Salariile din România: bani pe acte sau bani la plic? Cum e mai bine, cum putem schimba asta?

Hai să vorbim pe bune despre o temă grea: Cum e mai bine? Să primim salariul legal, frumos, integral pe acte, cu taxe și impozite plătite la zi? Sau să primim minim pe economie pe acte și restul, cash, la plic?
Distribuie articolul

Am primit un mesaj zilele trecute care cred că vorbește despre un subiect extrem de important și un fenomen foarte des răspândit.

Concret, foarte mulți angajați din România sunt plătiți astăzi în două moduri: o parte din bani se încasează legal, pe ștatul de plată, declarați la stat și impozitați. Iar altă parte din bani se încasează la plic, cash, la final de lună, fără să treacă prin conturi bancare și fără să fie declarați la stat și impozitați.

Asta înseamnă că pentru aceste sume nu se plătesc impozitele pe venit și nici taxele sociale (sănătate, șomaj, contribuții la pensii).

Ne-am gândit să declanșăm o dezbatere:

Cum e mai bine?

Să primim salariul legal, frumos, integral pe acte, cu taxe și impozite plătite la zi? Sau să primim minim pe economie pe acte și restul, cash, la plic?

Cine câștigă dacă banii vin la plic? Patronul/managerul/firma sau angajații?

Dacă patronul/firma face o economie semnificativă neplătind niște taxe și niște impozite către stat pentru salariile reale, se împarte acest câștig proporțional și cu angajatul?

Cum am putea să îi convingem pe patronii care practică această metodă să renunțe la ea și să treacă salariile oamenilor, integral, în acte?

Ce anume ar trebui să se schimbe pentru ca acest lucru să se întâmple?

Hai să citim mesajul primit de la Emilia și vă rog tare mult să vă exprimați opinia, cu argumente și eventual să ne spuneți și poveștile cu care v-ați întâlnit voi.

Bună, Doru. 🙂 

De câteva zile mă macină un subiect și mă gândeam să te întreb dacă ai scris/ați vorbit vreodată pe tema asta, mi-ar fi de folos în unele discuții. 😀 

Ce argumente ai aduce unei firme care funcționează pe principiul: salariul angajaților 50% trecut în CIM, restul de 50% (uneori și mai mult), în plic, la negru?

Să zicem că la mijloc ar fi serioase consecințe negative dacă se renunță la practica asta, precum: 

– profitul oficial va scădea considerabil (momentan firma are cifre bune)

– imaginea ar fi afectată (firma a apărut deja în anumite topuri IMM)

– profitul real ar fi mult afectat (se vor plati taxe extra la stat pe salariile declarate integral). 

Da, sunt si avantaje precum angajați fericiți, îmbunătățirea imaginii în piața muncii, dar pot să fie extrem de irelevante pentru angajator, din păcate. 

Trista realitate e că acest scenariu este (mai mult sau mai puțin) situația multor firme din România. Orice material pe subiect, aplicat la piața românească, mi-ar fi de mare folos.  

Mulțumesc frumos! 

Emilia

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *