Abuzurile angajatorilor: Forțat să demisioneze în industria jocurilor de noroc – povestea lui Eugen

Nici industria jocurilor de noroc nu e ferită de abuzuri. Azi aducem în lumină povestea lui Eugen (nume schimbat pentru protecția anonimatului), fost responsabil de control al unui jucător major din industria de jocuri de noroc din România.
Distribuie articolul

„Salut, Doru,

Am o experiență de 16 ani de muncă, în industrii diverse, de la consultanță la bănci, industrie, auto, servicii financiare, ONG-uri etc. Am lucrat multă vreme pe proiecte, de aici și experiențele de scurtă durată pe care unii oameni din HR nu le pot înțelege, rămânând la concepția aceea că trebuie să fii fidel angajatorului daca se poate toață viața, iar dacă nu, măcar 5–10 ani, indiferent de ce se întâmplă pe acolo.

Industria jocurilor de noroc nu e lipsită de abuzuri și toxicitate

De-a lungul carierei mele profesionale am văzut și am trăit destule experiențe toxice, de la presiunea pusă complet gratuit până la bârfele răutăcioase, de la forțarea demisiei pentru că am avut îndrăzneala de a spune și expune documentat situații și până la a fi concediat pentru că altfel ar fi trebuit să mă promoveze (da, se poate și așa ceva!).

Însă ultima, cea din zona de gambling, este de-a dreptul unică. A început frumos în 2021, ca o necesitate a angajatorului de a crea un cadru de control deoarece era o cerință a noilor acționari străini. Ceea ce am și făcut.

Am „beneficiat” de o echipă gata formată tot de angajator, fără pic de cunoștințe în auditul intern, strânși dintre persoanele care aveau vechime în companie, activau în alt departament, și de care toți voiau să scape. Mie mi-au fost prezentați de buni. Aveam să descopăr pe parcurs că nu e așa. Am solicitat alții, evident că nu s-a putut.

„Când s-au adunat situațiile neconforme și suspiciunile, am fost îndepărtat”

Și am încercat să construiesc așa. Am luat-o de la zero, de la fluxuri, proceduri, cadru și raportare. Le-am făcut singur pe toate, nu existau. Și, când am început să solicit accesul la diverse proiecte, când am început să verific furnizori și bugete, când s-au adunat situațiile neconforme și suspiciunile, s-a procedat la îndepărtarea mea ușor-ușor.

Prima dată, am început să aflu de diverse achiziții de valori mari după ce se aprobau de către conducerea executivă, deși noi, eu și departamentul, trebuia să ne dăm acordul pentru acele achiziții după verificarea potențialilor furnizori. Nu mai ajungeau la noi.

Presiunile aveau scopul de a-l determina să plece

Apoi, s-a profitat de răzbunarea unui om din departamentul meu care a plecat deoarece și-a găsit în altă parte și nu dorea să învețe ce era de învățat în sfera auditului și de aici s-a procedat la o presiune care avea drept scop determinarea mea să părăsesc compania. 

Concret, fostul coleg, la momentul demisiei, a motivat la HR că la nivelul departamentului ar fi un mediu toxic, că eu aș fi spus că doamna director s-a culcat cu fostul reprezentant al vechiului acționar pentru acel post, că unul din colegi ar fi sustras diverse lucruri din companie și alte asemenea.

În subsidiar însă situația era alta: între el și colegul acuzat era un conflict mai vechi, de care nu am avut cunoștință. Cel care acuza era folosit de către doamna director general pe post de om bun la toate, spălat mașina, mers cu ea la revizii, diverse comisioane etc.

„Nu am fost lăsat nicio clipă să mă apăr”

Într-unul din aceste drumuri, când trebuia să îl ducă la aeroport pe vechiul reprezentant al acționarului, mergând dimineața în jur de ora 6 să îl ia de la domiciliu, acesta a coborât cu bagajul și în spatele său era doamna director general, director operațional la acea vreme. Și de aici fostul coleg a tras concluzia că între cei doi ar fi fost ceva. Legat de colegul acuzat, acesta a avut aprobare scrisă pentru tot ce a luat, toate fiind obiecte propuse a fi casate. Aprobări existente în format fizic, datate și semnate. Chestie pe care nu a spus-o la HR.

Numai că HR-ul a informat-o pe doamna director general care m-a acuzat pe mine de toate cele întâmplate și mi-a spus că nu mai are încredere în mine și că nu voi mai lucra cu dânsa. Nu am fost lăsat nicio clipă să mă apăr. În urma anchetei ordonate de către dânsa, în momentul în care membrii departamentului au fost presați unul câte unul să plece, li s-a spus că departamentul va fi reorganizat și că toți cei implicați în scandal (care scandal când totul a fost o răzbunare?) vor pleca.

„Dacă nu plecam, îmi desființau postul”

Nu am fost eu audiat, însă colegii mei au fost și doi dintre ei au plecat, fiind convinși cu 3 salarii compensatorii că nu e cazul să mai rămână. La mine a urmat o lună și jumătate în care mi s-a obstrucționat activitatea, a fost o permanentă stare de presiune și în final a fost trimisă doamna Administrator să rezolve problema cu un exit package: 3 salarii. Dacă nu plecam, îmi desființau postul. Am decis să plec. Oricum, de teamă, toți mă evitau. Li se transmisese că dacă răspund solicitărilor mele pe tema activității, vor fi pedepsiți.

Pentru că, nu-i așa, managerii fac ce vor! Ești cu ei, e ok, nu ești, pleci! Restul sunt povești! Ce e și mai grețos este că, intrând pe pagina de LinkedIn a companiei, vezi cum se promovează ei că au un mediu excelent de muncă și sprijină angajații. Chestii total false.

Rotația de personal în sălile dedicate de jocuri de noroc este undeva între 110 și 120%. Costul cu procesele de recrutare este în jur de 500.000–650.000 euro anual. De acești bani se putea încerca retenția personalului bun. Și câte ar mai fi de spus… 

„Să nu vină nimeni să suștină că e lapte și miere și că nu există abuzuri”

Interesant e că decizia lor s-a bazat pe bârfă iar eu am rămas cu probele, înregistrări ambientale care probează ce spun și înscrisuri. Plus o înregistrare a unui coleg care a plecat și el și care a surprins pe cel care a provocat toață mizeria cum se lăuda că mă va face el pe mine….

Cam asta e ce se întâmplă în piață. Să nu vină nimeni să suștină că e lapte și miere și nu există abuzuri! Partea frustrantă e că nu puteam să îi acuz eu pentru că nu aveam acceptul de a înregistra, iar acele înregistrări au fost pentru a mă apăra dacă va fi cazul…

Epilog: Au scos fosta mea poziție la recrutare, iar unui candidat i-au spus că eu nu m-am adaptat. Coincidență sau nu, omul m-a contactat să afle detalii…

Concluzia o tragi singur…”

Abuzurile se întâmplă în fiecare industrie

În ediția 56 a newsletter-ului Hacking Work am scris despre abuzurile sexuale din domeniul cercetării științifice. Deși am vorbit des despre ceea ce se întâmplă în IT, nici celelalte industrii nu sunt ferite de bullying, hărțuire, amenințări, șantaj, micromanagement, șefi de rahat și abuzuri. Iar povestea lui Eugen este dovada clară în acest sens.

Credem că este important, necesar și folositor să împărtășim experiențele și învățăturile cititorilor noștri care simt că au un cuvânt de spus.

Această experiență este un exemplu de climat organizațional în care angajatului i se ia dreptul de a-și spune punctul de vedere și de a se apăra, ba mai mult, este constrâns să plece și amenințat de desființarea postului în cazul în care nu-și ia tălpășița.

***

Ai trăit personal astfel de situații? Scrie-ne în comentarii, ori pe news@hackingwork.ro și îți facem povestea cunoscută, în mod anonim.

Conștientizarea ne va ajuta să devenim mai curajoși în a cere ceea ce merităm.

***

Sursă foto copertă: Pixabay.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *