Concedieri decise și făcute de roboți – cât de uman este noul HR?

Cât de umane sunt organizațiile, departamentele și persoanele care lasă un robot software să hotărască o decizie atât de sensibilă precum o concediere?
Distribuie articolul

Te-ai întrebat zilele acestea, auzind veștile și poveștile despre concedierile din marile firme de tehnologie, de ce pare că aceste decizii de disponibilizare sunt inumane? Răspunsul este surprinzător și foarte dur: o parte considerabilă din deciziile de concediere luate recent, în industria software și nu numai, are la bază algoritmi Big Data și programe software.

Roboții analizează obiectiv și rece fiecare angajat

În ultimii 15 ani, piața soluțiilor IT dedicate activităților de HR a crescut foarte mult, tot mai multe activități și procese specifice administrării și dezvoltării resurselor umane fiind automatizate. O cercetare făcută de experții firmei de consultanță Gartner arată că 98% dintre liderii din HR din SUA spun că vor folosi algoritmi, cel puțin parțial, pentru a lua decizii în activitatea lor, inclusiv pentru a stabili cine își adună lucrușoarele în cutia de carton și pleacă.

Companiile care produc software pentru HR spun că instrumentele lor elimină subiectivismul uman în colectarea și interpretarea datelor de HR, inclusiv cele care duc la luarea deciziilor de concediere. Producătorii de soft spun că aplicațiile lor analizează rece și obiectiv abilitățile, performanța, comportamentul, implicarea, productivitatea și importanța fiecărui rol și angajat în organizație și chiar fac proiecții referitoare la evoluția firmei dacă anumiți angajați sunt concediați în timp ce alții sunt păstrați.

Concedierile făcute de roboți, lipsite de umanitate

De cealaltă parte, criticii soluțiilor automate de HR spun că algoritmii pot face judecăți prea simpliste, pierzând nuanțe pe care o ființă umană le-ar lua în considerare. Totodată, algoritmii se bazează tot pe date introduse sau generate de oameni, cum sunt cele legate de evaluarea performanței, unde șefii subiectivi pot să își avantajeze slujbașii lingușitori, în dauna celor competenți dar nedispuși la compromisuri.

Așa se explică, poate, de ce recentul val de concedieri de la Google a creat atât de multe proteste: au fost dați afară oameni cu vechime, evaluați ca performeri și avansați recent, au fost puși pe liber simultan părinții unui copil de patru luni aflați în concediu de maternitate, a fost concediat un inginer care ceruse concediu ca să își îngrijească mama cu cancer în fază terminală, iar un recrutor din echipa de HR de la Google din Dublin a fost deconectat automat de la toate sistemele informatice chiar în momentul în care lua un interviu online unui candidat, pentru angajare.

Cercetări recente arată că, în HR, decizia finală balansează între oameni și mașini: 25% dintre oamenii de HR chestionați recent de Gartner spun că vor asculta algoritmii când vor decide cine este dat afară, 46% vor aborda o strategie care combină analiza softurilor cu instinctul uman, și doar 20% spun că deciziile vor fi luate exclusiv de oameni, pe baza instinctelor lor. Hai să ne amintim ce înseamnă HR: Resurse Umane. Și să ne întrebăm cam cât de Umane sunt organizațiile, departamentele și persoanele care lasă un robot software să hotărască, să aplice și să comunice o decizie atât de sensibilă precum o concediere.

***

Poți asculta informațiile din acest articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe YoutubeSpotifyApple PodcastsRSSGoogle Podcasts și Substack. Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare luni și vineri de la ora 10.30 la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi de la 7.50 și 16.45 la Radio România Cluj.

***
Foto copertă: iStock/BBC.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *