Șomaj în IT? Efectul ChatGPT

Vor lăsa ChatGPT și noile tehnologii un număr semnificativ de ingineri software, mai ales dintre cei fără prea multă expertiză, fără loc de muncă?
Distribuie articolul

Cum ar fi oare să vedem că noile tehnologii digitale din industria de software îi lasă fără loc de muncă fix pe unii ingineri din companiile IT? O știre publicată vineri seară pe platforma Semafor anunță că firma OpenAI, care a creat serviciul ChatGPT, a angajat în ultimele șase luni aproape 1000 de specialiști IT freelanceri (contractori), mai ales din America Latină și Europa de Est, pentru a lucra la două proiecte strategice secrete.

Este șomajul în IT un efect al ChatGPT și al noilor tehnologii?

Circa 40% dintre noii angajați vor fi implicați în dezvoltarea rapidă a modulului Codex, lansat în august 2021, care este specializat în transformarea limbajului natural uman în linii de cod informatic în limbajul Python. Practic, modulul Codex este deja capabil să genereze secvențe de cod, fiind antrenat pe un volum uriaș de date extrase din GitHub și este chiar folosit deja de mulți programatori pentru a își simplifica munca.

Programatorii îi introduc niște cerințe formulate în limbaj simplu, specific conversațiilor noastre iar ChatGPT le transcrie rapid în module software care fac exact ce li s-a cerut în specificații. Se spune că, în viitorul apropiat, Codex va fi capabil nu doar să genereze liniile de cod necesare, ci să și scrie documentația, în limbaj natural, explicând algoritmul și pentru cei neinițiați pentru absolut tot ce generează ca software.

Al doilea proiect strategic la care vor lucra contractorii OpenAI este focalizat pe prelucrarea automată de imagini și este destinat dezvoltării tehnologiei pentru vehicule autonome. Prin etichetarea și codificarea corectă a unor volume uriașe de date de tip vizual, algoritmii de inteligență artificială sunt antrenați să recunoască situații din realitate și să ia decizii în probleme de mobilitate specifice traficului auto.

Noile tehnologii vor schimba modul în care muncim

În ultima lună, întreaga planetă a fost șocată de capabilitățile uimitoare pe care deja le demonstrează ChatGPT și celelalte instrumente de generare de conținut automat, precum DALL-E, Midjourney sau Stable Diffusion. Performanțele acestor instrumente progresează cu o viteză uluitoare, tocmai prin faptul că învață continuu și agregă tot mai multe informații proaspete și valide, din interacțiunile directe cu utilizatorii.

Mulți analiști spun că această capacitate a tehnologiilor noi de a produce conținut intelectual creativ și original, foarte aproape de perfecțiune, va produce un șoc în piața muncii și va schimba radical felul în care lucrăm, obligându-ne practic să integrăm roboții software în activitățile noastre și să le delegăm foarte multe sarcini executate până acum de oameni, cu viteze mult mai mici și costuri mult mai mari decât cele ale aplicațiilor de inteligență artificială.

Dacă se va dovedi că liniile de cod software generate de ChatGPT sunt valide și de încredere, este posibil să vedem pentru prima dată în ultimele decenii un număr semnificativ de ingineri software, mai ales dintre cei fără prea multă expertiză, rămași fără loc de muncă și nevoiți să se recalifice sau să dezvolte aptitudini noi. Ne aflăm în fața unui moment istoric, similar apariției electricității, mașinilor cu abur sau internetului. Nu e prima oară când noile tehnologii răstoarnă din temelii modul în care omenirea trăiește și muncește. Întrebarea este câți dintre noi sunt pregătiți să se adapteze acestei noi realități.

***

Poți asculta informațiile din acest articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe YoutubeSpotifyApple PodcastsRSSGoogle Podcasts și Substack. Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare luni și vineri de la ora 10.30 la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi de la 7.50 și 16.45 la Radio România Cluj.

***
Foto copertă: Shutterstock.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *