Concedierile de la Google: sfârșitul siguranței psihologice?

Valul de concedieri de la Google a dus la prăbușirea mitului celei mai sigure organizații din lume din punct de vedere psihologic?
Distribuie articolul

Google a anunțat vineri concedierea a 12.000 de oameni, 6% din numărul total de angajați. Oficial, această decizie vine să reechilibreze compania, după valul uriaș de angajări din timpul pandemiei. Ceea ce surprinde la decizia de acum a Google nu este valul de concedieri în sine, ci modul foarte rece, cinic și aleator în care a fost aplicată această decizie, un comportament deloc conform culturii și valorilor firmei.

Angajații care au rămas în firmă au reacționat zgomotos și în număr mare, în ciuda faptului că vestea concedierilor a fost dată vineri după-amiază, înainte de week-end. Săptămâna aceasta va avea loc o ședință deschisă cu toți angajații, iar șefii de la Google trebuie să răspundă întrebărilor și protestelor angajaților care au scăpat de concediere, dar sunt furioși pentru modul brutal și deloc specific firmei, în care decizia a fost luată și executată.

Principalele acuzații aduse de angajați conducătorilor de la Google sunt lipsa de transparență și absența criteriilor obiective pentru concedieri, inexistența unor măsuri alternative pentru întâmpinarea recesiunii, dar și ipocrizia ”asumării răspunderii”, o expresie lipsită de conținut folosită de directori la comunicarea veștii.

Angajații rămași întreabă, pe bună dreptate: de ce au fost dați afară oameni cu vechime și autoritate profesională înaltă, care recent au fost evaluați ca top performeri și chiar avansați; ce poate face Google mai bine acum, după concedieri și nu putea face înainte de concedieri; de ce, dacă vin vremuri grele, nu s-a anunțat niciun fel de reducere a salariilor uriașe ale conducătorilor firmei; iar liderul unui sindicat din Google se întreabă retoric de ce face concedieri o firmă care a făcut un profit de 17 miliarde de dolari doar în ultimul trimestru din 2022.

Climatul foarte agitat și protestele îndreptățite ale angajaților rămași la Google ne arată că se prăbușește mitul celei mai sigure organizații din lume din punct de vedere psihologic. Studiile publicate în ultimii 10 ani de profesoara Amy Edmondson de la Harvard, sintetizate în cartea sa din 2018, ”The Fearless Organization – Organizația Neînfricată”, au arătat că la baza succesului și performanței Google a stat cultura îndrăzneață, lipsită de temeri și complexe a firmei.

Construită în jurul ideii de Siguranță Psihologică, cultura Google este definită de un climat cu un grad foarte înalt de încredere, confort mental, transparență, curaj, lipsă de stress, imaginație și creativitate neîngrădite, stabilitate, toleranță, deschidere, distanță redusă față de putere, libertate deplină de exprimare și inițiativă, dar și acces democratic în zona deciziilor strategice.

Odată cu modul în care a fost luată și aplicată recenta decizie de concediere, toată această construcție strategică a siguranței psihologice pare a se cutremura și nărui. Organizația neînfricată este bântuită azi de frică, oamenii se tem pentru viitorul lor profesional și personal. Siguranța Psihologică, factorul cultural major și diferențiator al firmei, nu mai există așa cum o știau angajații. Iar efectele toxice ale acestui șoc cultural nu vor întârzia să apară.

Orice schimbare culturală care are impact într-o organizație pornește de la vârf. Așa cum s-a construit Siguranța Psihologică în decenii de performanță, de la vârf spre bază, așa este aceasta distrusă acum, ierarhic, de sus în jos.

Îndrăznesc să cred că Google nu își va abandona, totuși, cultura și valorile. Și anticipez că, pentru a recâștiga încrederea și implicarea oamenilor, firma va fi nevoită curând să concedieze actuala echipă de management. Când veți auzi această veste, să știți că este una bună pentru cultura și angajații de la Google, dar și pentru lumea întreagă care a găsit inspirație în felul în care Google a știut să își construiască identitatea, cultura și relația cu oamenii săi.

***

Poți asculta informațiile din acest articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe YoutubeSpotifyApple PodcastsRSSGoogle Podcasts și Substack. Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare luni și vineri de la ora 10.30 la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi de la 7.50 și 16.45 la Radio România Cluj.

***
Foto copertă: iStock.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *