O poveste scurtă și veselă, petrecută ieri la București, prilej de învățăminte și măsuri de precauție, pentru cine înțelege situația și se știe cu musca pe căciulă. O lecție foarte veselă și cool despre reputație în mediile digitale și pe rețelele sociale bazate pe tehnologie.
Fiind cel mai curios, inovator și nebun dintre noi, Lucian nu doar că e între primii adepți ai tuturor soluțiilor digitale mobile, cum sunt Uber, Airbnb, FastOrder, BTPay (deja are vreo 10 plăți făcute, aplicația instalată ieri…) și multe altele, dar are pe telefon tot soiul de aplicații utile și inteligente, care te ajută să comunici mai eficient, mai convingător și mai profitabil.
Una dintre aplicațiile acestea se cheamă TrueCaller și are ca principală funcție identificarea numerelor de telefon de pe care ești sunat fără a le fi avut între cunoscuți și adăugarea în lista ta de potențiale contacte a unui număr uriaș de persoane, prin accesarea unei baze de date agregate din agendele telefonice ale tuturor celor care folosesc aplicația.
Concret, dacă te sună Viorica Dăncilă să te pună ministru și tu nu aveai numărul ei în agendă, dar cineva dintre utilizatorii aplicației avea numărul ei, tu vei vedea pe ecran că te caută mopul coafat și vei putea respinge apelul, ca să nu te pomenești naibii la aceeași masă cu analfabetul de la Educație ori imbecilul gângav de la Economie.
Mai mult, dacă vrei să îl suni pe Ion Țiriac de exemplu, deși nu aveai cum să ai acces la numărul lui de telefon, vei descoperi că aplicația știe deja numărul acestuia (și al fiului său, de asemenea), așa că poți să îl apelezi, să vezi dacă nu vrea să cumpere trabantul vechi al bunicilor, uitat undeva în curtea de la țară (cu tot cu curte, eventual).
Să revenim la povestea de ieri: Lucian s-a ocupat de rezervarea unui apartament, prin Airbnb. Aplicația i-a livrat numărul proprietarei apartamentului, iar el a apelat-o cu TrueCaller. Acum apare chestia tare de tot: chiar înainte de a ne răspunde la telefon, noi știam deja foarte multe informații despre proprietara casei. Ceeee?
Da, știam că, la un moment dat, a condus un Renault Megane, cu care a avut un accident în centrul Bucureștiului. Cum? Simplu: în aplicația TrueCaller, numărul ei era salvat cam așa: ”Ramona, Megane troznit la Universitate”. (Am schimbat în acest articol numele fetei și marca auto, ca să o protejez, știu că unii deja o căutați…).
Evident că am râs descoperind fără să vrem aceste date strict personale, dar abia acum a început spectacolul: Lucian mi-a relatat poveștile unor amici ai lui, care au avut șansa de a descoperi informații mult mai sensibile despre anumite persoane care i-au contactat, fie în urma unor banale anunțuri de vânzare pe OLX, fie chiar din greșeală. Ei bine, dacă instalezi TrueCaller, e foarte posibil să fii sunat, așa cum au pățit-o deja alții, de ”Brunetă Focșani expertă sex anal” și de ”Mario din Pantelimon amant Viorica”.
Amuzant? Desigur. Periculos? Foarte, pentru cei care rămân în memoria telefoanelor unor cunoscuți pe baza unor evenimente sau prestații mai puțin onorabile și nu își fac un cont pe TrueCaller, pentru a își asuma o identitate convenabilă. Da, aparent orice problemă de reputație prin TrueCaller se rezolvă dacă îți instalezi aplicația și îți salvezi numărul de telefon sub un nume cu care îți este confortabil să fii cunoscut.
Da, știu, numărul de telefon ar trebui să fie o informație cu caracter personal, confidențială, eventual supusă regulior din tot mai discutatul regulament GDPR. Ei bine, se pare că tehnologia ne-a luat-o mult înainte și datele extrase de tot soiul de aplicații din telefoanele noastre sunt deja disponibile tuturor, la liber, pe tot soiul de platforme.
Eu v-am zis povestea, voi decideți ce faceți acum, legat de TrueCaller. Eu mi-am instalat-o, poate într-o zi chiar o să am o afacere să îi propun lui Țiriac. Și nici nu mă mai chinui să îmi imaginez cum mi-au salvat numărul ”prietenii” mei din PSD, de care râd cu poftă, zi de zi.
Nu era mai simplu sa iti scoti numarul din baza de date? Zic si eu…:) – https://www.truecaller.com/unlisting