Red flags din anunțurile de joburi care îți spun clar să nu aplici

Sigur știi acele anunțuri de joburi pline de vorbe goale care în loc să te convingă și să te determine să aplici, nu fac altceva decât să te alunge și să te țină cât mai departe de acel angajator.
Distribuie articolul

Am scris în ediția 68 a newsletter-ului Hacking Work despre o postare de pe Reddit în care o persoană întreba care sunt acele red flags din anunțurile de job de care oamenii se feresc și care-i determină să nu aplice. Postarea a adunat peste 1.900 de comentarii.

Același lucru l-am făcut și noi pe paginile Hacking Work din social media și pe canalele lui Doru Șupeală (Facebook și LinkedIn). Am primit zeci de comentarii cu red flags din anunțurile de recrutare la care poate nici nu ne-am fi gândit sau cărora nu le-am fi dat importanță.

Am adunat comentariile voastre într-un articol de blog:

1. Rareș B.: „Fast paced environment” – îți cerem mai multe lucruri în același timp, vreo trei sunt urgente si nu știm exact care trebuie prioritizate. Probabil doar una ține de tine, dar nici noi nu suntem siguri care.

2. Olivia S.: Thriving in an ambiguous environment. E preferata mea.

3. Stefania C.: Funny e ca ani de zile m am simțit prost din cauza tâmpeniei ăsteia, de fapt ambigous environment a însemnat pentru mine că niciodata nu am avut toate info de care am avut nevoie și a trebuit să iau decizii și să fac inferențe doar pe baza unor info parțiale.

4. Alexandra M.: Thriving environment, family culture, multi-tasking, zi de fructe la birou. La unii vinerea era zi de bere 😂.

5. Olivia S.: Job pe LinkedIn, citez din memorie: If you don’t want to check the campaigns 7 days a week, then this job is not for you. Măcar sunt sinceri, respect pt asta.

6. Elena A.: „Extra plată în funcție de comision” – care în realitate nu se întâmplă niciodată pt că nu „știi” să îți atingi „target-ul”.

„Suntem o echipă închegată, persoana ce va trebui să o înlocuiești a lucrat la noi încă de la 16 ani (ea având acum 22 de ani) și acum și-a găsit un alt job pt că vrea să progreseze” – well, dacă a lucrat la voi atâția ani de ce nu a putut progresa în cadrul companiei? (am avut recent un interviu telefonic și exact asta a spus managerul la telefon). La întrebarea mea, răspunsul lui a fost: păi și-a dorit să progreseze în cadrul altei companii 😂😂😂.

7. Stefania C.: Porcăriile gen „să jonglezi cu taskuri multiple și să ai capacitatea să prioritizezi”, de fapt o să muncești cât pentru 2 și să ajungi în burnout. Și mai sunt unii care adaugă la final după lista de taskuri ceva gen „si orice alte taskuri mai apar de parcurs”, adică toate chestiile plictisitoare și repetitive pe care nu vor ceilalți seniori să le facă.

8. Greta N.: „Flexibilitate”, noul cuvânt care înlocuiește „ore suplimentare”, în încercarea de a evita un red flag. În Logistică, acest cuvânt înseamnă că-ți vor schimba foarte des programul de lucru, de n-ai să mai știi când începi la 5:00, când la 6:00, când la 5:30, când la 14:30 și când la 16:00 (been there ani la rând).

Sursa: Work Chronicles

9. Oana H.: Multitasking.

10. Cristina T.: Disponibilitatea de a îndeplini ocazional și alte taskuri (a.k.a. cele care nu sunt listate în fișa postului). Atunci când într-un anunț apar atribuțiile unui întreg departament, cu pretenția de a le face o singură persoană. Atunci când vor un om atent la detalii și întreg anunțul e plin de greșeli de ortografie. Când se cere disponibilitate pentru ore suplimentare și de fapt asta e cod pentru „mereu o să fie nevoie de ore suplimentare” (neplătite). Atunci când se folosesc următoarele cuvinte cheie în anunț – „pasiune”, „dedicare” = salariu mizer. Atunci când postul e entry level și cer 1 an de experiență, doar așa, ca să fie.

11. Claudia D.: „Salariu atractiv, cu posibilitate de mărire” = te hămălim pe salariul minim până pleci și fraierim pe altcineva.

12. Silviu D.: „Salariu atractiv, motivant”, „We’re working with modern technology” meanwhile you’re using Excel.

13. Adriana B.: Salariul atractiv! Aș vrea să mi se spună salariul mai întâi, apoi decid eu dacă e atractiv sau nu…

14. Radu O.: „Cunoștințe solide operare PC” e maximă. Iau două salarii într-o lună dacă instalez Windows-ul pe toate laptopurile companiei.

15. Anca M.: „Posibilitate de promovare”… Mi se pare că e o încercare de momi omul în scopul de a-l face să se angajeze pe un job prost sau pentru care e supracalificat. E un fel de a zice „Știm că-i nașpa slujba asta, dar uite, există viață după moarte, te lăsăm să speri la o poziție mai bună”.

16. Robert-Alexandru K.: Asta cu „suntem o familie” este cel mai mare red flag. Am o familie acasa, îmi ajunge.

Sursa: StareCat.com

17. Iulia Elena R.: Program flexibil, rezistență la stres.

18. Alexandra M.: Rezistență la stres, disponibilitate pentru program prelungit.

19. Adina B.: Rezistență la stres.

20. Mihai B.: Rezistență la stres – bad management, Laptop si telefon de serviciu – pe bune? Îmi dai laptop de serviciu să pun jocuri pe el? Denumiri pompoase ale postului care nu au nicio legatură cu JD – Credit analyst, în realitate gestionare AR. Și mai sunt multe altele.

21. Vlad I.: Motivated self managed teams… O să lucrezi doar cu varza stricată a companiei.

22. Anton M.: Te deranjează dacă atunci când este nevoie mai faci și cutare lucru? Răspunzi că nu si te trezești că este nevoie tot timpul să faci acel lucru.

23. Silviu N.: Echipa tânără și dinamică 😅.

24. Ioana R.: Eu aș adauga prostia din anunțurile de angajare în care scrie că îți dă ca beneficii analizele periodice, spor de noapte și concediul plătit când asta e total obligația angajatorului, nicidecum un beneficiu.

25. Eduard F.: Companii de outsourcing care spamează cu JD-uri LI dar îți dau ghosting când aplici la ele iar apoi te contactează prin PM pentru alte roluri nepotrivite; companii de outsourcing care fac concedieri sau presiuni pe actualii angajați dar ele încă angajează pe LI.

26. Codruta F.: Recrutori care te contactează în privat cu o „super ofertă de job” și doresc numărul de telefon ca să îți ofere mai multe detalii despre angajator și poziție 😂.

27. Robert C.: 1. Nu se spune numele angajatorului. 2. Ești căutat de mai mulți recruitori într-un interval scurt de timp pt același rol (unii dintre ei chiar indieni, metoda Ericsson)

28. Daniel S.: Una dintre cele mai puțin vizibile, dar foarte folosită, ar fi anunțurile actuale, „proaspete” dar care se repetă de multe luni, fără vreo finalizare. Unele mai conțin și cuvântul „urgent”, care era prezent și cu 6 luni în urmă. O verificare ușoară ar fi pe Wayback Machine, o arhivă a internetului, unde pot fi descoperite unele din aceste capcane.

***

Multe dintre anunțurile și ofertele de joburi vând vorbe goale și ascund multe nereguli, toxicitate, micromanagement sau șefi și manageri abuzivi. Primul pas pentru a nu cădea în capcana lor este să știi să le identifici, iar mai apoi să te ferești de ele.

Cele mai multe dintre cele amintite în comentarii sunt atât de folosite încât nici nu mai au puterea de a convinge pe cineva. Sunt formulări standard pe care le regăsim în majoritatea anunțurilor de job pe care angajatorii le folosesc atunci când nu au ce să zică mai bun despre mediul de lucru și despre beneficiile pe care le oferă.

Îți vin altele în minte? Scrie-le în secțiunea de comentarii.

***

Am scris acest articol împreună cu colega mea Izabella Lukacs, din echipa extraordinară cu care lucrez la toate proiectele Hacking Work și la SPOR – Școala Pentru Oameni Responsabili.

***

Sursă foto copertă: Shutterstock.

***

Acest articol vă este oferit de DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și know-how digital. Pentru toți oamenii buni pasionați de tehnologie, DevNest înseamnă evoluție și dezvoltare: Creăm oportunități. Creștem o comunitate.

Distribuie articolul

5 comentarii

  1. “Te poți dezvolta in ce direcție dorești, ține de tine să ai inițiativă ” – a.k.a. ia-ți gândul de la perspective de promovare sau de up-skilling, nu plătim certificări. Daca vrei sa înveți x lucru, uite o platformă cu conținut gratuit…

  2. Companie vizionara
    O sa te muncim pana iti iasa pe urechi. Esti bun doar cat livrezi peste asteptari. Altfel te dam afara.

  3. Eu cred următorul lucru:
    Companiile care recurg la păcăleli din momentul angajării de fapt se păcălesc pe ele înseși. Pentru că deși fac un pic de inginerie socială pentru a împacheta cât mai atractiv poziția deschisă și a o acoperi cât mai repede, de fapt nu rezolvă problemă cu retenția, cauza cea mai probabilă a, artificiilor descrierilor pozițiilor și interviurilor atractive.

  4. Salariu motivant -un salariu cu care abia poți sa te întreții
    Flexibilitate -Te chemam la munca când vrem noi,stai peste program și NU EȘTI PLĂTIT.
    “La noi in companie ai ocazia sa te dezvolți profesional”-Te hămălim ,te punem sa cari pachete ,mașini industriale ,sa descarci ,inginerie nu înveți deloc ,tu intrebi de ce nu înveți ceva folositor,intr-un final ești anunțat că nu ți se prelungește contractul .
    Metoda Continental Automotive Timișoara

  5. O serie de abilitati IT necesare + “excellent communication skills in English, German and French – written and oral”, toate pentru un post de Junior… Nu, postul nu este la NASA, ci in zona de servicii IT. Am aplicat doar ca sa atrag atentia recrutorului; JD-ul a fost schimbat apoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *