Se pot șterge recenziile negative de pe Glassdoor? Da, dacă știi cum. 

De ce să te străduiești să arăți mai bine, ori să-ți asumi cum arăți în mod real, dacă poți modifica în Photoshop orice aspect care te nemulțumește? Calea simplă și tăiatul de curbe se practică la orice nivel și în orice domeniu. Poate credeai că nimeni nu poate șterge recenzii negative de pe Glassdoor, dar aparent orice se poate. Vorbim în continuare tocmai despre ocolișurile pe care le găsesc firmele pentru a părea mai atrăgătoare decât sunt de fapt și despre cum credibilitatea platformei depinde mult de erorile de etică.
Distribuie articolul

Bloggerul Gergely Orosz a fost anunțat de un inginer de software că o companie șterge recenzii negative de pe Glassdoor, după ce a concediat 30% din cei 1000 de angajați.

Sceptic, bloggerul a început să investigheze mecanismele prin care opiniile angajatilor ajung și rămân pe site-ul Glassdoor.

Și a aflat că, deși imaginea firmei este una de „Wikipedia a companiilor”, politicile interne și felul în care se gestionează conflictele au dus la o lipsă majoră de transparență și o doză de obediență către firme, mai ales dacă e vorba de unele mari care cheltuie bugete generoase de publicitate pe Glassdoor.

Cum își îmbunătățesc firmele scorul de reputație, în mod artificial

Vorbind cu cineva din departamentul de resurse umane al companiei acuzate, a confirmat că conducerea și-a propus „să îmbunătățească scorul Glassdoor al afacerii”. Obiectivul echipei de resurse umane era să obțină un scor peste 3,0. Așa că au început pe de-o parte să șteargă recenziile negative și pe de altă parte au încurajat angajații să posteze recenzii de 5 stele, pentru a echilibra recenziile negative.

Evident, această companie nu este singura care adoptă astfel de practici, iar de red flags e plină lumea, doar să reziști tentației de a închide ochii când le vezi. Gergely a discutat cu directori tehnici și profesioniști din domeniul resurselor umane din cinci companii de tehnologie, care i-au spus că fac ceva similar, setând un scor țintă pentru a-l îmbunătăți, prin diferite metode. Asta pentru că fenomenul concedierilor masive din ultima vreme le-a oferit multor companii perspectiva înfricoșătoare a unei imagini negative.

Teoretic nu se pot șterge recenzii, practic orice se poate

Dar cum e asta posibil, dacă Glassdoor are acest mesaj foarte clar că companiile nu pot șterge recenzii?

Pentru că asta nu e chiar adevărat. Există mecanisme prin care companiile pot porni un proces care duce la ștergerea review-urilor negative.

Iar acest proces poate chiar fi scurtat, când alternativa e o cale birocratică anevoioasă, ori chiar o întâlnire în instanță. Iată cum funcționează:

  1. Glassdoor va elimina recenziile care încalcă ghidurile comunității sau termenii de utilizare. Angajatorii pot marca recenzii, iar Glassdoor decide la discreția sa să le elimine și nu oferă detalii cu privire la motivele pentru care aleg să elimine o recenzie. Nu există posibilitatea de apel din partea angajatorilor. Utilizatorii ale căror recenzii sunt eliminate nu sunt notificați.
  2. Clienții plătitori de publicitate pe Glassdoor par să primească prioritate în ceea ce privește acțiunile legate de recenziile semnalate. Deși orice companie poate marca recenzii pentru a fi eliminate, Glassdoor tinde să ia măsuri imediat ce o companie devine client.
  3. Nu există nicio modalitate de a presa Glassdoor să elimine o anumită recenzie. Cu toate acestea, un director de resurse umane care a lucrat în firme de tehnologie timp de peste 10 ani a spus că „rata de succes” în eliminarea recenziilor este de aproximativ 1 din 3. Acesta a afirmat că, în experiența sa, recenziile licențioase și abuzive pot fi contestate cu succes.
  4. Glassdoor este destul de eficient în reducerea spamului. Spamming-ul, adică recenziile „copiate și lipite Copy-Paste”, reprezintă o problemă obișnuită pe care Glassdoor o elimină în mod regulat.

Limitați de propriile reguli

Pe scurt, Glassdoor are în vigoare niște linii directoare și șterge recenziile care le încalcă, însă procesul nu este transparent cu recenzorii și doar companiile mari au acces la un grad mai mare de informare.

Tocmai de aceea ele știu că cea mai bună metodă de eliminare a unei recenzii este să pretindă că încalcă termenii de utilizare ai Glassdoor. O metodă care funcționează din următoarele motive:

  • Falsa reprezentare a unei alte persoane. Angajatorii semnalează adesea recenzii care pretind că au fost postate de un impostor care pozează în angajat al companiei. Dacă Glassdoor este de acord, va solicita recenzentului să dovedească că este un angajat actual și va ascunde recenzia până când acest lucru se întâmplă. Evident, unii angajați nu vor dori să-și facă identitatea publică, nici chiar în fața Glassdoor.
  • Conținut defăimător, calomnios, fraudulos sau care induce în eroare. Din nou, angajatorii pot semnala conținutul care se încadrează în această categorie. Această metodă ar putea fi abuzată de unii angajatori, punându-i pe reprezentanții Glassdoor în situația de a decide dacă sunt sau nu de acord cu opinia angajatorului.

Tertipuri la limita legalității și puțin context juridic

Să adăugăm în acest context și faptul că există site-uri care oferă companiilor servicii contra cost de adăugare de review-uri pozitive, șterge de recenzii negative, analiza de imagine și strategie specifică pentru a ieși pe plus?

Este un univers din ce în ce mai complex și tot mai puțin onest, unde mulți au învățat să speculeze pe seama faptului că angajatorii nu au înțeles încă importanța unui feedback corect, constant și constructiv.

Cu toate că este firesc să ne supere obediența Glassdoor în fața companiilor, trebuie să înțelegem un aspect: firma se află într-o situație dificilă. Este un site semi-anonim în care angajații postează recenzii crezând că Glassdoor le va proteja intimitatea, ceea ce a și încercat să facă.

Compania BGlassdoor a ajuns până în instanță în 2022 pentru a se opune companiei de jucării Zuru, care dorea să afle identitatea recenzorilor. Din păcate pentru naivii susținători ai intimității, Zuru a câștigat, iar instanța a somat Glassdoor să dezvăluie aceste informații.

Glassdoor, între ciocan și nicovală, un exemplu simplu:  

Să ne imaginăm situația în care o recenzie pretinde ceva, iar compania angajatoare le atrage atenția celor de la Glassdoor că aceasta este o informație intenționat înșelătoare. 

Ce trebuie să facă Glassdoor? Trebuie să aplice termenii de utilizare a platformei, deci fie acceptă afirmația angajatorului și elimină recenzia, fie, dacă are suficiente cunoștințe pentru a ști SIGUR că angajatorul este cel care greșește, emite un răspuns oficial în acest sens și închide sesizarea.

Cu toate acestea, atunci când o recenzie conține informații interne despre companie și cultura sa, Glassdoor nu are cunoștințe pe care să se bazeze, astfel că trebuie să înlăture recenzia, ori altfel s-ar afla în imposibilitatea de a aplica propriile termene și condiții de utilizare.

La ce alte ocolișuri mai apelează firmele care se știu cu musca pe căciulă

Peste toate acestea, se adaugă încă o practică, cel puțin discutabilă. Pentru a crește scorul, unele companii le pun în vedere noilor angajați să lase recenzii pozitive, organizează evenimente în care angajații sunt instruiți să scrie recenzii pozitive, sau chiar le cer sa posteze de mai multe ori aceeași recenzie, ca să iasă la număr!

Altele au mers mai departe și au implementat politici care descurajează recenziile negative, cum ar fi interzicerea postării recenziilor pentru angajații care nu mai lucrează în companie, ori chiar interzicerea explicită a oricărui tip de recenzii, clauză stipulată în contractele de angajare.

Ori asta înseamnă o abordare instituțională de descurajare a manifestării individuale și încălcarea unui drept fundamental de exprimare. Pe scurt, un pumn în gură băgat omului de rând.

Ce ar putea face Glassdoor pentru a-și recăpăta credibilitatea

Dacă ar vrea să devină o platformă mai prietenoasă cu angajații care lasă recenzii, Glassdoor ar putea face întregul proces mult mai transparent, prin publicarea unui jurnal de moderare care să detalieze momentul și motivul înlăturării unei recenzii.

Acest jurnal ar putea conține doar părțile redactate ale recenziilor afectate, pentru a asigura respectarea termenilor și condițiilor de utilizare. Asta ar începe să reconstruiască încrederea oamenilor într-o platformă pe care o credeau neutră.

Exemple de AȘA DA în ceea ce privește integrarea transparenței în politica de moderare și editare a conținutului sunt jurnalele de editare de pe Wikipedia sau jurnalul de moderare de pe site-ul de programare Lobste.rs.

Momentan, principalul scop Glassdoor pare a fi legat de a-și păstra companiile plătitoare cât mai mulțumite – companii ar căror principal obiectiv va fi mereu să se prezinte într-o lumină favorabilă.

Rămâne de văzut câte valori vor trebui sacrificate pe parcurs, pentru ca această dinamică a jocului să funcționeze, însă atunci când platformele create pentru a reprezenta și proteja interesul oamenilor par a fi luat partea „inamicului”, giganții pot cădea de sus, pe fondul unei încrederi subrezite și a încălcării promisiunii de valoare.

***

Am scris acest articol împreună cu Sergiu Oltean, voluntar în echipa extraordinară cu care lucrez la toate proiectele Hacking Work și la SPOR – Școala Pentru Oameni Responsabili.

***

Acest articol vă este oferit de DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și know-how digital. Pentru toți oamenii buni pasionați de tehnologie, DevNest înseamnă evoluție și dezvoltare: Creăm oportunități. Creștem o comunitate.

***

Foto copertă: Freepik.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *