
Radu Paraschivescu a adunat într-o carte cele mai bune texte publicate sub semnătura lui în edițiile din ultimii ani ale revistei Esquire. Cartea se cheamă „Maimuța Carpatină” și a apărut recent la Humanitas, se găsește ușor și la librăriile online, costă până în 30 de lei și merită fiecare bănuț.
Este despre România, despre noi, despre obiceiurile, păcatele, tradițiile, viciile, ideile și celebritățile mai noi sau mai vechi, despre mentalitățile păguboase, despre universul balcanic atât de colorat și plin de mirosuri, despre mine, despre tine, despre cei din jur. Dacă îți amintești și ți-au plăcut „Ghidul nesimțitului” sau „Bazar bizar” ale aceluiași fin observator plin de umor atunci o să te bucuri de cartea asta.
Iată doar un scurt pasaj chiar din articolul care dă titlul cărții, în care RP vorbește despre una din tarele societății românești, adoptarea mecanică a formelor fără fond, imitația lipsită de inteligență, primul pas pe gloriosul drum către plagiat:
„Îmbrâncită în lumea modei, maimuța carpatină s-a simțit și de data asta în largul ei. (…) Așa au ajuns să se instaleze în garderoba românească pantalonii bărbătești largi, cu turul lăsat să migreze în jos. Nimeni n-a stat să se întrebe de unde venea moda respectivă. Dacă ar fi făcut-o, ar fi aflat că în închisorile americane, unde majoritatea deținuților erau de culoare, felul acesta de coborâre a pantalonilor spre vine semnala că purtătorul era disponibil pentru sex. Pantalonii lăsați înlocuiau astfel scăpatul săpunului la dușuri și aplecatul provocator după el. „