Cum recunoști un scârBOSS?

O cercetare publicată acum câțiva ani în Harvard Business Review arăta că 75% dintre angajații americani cred că partea cea mai urâtă a experienței lor la muncă este relația cu șeful lor, mai precis comportamentul șefului.
Distribuie articolul

Gradul de implicare al angajaților din întreaga lume este doar 20%

În aceeași cercetare, 65% dintre respondenți declarau cu mâna pe inimă că ar accepta o micșorare a salariului, dacă li s-ar oferi la schimb un șef mai bun.

Credeți că la noi situația e diferită? Aș pune mâna în foc că nu, ba chiar aș putea paria că procentul celor care sunt nemulțumiți de șefii lor este mai mare la noi. Mă bazez în ce spun pe cercetările companiei Gallup, care arată că gradul de implicare și motivație al angajaților din întreaga lume este undeva la 20%, dar la americani este mereu un pic mai mare decât la europeni. Și cum noi reușim cam în toate clasamentele să fim la coada Europei democratice, e greu de crezut că la capitolul calitate a șefilor am sta mai bine decât cetățenii din vest.

Folclorul românesc, foarte vesel și incisiv, chiar a inventat un nume pentru șefii greu de înghițit. Dacă unui manager obișnuim să îi spunem ”boss”, împrumutând expresia americană fixată în mentalul colectiv de filmul ”Nea Mărin Miliardar”, când avem de-a face cu un șef care ne face viața amară am putea utiliza expresia ”scârBOSS”. Șeful simplu este BOSS, șeful ăla rău este scârBOSS. Măcar prin acest apelativ să ne simțim întrucâtva răzbunați.

Ce anume îl face pe un BOSS să fie scârBOSS?

Sunt foarte multe metode, comportamente, gesturi, expresii și elemente de mentalitate care ne arată că un șef nu se ridică la înălțimea așteptărilor oamenilor cu care lucrează. Ca să rămânem în sfera cinematografiei de inspirație americană, hai să listăm cele mai vizibile șapte păcate ale unui șef care ne scoate din sărite.

1. Nu îți respectă timpul personal. Nu ține cont că ești în concediu sau în afara programului, îți cere să lucrezi ceva urgent când ești liber sau îți modifică termenele-limită peste noapte;

2. Bârfește și vorbește de rău despre angajați. Asta arată lipsă de respect, lipsă de încredere și o serioasă doză de nesimțire și iresponsabilitate. Acest comportament distruge atât coeziunea, cât și încrederea oamenilor.

3. Îți cere imperativ să-ți lași deoparte problemele și viața personală, atunci când vii la muncă. Este atât de absurd și bătut în cap, încât își închipuie că oamenii au două creiere și două suflete, unul pentru acasă și unul pentru la serviciu. Pardon, scârbiciu.

4. Nu își exprimă aprecierea pentru reușitele profesionale sau personale ale colegilor și membrilor echipei sale. Omul a chiulit de la cursurile despre motivație, comunicare și mentorat, asta dacă ele au existat vreodată.

5. Nu te ascultă, nu e interesat în mod real de opinia și ideile tale. Nu se consultă cu colegii, nu e deloc preocupat de gândurile, experiența, ideile și sugestiile cu care ceilalți ar putea contribui la bunul mers al lucrurilor. Le știe el mai bine pe toate, că de aia e șef.

6. E obsedat de control. Vrea mereu să te supravegheze, să te verifice, să știe permanent ce faci, să îți spună el în detaliu ce și cum să muncești. 

7. Este obsedat de putere și fascinat de propria persoană. Se crede Superman și, prin tot ceea ce face caută să acumuleze mai multă influență și să își impună personalitatea și interesele. Vrea să fie înconjurat mai degrabă de slujitori, decât de colegi egali cu el. Vrea ca tu să fii un executant tăcut și disciplinat, nu un partener de drum cu care să colaboreze.

Dacă l-ai recunoscut pe șeful tău actual măcar în câteva dintre aceste ipostaze, știi ce ai de făcut: caută un șef mai bun. Uneori, poți rezolva asta discutând cu el și ajutându-l să se schimbe. Dar, de cele mai multe ori, e greu să transformi un scârBOSS în lider. Fiindcă viața noastră e foarte scurtă și merită să ne bucurăm de fiecare secundă, e cazul să ne căutăm manageri care ne oferă un serviciu, nu un scârbiciu. Un BOSS, nu în scârBOSS.

***

Poți asculta informațiile din acest articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe YoutubeSpotifyApple PodcastsRSSGoogle Podcasts și Substack. Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare luni și vineri de la ora 10.30 la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi de la 7.50 și 16.45 la Radio România Cluj.

***

Acest articol vă este oferit de DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și know-how digital. Pentru toți oamenii buni pasionați de tehnologie, DevNest înseamnă evoluție și dezvoltare: Creăm oportunități. Creștem o comunitate.

***
Foto copertă: Pexels.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *