Schimbările rapide din mediul tehnologic produc modificări radicale în strategiile de recrutare și selecție ale tot mai multor angajatori, mai ales în sectoarele economice foarte dinamice, în care sistemul de învățământ tradițional nu reușește să creeze programele educaționale și competențele de care au nevoie firmele din cele mai inovative domenii de activitate.
Pe ce pun accent recrutorii în alegerea viitorilor angajați?
Tot mai multe companii din sectorul tehnologiei își regândesc strategiile de recrutare și susțin chiar că educația formală nu mai este neapărat necesară pentru a dovedi că ești competent în acest domeniu. Cu alte cuvinte, diploma de studii nu mai valorează la fel de mult ca înainte, recrutorii punând mult accent mai ales pe cunoștințele practice demonstrate de candidați la teste și în interviuri și fiind mai puțin interesați de diplomele și certificatele prezentate de viitorii angajați.
Fenomenul este tot mai răspândit în cea mai dinamică sferă a economiei. Deocamdată, nu putem vorbi de un trend vizibil în sectoarele mai tradiționale ale afacerilor. Dar știm deja din ultimii ani că toate fenomenele din piața muncii din sectorul tehnologiei și informației digitale se răspândesc rapid și devin regulă și în celelalte domenii.
Asta se întâmplă pentru că toate sectoarele economiei se modernizează, se digitalizează, adoptă tot mai multă tehnologie și automatizare, iar seturile de cunoștințe și competențe ce țin de utilizarea instrumentelor digitale sunt tot mai solicitate, inclusiv în domenii percepute ca foarte conservatoare și tradiționale, precum agricultura, comerțul, transporturile sau educația.
Învățarea formală, tradițională, devine insuficientă
Nu vreau să înțelegem greșit lucrurile: studiile liceale, universitare și post-universitare vor continua să fie foarte importante, fiindcă ele ne oferă o structură și o consistență a cunoașterii, pe care de cele mai multe ori nu reușim să o asimilăm învățând independent. Diploma de studii va avea așadar valoare și în continuare, mai ales când sistemul de învățîmânt reușește să fie modern, dinamic și să răspundă proactiv schimbărilor din societate și economie.
Nu prea putem spune acest lucru despre sistemul de învățământ românesc în ansamblu, dar cu siguranță găsim exemple pozitive și la noi, mai ales la liceele și universitățile de top, unde profesorii reușesc să țină contactul cu actualitatea.
Dincolo de asta, devine absolut necesar să fim conștienți că învățarea formală, tradițională, nu mai este suficientă și că fiecare trebuie să facem tot mai mult efort individual pentru a ne păstra actuali și valoroși profesional, prin cunoștințele, instrumentele și tehnologiile pe care reușim să le descoperim și să le controlăm.
Care competențe vor fi prețioase în viitorul profesional?
A învăța să lucrezi cu tot mai multe instrumente și aplicații digitale, a descoperi ce este și cum te poate ajuta Inteligența Artificială, a înțelege cum se generează, cum se analizează și cum se administrează datele computerizate sau a explora domeniul atât de amplu și de complex al securității cibernetice sunt arii de cunoaștere și competență care se vor dovedi prețioase pentru fiecare dintre noi în viitorul imediat.
Diplomele de la școală sunt bune, dar nu mai sunt suficiente, iar angajatorii pe care ar trebui să îi preferăm sunt cei care ne oferă sprijin și susținere pentru a învăța și a evolua profesional.
Când mai mergeți la interviuri, puneți această întrebare: cât de mult acces vi se oferă la învățare ar trebui să conteze foarte mult, dincolo de oferta de salarizare. Fiindcă salariul în general durează o lună, pe când priceperea profesională și competențele valoroase îți deschid drumul larg spre o viață mai bună.
***
Poți asculta informațiile din articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe Spotify și Apple Podcasts.
Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți, miercuri și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio România Cluj.
Sursa foto: Alamy.