesc eu, cam toti angajatii luau in deradere procesul de evaluare iar obiectivele nu erau deloc de neatins 🙂
        deci comenatatori frustrati si suparati pe aici
        Dar suparati tare pe o femeie, din ce vad :))

    • Ia nu mai scrie tu pe net si hai cu shaworma aia ca am dat comanda cu 1 ora pe tazz si tu o arzi cu comentarii in loc sa livrezi comanda

  10. SITT doarme? Poftiti solutie: mergeti oameni buni la birou, in numar cat mai mare, in sustinerea colegilor vostri, sau pentru voi direct (da, maine va fi alta zi cu alte tinte)! Compania nu detine locuri suficiente pentru a acomoda angajatii ce au dreptul de a lucra de la birou – a facut economii si aici. Daca mergeti in numar mai mare decat au copt-o ei le stricati planurile machiavelice.
    Succes in organizare!

    • E timpul ca SITT să arate că a meritat să existe. Negocierea unor beneficii când piața și industria e pe val e partea ușoară, valoarea unui sindicat se demonstrează exact în astfel de momente critice.
      Alfel rămâne ca orice sindicat de tristă amintire, unde niște paraziți trăiesc bine pe bază de cotizații și cârdășie cu mai marii corporațiilor.

  11. Sa nu uitam de aceste certificari fictive ale companiei „Great Place to Work” https://atos.net/ro/2023/landingpages-ro_2023_04_06/atos-romania-receives-great-place-to-work-certification-for-the-third-consecutive-year

    Realitatea este cu totul alta.

    Sa nu uitam ca daca aduci dovezi de hartuire / bulling intern pe echipa cu poze / video. Echipa care va investiga tot cu compania si managerul tine, nu exista nici un ajutor real.

    Esti obligat sa faci certificarile care doresc ei chiar daca nu ai sa le folosesti pe actualul proiect sau urmator.
    Cele care le faci tu separat pentru notele 5/6 adica peste ceea ce iti cer iei nu iti este luat in considerare si iti este scazuta nota.

    Evaluare performanta pentru om tehnic dar cu target de persoana de HR / management pentru a nu putea primi nota maxima. Genial nu?
    S.a.m.d.

  12. Tot ce s-a spus despre Atos in articol sunt afirmații superficiale adică 50% adevăr și neverificate. Dorule daca nu doreai un articol de duzină, puteai sa te interesezi la Sindicatul IT din care Atos face parte și aveai ceva concret.
    Cine țipă cel mai tare într-o situație „neplăcută” ? Știi?

    • Domne ce fain e managementul Atos Romania. Ce sa te astpeti de la o gasca de Orange-isti care prin pile si nepotiseme au ajuns de la vanzarea de telefoane in Orange shop, la a conduce o companie care avea nevoie de niste oameni capabili. Asa se intampla cand promovezi incompetenti.

    • cum se face ca mai toti spun aceeasi poveste, cand iti spune unu il ignori, cand iti spun 2 te pune pe ganduri, cand spun 3 ….

      si cum ai ajuns la procentul asta de 50% adevar :))
      verificate mai mult decat recunoasterea din partea „oficialilor” ca asa se intampla?

  13. Am lucrat la AtoS Timisoara pe vremea cand inca mai avea o mana de manageri competenti (prin 2012 – 2015). In 2017 cand am plecat, era deja evident pentru toata lumea faptul ca managementul competent a fost inlocuit de puroaiele de semi-oameni de la Orange. Nu credeam ca am sa vad vreodata la o multinationala niste nepotisme si oltenisme cum am vazut acolo. Iar lumea in general nu se plangea, desi era evidenta incompetenta, de ce? Pentru ca aceiasi manageri „onesti” si capabili au inceput sa angajeze toate scursurile posibile ca sa aiba sustinere, daca nu aveai cazier erai bun de angajat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *