Cum a luat naștere pensia mai exact?
Anul 1881, Germania. Cancelarul Otto von Bismarck, din considerente politice, a propus un beneficiu național de pensionare pentru a liniști revoltele. El a stabilit vârsta de pensionare la 70 de ani. Speranța medie de viață la acea vreme? Aproximativ 40 de ani.
Vârsta de pensionare la nivel global, în 2020. Sursa: Statista
În prezent, însă, mult mai mulți oameni trăiesc suficient de mult timp pentru a avea acces la un fond național de pensii. În România, vârsta de pensionare este stabilită la 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Speranța medie de viață la naștere este de 72,8 ani. Însă, românii care reușesc să ajungă la vârsta de pensionare, mai trăiesc, în medie, încă 14.6 ani în care pot să ”se bucure” de o pensie medie de 1.666 lei.
Valoarea medie a pensiei în România, între 2015 – 2021. Sursa: Statista
Spania – țara în care probabil ți-ai fi dorit să te naști
În 2019, speranța de viață la naștere la nivel european a atins un maxim istoric de 81,3 ani. Față de 80,4 în 2020. În ciuda acestui ușor regres, linia longevității a avut o tendință ascendentă. Statisticile oficiale arată că speranța de viață a crescut, în medie, cu peste 2 ani pe deceniu începând cu anii 1960. În 2021, speranța medie de viață la naștere în UE a fost de 80,1 ani. Însă, ultimele cifre sunt relativ mai mici în comparație cu cele din 2020 și 2019, probabil ca urmare a creșterii bruște a mortalității din cauza pandemiei COVID-19.
Țara cu cea mai mare speranță de viață la naștere este Spania. Aceasta are o medie de 83,3 ani și este urmată de Suedia (83,1 ani), Luxemburg și Italia (ambele cu 82,7 ani). Cea mai mică speranță de viață este prognozată în Bulgaria (71,4 ani), România (72,8 ani) și Letonia (73,1 ani).
Longevitatea și diferențele de gen
În general, la nivel european, femeile trăiesc mai mult decât bărbații (82,9 ani față de 77,2 ani în 2021). Pentru femei, cea mai mare speranță de viață la 65 de ani este în Spania (23,5 ani) și cea mai mică în Bulgaria (15,5 ani). Pentru bărbați, cea mai mare speranță de viață este în Suedia (19,6 ani) și cea mai mică în Bulgaria (11,6 ani).
Speranța de viață la vârsta de 65 de ani
Speranța de viață la vârsta de 65 de ani se referă la numărul mediu de ani pe care o persoană la această vârstă se poate aștepta să îi trăiască. În 2021, speranța de viață la 65 de ani a fost estimată la 19,2 ani, 20,9 ani pentru femei și 17,3 ani pentru bărbați. Franța și Spania au avut cea mai mare speranță de viață la 65 de ani în 2021 (21,4 ani). Bulgaria a avut cea mai mică speranță de viață (13,6 ani). În România, media este de 14.6 ani.
Când ar trebui să te pensionezi în funcție de domeniul de activitate
Din punct de vedere economic, o vârstă de pensionare mai târzie poate aduce beneficii pentru toată lumea. Dar, lăsând finanțele la o parte, care sunt implicațiile mentale și fizice ale vârstei de pensionare?
Pentru persoanele care lucrează în domenii bazate pe cunoaștere, pensionarea în jurul vârstei de 70 de ani este rezonabilă din punct de vedere cognitiv. Unele părți ale creierului – mai ales cortexul prefrontal, care este esențial pentru funcționarea executivă, atenția și memoria de lucru – încep să piardă din volum încă din jurul vârstei de 45 de ani, dar alte zone sunt capabile să compenseze. Iar alte aspecte ale cogniției, cum ar fi inteligența cristalizată (cunoștințele acumulate care pot fi aplicate în situații noi) și cogniția socială (comportamentul adecvat în interacțiunile interpersonale), continuă să se îmbunătățească timp de zeci de ani.
Multe dintre aceste procese cognitive sunt menținute și consolidate prin rămânerea în câmpul muncii. În consecință, starea unor persoane se diminuează din punct de vedere mental și fizic atunci când încetează să mai lucreze.
Cu toții am avut probabil o profesoară sau învățătoare ieșită la pensie, dar care încă mai profesa. Și probabil că nu banii erau motivul principal pentru care a ales să rămână la catedră.
Lucrezi mai mult, trăiești mai mult, dar cu excepții
Un studiu a constatat chiar că amânarea pensionării a fost asociată cu un risc mai mic de deces, indiferent de starea de sănătate înainte de pensionare. Experții speculează că diminuarea activității fizice corelată cu locul de muncă și interacțiunile sociale care vin odată cu părăsirea locului de muncă sunt în mare parte de vină pentru declinul de după pensionare.
Totuși, în timp ce unii oameni rămân ageri și continuă să lucreze până la 80 de ani, alte locuri de muncă sunt mai solicitante din punct de vedere fizic și își pun amprenta asupra sănătății. Pentru aceste domenii, în care munca fizică este absolut necesară, pensionarea poate îmbunătăți de fapt sănătatea.
Pre-pensionarea: cum să te retragi treptat din activitatea profesională.
Pre-pensionarea sau retragerea fazată la pensie reprezintă o etapă de tranziție graduală între viața activă pe piața muncii și perioada de pensionare. Marii sportivi și antreprenori ai lumii au adoptat deja, într-un fel sau altul, această metodă de a „degusta” viața de pensionar fără a se debarasa complet de atribuțiile muncii lor, trecând mai degrabă la un program lejer, care le permite să muncească doar atât cât le face plăcere.
Dintr-un studiu realizat de Human Interest a reieșit că 70% dintre participanți consideră că pensionarea ar trebui să fie o tranziție treptată de la munca cu normă întreagă către un program flexibil, premergător pensionării propriu-zise.
Mai mult de 9 din 10 angajați ar fi deschiși să schimbe domeniul sau locul de muncă în timpul pensionării, iar aproximativ jumătate dintre participanți consideră că procesul ar trebui să înceapă în jurul vârstei de 50 de ani.
Persoanele care nu își doresc să mai activeze în câmpul muncii se pot pensiona anticipat. Pensia anticipată este disponibilă persoanelor care îndeplinesc condițiile de vârstă și de stagiu de cotizare pentru a ieși la pensie înainte de vârsta standard. Aceasta poate fi acordată cu maxim 5 ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
Cum pot susține companiile demersul de pensionare?
Fiecare persoană va aborda pensionarea în mod diferit, motiv pentru care angajații trebuie să aibă libertatea de a-și alege propriul calendar de pensionare. Pensionarea ar putea fi mai ușoară pentru angajați dacă aceștia ar ști că îi așteaptă un nou capitol interesant. Companiile ar putea încuraja angajații care se pensionează să ia în considerare posibilitatea de a deveni antreprenori.
„Aceștia ar putea crea cu ușurință un „loc de muncă punte” către o posibilă oportunitate de angajare cu normă întreagă”, susține Paul A. Dillon, instructor adjunct la Sanford School of Public Policy din cadrul Duke University din Durham, N.C.
„Pentru cei care au peste 50 de ani și au o expertiză, a deveni consultant este o carieră punte încercată și dovedită. Să devii consultant pe cont propriu, o întreprindere individuală, în domeniul tău de activitate, îți oferă șansa de a-ți stabili propriul program și de a lucra în ritmul tău” la sfârșitul unei cariere lungi, a spus Dillon.
Mulți angajații mai în vârstă au dificultăți la pensionare și pentru că sunt îngrijorați de viitorul lor financiar. Dacă o companie poate contribui la asigurarea stabilității financiare, atunci oamenii se pot simți mult mai confortabil să aștepte cu nerăbdare această etapă a vieții lor.
Tu ce părere ai despre pensionare? Noi credem, totuși, că ne așteaptă o etapă cool, chiar și la bătrânețe. 🙂
Idei valoroase pentru organizații sănătoase
Avem și o versiune video a acestui articol, publicată în cadrul serialului ”Make It Work”, parte a proiectului nostru multimedia Hacking Work. Vă oferim aici acest video, invitându-vă să descoperiți podcastul Hacking Work și să vă abonați la newsletterul Hacking Work, pentru a primi în fiecare joi dimineață cele mai proaspete știri și analize din piața globală a muncii. Să vă fie de folos!
***
Acest articol vă este oferit de MedLife, furnizorul național de sănătate al României.
Pentru că știe că sănătatea înseamnă echilibru pentru minte și trup, MedLife a lansat singurul abonament medical 361 de grade. Un abonament complet, cu acces la servicii de prevenție, sport, nutriție, dar și asigurare medicală inclusă. Prin intermediul acestuia, MedLife susține dezvoltarea unui mediu de business sănătos în România.
Iar împreună cu MedLife, prin articolele scrise și publicate de echipa Hacking Work, vă oferim inspirație, prin idei valoroase pentru organizații sănătoase.
***Sursă foto copertă: Freepik