Hubris – sindromul șefului abuziv

Explicăm în acest articol ce este sindromul Hubris, cum se comportă șefii care suferă de acesta și cum te poți feri de ei.
Distribuie articolul

Îl știi pe șeful acela arogant, agresiv și deloc dispus să îi asculte pe cei din jur? Cel care se consideră dintr-o clasă superioară, convins că e atins de geniu și care știe mult mai bine decât toți ce și cum trebuie făcut. Suferă de hubris – sindromul șefului abuziv.

Cei mai mulți dintre șefii din lume reprezintă principala sursă de nemulțumire a angajaților lor. O cercetare publicată de Harvard Business Review arată că pentru 75% dintre angajații americani șeful este cel mai rău lucru cu care se întâlnesc la muncă, iar 65% dintre ei ar accepta chiar un salariu mai mic, dacă ar avea un șef de treabă.

Tot din cercetările academice aflăm că între 4 și 8% dintre conducătorii de organizații din lume sunt psihopați, adică persoane egocentrice, antisociale, lipsite de empatie, umor și compasiune, care iau de capul lor decizii foarte grave, fără a avea pic de remușcări pentru consecințe. Procentul psihopaților este de sub 1% la nivelul populației generale.

Cum se face atunci că psihopații reușesc în procent atât de mare să ajungă șefi? Cum se face că 80% dintre angajații din lume sunt lipsiți de motivație la muncă, iar principala cauză este șeful lor? Răspunsul este simplu: puterea atrage psihopații, dar puterea și corupe. Exercitarea puterii produce pas cu pas modificări în mentalitatea și comportamentul celor care primesc roluri de conducere.

Ce este Hubris, sindromul șefului abuziv?

Șefii abuzivi suferă de Hubris, sindromul puterii excesive. Termenul Hubris, cunoscut și ca Hibris sau Hybris vine din limba greacă și este tradus ca mândrie nemăsurată a unui individ, supraapreciere egocentrică dublată uneori de violență fizică și verbală, care țintește umilirea sau supunerea necondiționată a semenilor.

Șeful cu Hubris este grandoman, excesiv de impetuos, impulsiv și obraznic, nepăsător și nechibzuit, refuză să asculte și alte opinii, abuzează de putere, își asumă riscuri uriașe și îi trage și pe ceilalți după el în aventuri iresponsabile. De multe ori se crede dotat cu puteri supranaturale, iar cei din jur îl poreclesc în secret Superman sau Batman.

Cum te poți feri de Hubris când ajungi șef? Specialiștii recomandă exersarea continuă a modestiei, umorului și autoironiei, o atitudine deschisă pentru a primi feedback onest și a recepta criticile celor din jur, dar și îmbrățișarea generoasă a propriilor slăbiciuni. Când observi că oamenii din echipa ta nu te mai contrazic și nu-ți mai spun că au altă părere decât tine, ai deja un pic de Hubris.

***

Poți asculta informațiile din acest articol în primul episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe Youtube, Spotify, Apple Podcasts, RSS, Google Podcasts și Substack. Ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare luni și vineri de la ora 10.30 la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi de la 7.50 și 16.45 la Radio România Cluj.

***

Foto copertă: Dreamstime.com.

Distribuie articolul

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *