Situația de la NTT Data: câteva mărturii și opinii ale angajaților

Apar noi mărturii și opinii ale angajaților de la NTT Data, pe tema foarte fierbinte al concedierilor colective din departamentul EMBEDDED - ETEC. Cred că aceste opinii și mărturii sunt relevante și folositoare cititorilor, pentru a înțelege corect întreaga situație.
Distribuie articolul

Am primit în ultimele ore mai multe mesaje private și e-mailuri de la angajații NTT Data România. Cred că este valoros și folositor să prezint toate aceste perspective, deoarece înțelegerea cât mai completă a situației este singura modalitate în care toți oamenii afectați din industria de sofftware (nu doar cei de la NTT Data) pot să își ia cele mai bune decizii în plan profesional.

Voi adăuga la aceste mesaje și mărturii și altele, pe măsură ce le primesc și constat că sunt relevante pentru înțelegerea corectă și completă a situației.

Cu siguranță, cred că, pentru început, este important să citiți mărturiile puse pe Reddit de angajații de la NTT Data, într-un flux deschis zilele acestea de unul dintre cei care deja a fost invitat la discuțiile despre o despărțire amiabilă.

Prima mărturie:

S-a pus „Discutia” in calendar, sefu si hr-ul, am primit 2 salarii+luna de preaviz. S-a simtit o strangere cu usa la intrebarea mea „ce se intampla daca nu semnez asta?”, raspunsul fiind „nimic. Stai pe bench pana apare ceva”. Continuarea era ” te tinem pana la vara cand evaluarea performantei oricum o sa fie contra ta” si chiar daca n-au mai zis-o, s-a simtit. Am incercat sa negociez la o luna preaviz+3 compensatorii, mi s-a spus ca se poate doar 2 luni preaviz+2 compensatorii. Si cam aia a fost.

A doua mărturie:

What a PR disaster au reușit șefii noștri! Se vede limpede că unii n-au ajuns în acele posturi pe bază de competență. E tare păcat, chiar este de lucru în firmă și cu o comunicare bună chiar puteam să ne poziționăm mult mai bine!

A treia mărturie:

Te pup! 👏👏👏 pentru cazul NTT. Am lucrat un an la ei. Fix așa se întâmplă, asta e ”strategia” lor.

A patra mărturie:

Nici nu am prevazut ca din partea companiei sa vina un raspuns mai corporate decat asta. La fel cum sunt toate discutiile cu mangementul actual. Fie ca vorbim de CEO sau managerul echipei.

Cu siguranta zvonuri sunt multe, de la inchiderea departamentului, pana la posibile concedieri in viitor. Un lucru e clar, nu au comunicat din timp, miscarile care au urmat sa apara. Departamentul Embedded este in mare dificultate, cu cifre exacte jumatate e pe bench, fara a se vedea cel putin o luminita la capatul tunelului.

Cu o managera de service, care e buna doar de povesti si impachetat mesaje, care nu a adus, nici cel mai mic beneficiu departamentului. De 1 an jumate discuta doar de transformari si noi oportunitati, irelevante, toate. 

Cu un procent de 50% bench, in ultimii ani, au plecat toti profesionistii, in momentul de fata e foarte greu sa se formeze echipe cu care sa iei de la 0 proiecte serioase,  O situatie dificila, as putea spune, cu aceleasi tehnici mizere corporate, in care accentul pe oameni este 0.

A cincea mărturie, altă perspectivă:

Am văzut articolele despre NTT Data, firma cu care colaborez. Situația în embedded nu e deloc roz, nici la NTT, nici la alte companii de outsourcing, dar se vorbea deja de aprox. un an ca urmează colapsul asta (nu știam când, dar unii dintre noi ne așteptam).

Ce am făcut concret când am văzut ca situația se înrăutățește – am vorbit cu managementul sa vad pe ce tehnologii exista cerere ca să știu ce sa învăț și am primit support pentru reconversie. Ce vad eu important e ca am fost deschis sa învăț și sa o iau, din unele perspective, de la început, avand o atitudine proactiva spre schimbare, în prezent având alocare de 8 ore pe un proiect care pare stabil pe următorii mulți ani.

Legat de discuțiile din ETEC, da, acele desfaceri amiabile de contract se întâmplă asa cum le ai descris și tu în articol, cu deschidere din partea ambelor părți 🙂 Dar în același timp, nu pot sa nu punctez un lucru relevant, faptul ca oamenii pare ca au adoptat o atitudine mai degrabă defensiva spre schimbare, din simplul fapt ca au ajuns mid /seniori intr-o piața care nu mai e relevanta, și nu par dispuși sa se orienteze spre domenii relevante.

În același timp, pretențiile rămân în continuare la nivelul unor vremuri în care industria era neafectata. Din perspectiva mea, în companie exista nevoie reala de oameni acum, se aduc oameni din toate părțile, dar nu în ETEC. Cu putina deschidere și efort ar putea fi integrați și colegii din etec, eu unul am simțit multă susținere din partea managerilor (din ETEC) pentru reprofilare. M-am scutit și pe mine de desfacerea contractuala, i-am scutit și pe ei de un om în plus pe bench.

Voi publica și alte mărturii, adăugându-le la acest aricol, pe măsură ce le primesc și pot verifica autenticitatea și relevanța lor.

Desigur, secțiunea de comentarii rămâne ca de obicei deschisă pengru toată lumea, vă rog doar să fiți responsabili și să folosiți un limbaj decent.

Distribuie articolul

17 comentarii

  1. Nu prea cred că riscă vreo firmă să dea oameni afară pe motive de ne-performanță. Angajatul poate da în judecată firma, și dacă câștigă peste 3 ani procesul, firma e obligată să-l reangajeze și să-i plătească și 3 ani salarul. Deci ce firmă sănătoasă la cap s-ar risca astfel? Dacă vrea neapărat să dea afară pe cineva, îi dă preaviz de 30 de zile conform contractului de muncă, fără să fie necesar niciun motiv, și gata, omul e liber.

    • „Dacă vrea neapărat să dea afară pe cineva, îi dă preaviz de 30 de zile conform contractului de muncă, fără să fie necesar niciun motiv, și gata, omul e liber.”

      Preavizul e de 20 de zile nu de 30. Nici o firmă nu poate „sa îți dea preaviz fără motiv”. Se poate doar cu un motiv (articol din codul muncii): disciplinar, desființarea postului, etc.
      Singurul moment când compania poate sa te dea afara fără motiv este în perioada de proba (primele 90 zile).
      Mulți nu aveți legătură cu codul muncii dar comentați.

  2. Ultimul comentariu e cel mai realist, restul sunt venite de la oameni care probabil rupeau DOTA in 2 sau proiecte personale pe fiverr (joke…sau nu) cand erau bench

  3. +1 pentru a 5-a marturie. De fapt mi se pare cea mai corecta, adulta si serioasa. In rest mi se pare mult plans pentru disconfort, atitudini defensive si copilaresti. Serios, daca nu iti pui probleme atunci cand stai cu lunile pe bench, daca nu esti destul de matur si copt la minte sa intelegi ca lucrurile pot merge si prost, ca „oportunitatile” se mai termina, banii sunt mai limitati samd, atunci degeaba te pretinzi senior si „elitist”. In toata degringolada asta, in tot haosul asta, cred ca e si o oportunitate reala de asezare pe baze serioase a lucrurilor si a relatiilor angajati-angajatori. Da, poate parea balanta acum inclinata inspre angajatori, insa angajatii chiar au oportunitatea sa se trezeasca, sa-si evalueze corect si cinstit skillurile si oportunitatile si sa treaca la actiune – actiune ce poate consta si in demisie si reprofilare.

    Cred ca e timpul sa crestem mari! Si da – as sustine si introducerea impozitarii reale, chiar si progresive a salariilor din IT.

      • Impozitare progresivă în toată economia, nu doar în IT (exprimarea mea nu a fost prea clară, scuze!). E un lucru care oricum se va întâmpla – si chiar cred că scutirea/limitarea impozitelor in IT a ținut suficient încât să își fi produs efectele scontate.

        • Progresiv deci. Adica fraierii sa munceasca si leprele sa stea si mai mult pe social. Spune-mi ca esti marxist fara sa-mi spui ca esti marxist. Mare destept esti…

          • Ma bucur mult sa primesc apelative de la necunoscuti pe internet. De fapt si eu sunt un necunoscut. Asadar: comentariu inutil, gratuit, fara argument, doar o etichetare. Let’s move on 🙂

        • Revino-ți, omule! și mai pune mâna pe o carte de Basic economy și încă una de logica. Impozitul progresiv într-o tara ca România unde și asa fraierii muncesc și șmecherii fentează, ar fi crima.

  4. La Sibiu team managerul pe testare obisnuieste sa faca sedinte de genul (amiabile in care nu ti se ofera optiuni) pana sa apara publicarile respective in presa. Foarte multi oameni au plecat din cauza lui din ce am auzit de la alti colegi si astfel imaginea firmei e patata din cauza asta. Persoane care pur si simplu nu sunt potrivite in functiile respective si nu au ce cauta in pozitii de management.

    • Ai raportat situatia la superiorii lui?
      Fara o reclamtie la hr/superiori nu cred ca rezolvi nimic. Probabil te va urmari personal dupa si iti e frica de alte repercusiuni:( din pacate acesta este procedura in firme de apartament de genu, pcr-ul in floare si cand piata se contracta puternic, primii care zboarea sunt cei fara pcr in firma:(

      • Ai perfecta dreptate, cel mai probabil sa te urmareasca si e mai rau. Cea mai buna solutie e sa pleci cand ai ocazia decat sa ti faci viata un iad. In trecut s a intamplat asta:
        https://www.oradesibiu.ro/2021/06/26/informatician-gasit-spanzurat-intr-o-casa-in-cartierul-bavaria-avea-37-de-ani/
        A facut parte din departamentul embedded al NTT Data Sibiu, colegii mai vechi si cei care au plecat stiu mai multe detalii . Cu siguranta a avut sedinte si el cu team managerul si ar fi fost interesant sa se afle asta, dar probabil ca nu se va afla niciodata, pentru ca intordeauna cel decedat e gasit vinovat.
        Stirea de mai sus nu e cancan, actuali si fosti colegi ar fi putut da detalii in cazul unei anchete, doar ca aceasta nu a avut loc.

  5. Impozitul progresiv este in foarte multe tari, la noi daca se va aplica va fi doar o mica crestere de venituri la buget, iar in rest evaziune. Ne intoarcem la varianta, o parte din salariu pe hartie restul la negru. Acum in partea de IT au aparut si variantele firmelor offshore, muncesti jumatate in Romania jumatate pt firma de offshore, alti deja lucreaza de acasa la negru prin tot felul de tari, nu te costa mare lucru. Daca esti destept iti platesti singur daca vrei contributia la pilonul III si asigurarea de sanatate anuala care este 2000 de lei. Asa ca nu rezolvat nimic Ciolacila. Asta trebuie sa faceti ganditi cum sa fentati statul.

  6. Am de ridicat o problema de moralitate, și de credibilitate, dl. Șupeală. Daca la comunicatul de presa al NTT ati sustinut ca nu a fost oficial asumat de nimeni din conducere “asa ca putea sa fie de oriunde”, in schimb nu aveti nici o problema sa citati comentatori de pe reddit cu titlul de “marturiile angajatilor”.

    Multe dintre cele citate de dvs sunt presupuneri si complet neverificabile, ca sa nu mai zic infantile (cu 1-2 exceptii).

    • Vă mulțumesc pentru comentariu, domnule Câmpeanu.
      Să vă lămuresc: nu public niciun articol fără să verific dacă sursele mele sunt reale și oferă informații credibile. Ca să scriu acest articol, am discutat direct cu cel puțin șapte oameni pe care am putut să-i identific și care cu siguranță lucrează acolo unde am spus că lucrează.
      Da, ofer și referințe de pe Reddit, dar nu mă bazez doar pe acelea. De exemplu, acum mi se reproșează de ce nu am scris și despre Endava, că și acolo ar fi un val de concedieri. Simplu este răspunsul: nu am mărturii suficiente și destul de credibile, nu am date suficiente ca să scriu un articol care să fie de folos audienței și publicului.
      Așadar, evaluările dumneavoastră legate de moralitate și credibilitate sunt făcute în necunoștință de cauză și mă aștept să le retractați. Am scris mai multe articole, am încercat să acopr cât mai multe perspective, am prezentat și aspecte avantajoase pentru NTT, dar ar trebui să aveți și atenție și bună intenție ca să le observați.
      Cât despre celelalte afirmații și etichetări, aveți tot dreptul să le faceți, vă respect opinia, deși nu sunt de acord cu aceasta. Cred că e simplu: nu vă place, nu citiți, trăim într-o lume liberă și aglomerată, fiecare își ia informațiile de unde consideră că e oportun.
      Nu sunt perfect, fac și eu multe greșeli, mă străduiesc să le recunosc și să le repar, intenția mea este una singură: de a oferi informații care sunt ținute intenționat și răuvoitor în penumbră și de a apăra oamenii și drepturile lor în această relație extrem de disproporționată cu puterea, resursele și mecanismele unei corporații.
      O zi frumoasă vă doresc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *