O nouă clasă socială: Flexitariatul revoluționează piața muncii

Ce este flexitariatul și cine face parte din această nouă categorie socială?
Distribuie articolul

Ai auzit despre cognitariat? Dar despre flexitariat? Da, sună asemănător cu ”proletariat”. Și nu întâmplător, fiindcă acești doi termeni noi definesc fenomene social-profesionale de amploare la nivel global, marcând nașterea și dezvoltarea unor noi categorii socio-profesionale.

Toți știm că Proletariatul este clasa muncitoare în definiția marxistă de acum un secol. Mai recent, am descoperit Cognitariatul, adică oamenii care muncesc în economia cunoașterii și în sectoarele creative, cei care prestează mai degrabă munci ce țin de utilizarea intelectului, informației și cunoștințelor, a căror valoare economică produsă este mai degrabă conceptuală, artistică, digitală sau virtuală.

Ce este flexitariatul?

Iar Flexitariatul este un segment al Cognitariatului. Desemnează acea categorie de lucrători din economia cunoașterii care consideră flexibilitatea ca un criteriu fundamental în relația cu angajatorii. Vorbim despre flexibilitate în toate accepțiunile sale, de la locul activității și orarul activității, până la volumul activității, termenele și condițiile de livrare și execuție, modalitățile de recompensare, instrumentele folosite și o mulțime de alte detalii care sunt abordate informal, nereglementat, la alegerea profesionistului atras de flexibilitate.

Flexitariatul este o mișcare socială tot mai amplă și tot mai vizibilă, care produce schimbări profunde în societate, în economie și în modul în care înțelegem relațiile dintre angajați și angajatori. Mentalitatea oamenilor care văd valoare în flexibilitate este una liberală și antreprenorială și definește freelancingul, un alt fenomen în creștere accelerată.

Acești profesioniști, foarte siguri pe valoarea lor profesională, prețuiesc mult libertatea și în consecință vor să stabilească ei când lucrează, ce și cu cine lucrează, unde și cum lucrează, fără a accepta constrângeri sau condiții care le restrâng opțiunile.

Flexitariat: oameni inovatori și revoluționari.

Ei sunt inovatorii care aduc ideile moderne și schimbările spectaculoase în viața noastră profesională. Sunt primii care testează, validează și promovează multe dintre ideile noi care schimbă piața muncii. Săptămâna de lucru de patru zile, nomazii digital, spațiile de coworking, aplicațiile mobile care îți rezervă birouri peste tot în lume, utilizarea aplicațiilor de Inteligență Artificială în muncile creative, preocuparea serioasă pentru sănătatea mintală și regândirea relațiilor de colaborare și a raporturilor de putere între angajatori și angajați, toate sunt idei reformatoare pe care revoluționarii din flexitariat le aduc în atenția majorității.

Lumea profesiilor se schimbă cu o viteză uluitoare. Dacă vrem să știm cum arată ziua de mâine ar trebui să urmărim cu atenție mințile cele mai inovatoare. Iar oamenii care dezvoltă conceptul de flexibilitate pe toate dimensiunile sale sunt uni dintre cei care redesenează viitorul, chiar în aceste clipe.

***

Poți asculta informațiile din acest articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe YoutubeSpotifyApple PodcastsRSSGoogle Podcasts și Substack. Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare luni și vineri de la ora 10.30 la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi de la 7.50 și 16.45 la Radio România Cluj.

***

Acest articol vă este oferit de DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și know-how digital. Pentru toți oamenii buni pasionați de tehnologie, DevNest înseamnă evoluție și dezvoltare: Creăm oportunități. Creștem o comunitate.

***
Foto copertă: Alamy.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *