A sosit răspunsul oficial de la IKEA

Este prima oară în istoria noastră recentă când românii reacționează public față de salariile de mizerie oferite de marile companii care activează în România. Pentru că vrem cu toții să mergem la serviciu, nu la scârbiciu și putem demonstra că organizațiile care își tratează corect și uman angajații sunt mai performante, aducem acest caz în atenția publicului și vom urmări atent dezbaterea publică pe care sperăm să o stârnim pe această temă.
Distribuie articolul

Astăzi la ora 12.47 am primit pe e-mail mesajul de mai jos, pe care îl reproduc integral, fără a-l comenta. Mesajul fost transmis de una dintre marile agenții de PR din România a cărei identitate este irelevantă în acest context, deci o voi ascunde.

Mesajul este transmis de la de la o adresă de e-mail personalizată astfel: ikea@agențiedePR.ro și este semnat de Diana, probabil un angajat al firmei de PR.

Am toate motivele să cred că acesta este un mesaj oficial, deoarece același mesaj a fost distriibuit și publicat pe mai multe vehicule media din țară.

Observ doar că mesajul nu este asumat personal de niciun oficial al companiei IKEA din România, lucru care nu este obișnuit în comunicarea publică a companiilor.

Nu voi comenta în niciun fel acest mesaj, în acest articol, dar cu siguranță vom dezbate acest subiect alături de Andra Pintican, mâine dimineață, de la ora 9.00, în ediția Hacking Work Live pe care o transmitem de la Cluj.

Acesta este mesajul, complet:

Bună, 

Ca urmare a mențiunilor pe subiectul IKEA Timișoara, te rugăm să găsești mai jos declarația oficială din partea companiei. 

Declarație IKEA

Pentru IKEA, bunăstarea angajaților noștri reprezintă o prioritate după care ne ghidăm în tot ceea ce facem. Astfel, ne-am luat angajamentul să oferim un sistem de salarizare corect, incluziv și competitiv pentru toți colegii noștri, iar din acest motiv nu există angajați în echipa noastră care să primească salariul minim pe economie. Salariile oferite de IKEA sunt stabilite în baza unui studiu amănunțit, care include un proces de evaluare a pieței din zona respectivă.

Salariul net pentru colegii noștri din Timișoara pornește de la 3.000 de lei lunar fix, acesta incluzând tichetele de masă și decontarea lunară a transportului. În funcție de turele în care lucrează, angajații noștri primesc sporuri de weekend și de noapte, astfel adăugându-se o valoare adițională cuprinsă între 10% sau 35% la salariul lor final. În plus, dorim să ne respectăm angajamentul de a veni în sprijinul colegilor noștri cu cât mai multe beneficii adiționale posibile.

Printre aceste beneficii se găsesc serviciile medicale gratuite, prin intermediul abonamentelor medicale private sau a asigurării de sănătate, fond de pensie privată, programul de bonus anual IKEA, indemnizația pentru work from home, voucherele de vacanță, cadourile pentru zilele de naștere și aniversările de muncă, reducerile de 15% la majoritatea produselor IKEA din magazinele din România, dar și reduceri în valoare de 30% la produsele din Magazinul cu Produse Suedeze și la aproape 2.000 de produse de amenajare a locuinței și de economisire a energiei în magazinele IKEA din toată țara.

Totodată, amintim beneficii precum sprijin parental adițional, cum ar fi o lună de vacanță suplimentară față de cea prevăzută de lege pentru tați, astfel încât ei să o poată fi alături de copiii lor de îndată ce partenerele lor se întorc la muncă, precum și posibilitatea ca mamele și tații să lucreze o lună part-time, atunci când revin din concediul parental și să primească salariu pentru muncă full-time, precum și multe altele.

Construcția unui magazin IKEA este un proiect complex, care poate fi influențat de o serie de factori externi. Procesul de recrutare în masă, demarat la 1 februarie 2023, nu a influențat în niciun fel planurile de deschidere a magazinului.

***

***

Am pornit proiectul Hacking Work pentru a produce o schimbare profundă și durabilă în piața muncii din România. Este primul proiect social, civic și educațional din România care vorbește clar, curajos și cinstit despre piața muncii și despre relațiile dintre angajați și angajatori.

Misiunea noastră este să construim un viitor mai bun pentru oameni, organizații și comunități, prin educație, dialog și colaborare, așezând la temelia acestei construcții libertatea, creativitatea, integritatea, curajul, umanitatea, responsabilitatea și respectul pentru cunoaștere.

Muncim zi de zi pentru o viziune: vom aduce progres și performanță în profesie și bunăstare în viața socio-profesională pentru 1 milion de oameni, într-un interval de 10 ani. Suntem convinși că românii merită să lucreze în organizații sănătoase, fiind fericiți cu activitatea, meseria, jobul, șefii și colegii lor.

Suntem convinși că românii merită să lucreze în organizații sănătoase, fiind fericiți cu activitatea, meseria, jobul, șefii și colegii lor. Urmăriți podcastul Hacking Work video pe Youtube și audio pe Spotify sau Apple Podcast, citiți săptămânal Newsletterul Hacking Work și alăturați-vă comunităților noastre pe LinkedinFacebookInstagram și TikTok.

***

Distribuie articolul

8 comentarii

 1. Salut Doru,
  am urmarit modul cum a fost abordata aceasta poveste pe diverse canale. E drept ca esti printre cei care au semnalat o situatie generala din Romania insa asa am senzatia ca ai niste resentimente fata de compania aceasta pe care ai folosit-o drept exemplu – care nu e decat ca oricare altele de pe piata din RO. NU ai facut decat sa le faci reclama gratuita. Daca as fi reprezentat Ikea ti-as face cadou un birou de cea mai buna calitate. Fac pariu ca anul acesta vor avea un an financiar foarte bun 🙂

  Cele bune,
  Ionel

 2. esti genial! cu raspunsul asta ai devenit idiotul util …sau poate ma insel, ca nu stiu ce cifre au intrat la tine in cont 😉

 3. Adic 3000 ron net pt unu fare lucreaza din greu in magazin in care sunt incluse si bonurile de masa… sunt ferm convins ca angajatii de la caserie, din magazin si din depozite vor primii bonus de wfh. Va folostiii creierul un pic? E bataie de joc ce face ikea

 4. 3000 net in care se includ bonuri si decont transport mi se pare putin, in contextul in care noi in tara nu avem industrie proprie, nu avem legi care sa plafoneze corect preturile si implicit inflatia e enormă! 3000net erau bani cu care să trăiești decent prin 2016.

 5. Cera ce au transmis Ikea de bonusuri si restul acareturilor aditionale fata de salariu sunt 90% sigur ca le au si spaniolii pe langa salariul lor de baza. Deci tot acolo ajungem. Apreciez ca au listat beneficiile angajatilor dar salariul tot infim este. Si da fac research de piata penttu salarii dar preturile la produse sunt la fel ca pietele din vest unde salariile….nu are rost sa mai soun cum sunt.

 6. Pai incep de la 3000 lei. BRUT. Deci 1800 lei net! :)))) Astia ne cred prosti si dupa ce au facut o prostie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *