Pe ce prostii se cheltuie banii europeni

Distribuie articolul

Tocmai am aflat că România are de returnat 1 miliard de euro Uniunii Europene, pentru proiecte finanțate de aceasta în care banii s-au furat pur și simplu sau s-au cheltuit ilegal, incorect, inutil sau imbecil. Fain. Prea puțini sunt de vină, foarte puțini sunt la pușcărie pentru asta. S-au prins și domnii de la Bruxelles că ne batem joc de banii lor (indirect banii noștri, livrați acolo ca și contribuție națională), dar și de banii noștri direcți (unele proiecte au și o parte de finanțare națională). Cu toate astea, noi continuăm să autorizăm și să finanțăm mizerii, hoții, tâmpenii. Cum este și proiectul de care o să vă povestesc astăzi și pe care îl puteți vedea și voi cu publicitate deșănțată desfășurată zilele astea pe cele mai vizitate pagini web din România. Arată cam așa:

posdru 002

Se numește Centrul pentru Integritate în Business și se exprimă public prin trei propoziții penibile și absolut anti-publicitare care rulează rând pe rând pe acest banner plasat pe bani mulți pe site-uri faimoase de la noi. Titlurile reclamei online a domnilor de la CIB sună cam așa:

Prea des confundăm afacerile cu șmenuri și invers.
Mai există afaceriști cinstiți în România?
Demonstrează că om de afaceri nu este ≠ șmenar. Schimbă atitudinea.

Da, nu este o greșeală, în ultima frază exact așa se spune: „demonstrează că om de afaceri nu este diferit de șmenar”, asta dacă alocăm acelui egal tăiat cu o linie oblică sensul învățat de toată lumea la școală. Deci, după ce spun două lucruri teoretic pozitive, tăietorii de frunză la câini pe bani europeni vin și-și dau cu firma-n cap. Iată o captură de ecran, ca să nu ziceți că vă păcălesc:

posdru 001

După ce vezi asemenea imbecilitate, devii curios și intri pe site. Cine naiba sunt autorii? Ei bine, din pagina cu echipa de proiect aflăm că această măgărie jenantă este construită de Transparency International, o organizație de tip bla-bla condusă de tovarășul Victor Alistar, consilier personal și fost candidat de ministru al lui Victor Ponta, papagal de propagandă al USL pe la toate televiziunile unde se distribuie rahat prin aruncarea acestuia către ventilator.

Tot de pe acest site minunat, care în acte sigur a costat o avere, deși funcționează de parcă este făcut de un bucătar sau un frizer, aflăm că programul ăsta genial care elimină corupția din mediul de afaceri s-a desfășurat deja prin niște conferințe de frecat menta și bătut câmpii, care s-au derulat din 2012 până anul ăsta, în iulie și la care nu se știe cine naiba a participat. Deci, programul s-a cam încheiat. Păi atunci de ce i se mai face reclamă? Probabil fiindcă nu au reușit să deturneze tot bugetul alocat pentru mediatizare sau se tem că vor fi controlați și fac de formă puțină reclamă azi la chestii care s-au întâmplat ieri (acum un an). Genial. Așa-i în România.

Asta nu e tot, pe site veți găsi și niște spoturi, care cică au menirea de a promova proiectul și ideile acestuia. Intrați și vedeți clipurile. O bătaie de joc monumentală, o gargară stupidă și fără sens pe bani europeni. Veți afla astfel că se dorește înființarea Organizației cozilor relaxate, adică o ligă a proștilor care continuă să accepte cozile la ghișeele nesimțitului stat român, dar sunt mult mai destinși, fiindcă oficianta de la ghișeu le pune ștampila pe acte în vreme ce dansează. Îmi bat joc de tine, dar mă iubești fiindcă dau din fund, cum ar veni. La fel de oribil și imbecil este și spotul în care actorii Alexandru Papadopol și Gabriel Spahiu, vizibil jenați de monstruozitatea campaniei în care au fost convocați, bălmăjesc niște versuri idioate pe fundal hip-hop.

Iată un exemplu de cheltuire a banilor europeni pentru care noi toți vom plăti peste ceva vreme, fiindcă se va constata că a fost o porcărie fără sens, utilitate și conținut, dublată de furăciune generalizată prin acordarea unor salarii enorme și efectuarea unor cheltuieli inutile, cum este această campanie de publicitate. Bugetele din programul POSDRU al Uniunii Europene sunt alocate pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, așa cum spune și numele planului european. Cum se dezvoltă resursa umană prin mizeria asta sper să explice vreodată autorii mârșăviei, în cadrul cercetărilor și al unui proces eminamente penal.

 

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *