Un lider bun nu este perfect, ci autentic, vulnerabil și uman

Imaginea nu este totul, în ciuda sloganului „Image is everything” din reclama cu jucătorul de tenis Andre Agassi, lansată de compania Canon în 1980. De-a lungul timpului, cei ajunși în roluri de conducere au adoptat această mentalitate, ba chiar au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a părea puternici și fără cusur.
Distribuie articolul

Pe măsură ce noile generații intră în forța de muncă cu așteptări și valori diferite decât generațiile anterioare, întreaga paradigmă a leadershipului este răsturnată.

Liderii de azi nu trebuie să fie inflexibili și reci, ci înțelegători și vulnerabili. Acest lucru are ca rezultat adesea relații mai puternice cu echipele lor, o productivitate sporită și rezultate generale mai bune.

Scopul este să împărtășești părțile autentice din tine pe care altfel ai fi ales să le ascunzi sau să le păstrezi private. A face acest lucru este o alegere personală – mai degrabă decât o abilitate.

Leadership-ul nu înseamnă să fii întotdeauna perfect, ci să fii autentic, conform cercetărilor recente. Atunci când oamenii simt că liderii acționează cu autenticitate au mai multă încredere în organizație, au performanțe mai bune, muncesc mai mult, iau decizii bazate pe etică și, per total, crește sentimentul de bunăstare.

A evada din mentalitatea „Imaginea este totul” nu este ușor, iar liderii se luptă deseori să pară autentici. De ce se luptă să facă asta? Pentru că aleg frecvent să-și prezinte punctele forte și evită, intenționat, să-și dezvăluie slăbiciunile.

Liderul care are curajul de a vorbi despre slăbiciunile sale este perceput ca fiind autentic

Într-un studiu pilot, când liderii din diferite organizații au fost puși să se prezinte potențialilor angajați, majoritatea au vorbit doar despre punctele forte. Nu au vorbit despre vulnerabilități și slăbiciuni, cel mai probabil din cauza îngrijorării și fricii că imaginea lor ar avea de suferit.

Liderii, atât bărbați, cât și femei, care își dezvăluie punctele mai puțin forte și vorbesc despre ele sunt percepuți ca fiind autentici, ceea ce înseamnă că mulți lideri pierd oportunitatea de a dezvolta relații cu oamenii atunci când aleg să vorbească exclusiv despre punctele lor forte, conform unei cercetări realizate de Harvard Business School.

Cu cât gradul de încredere și apropiere al liderului este mai mare, cu atât rezultatele pozitive ale organizațiilor au fost mai puternice. Pe lângă împărtășirea adevărului în sine, contează să facă asta atunci când sunt multe lucruri importante în joc și e nevoie să unească echipa în situații de dificultate ridicată.

Împărtășirea unor slăbiciuni nu afectează competența percepută a liderului și nu au fost identificate dezavantaje ale liderilor, în relația cu membrii echipei, după ce și-au expus vulnerabilitățile.

Un lider autentic atrage oamenii motivați care își doresc să lucreze alături de el

Pentru a vedea cum funcționează dezvăluirea punctelor slabe pentru lideri într-un cadru mai realist, cercetătorii de la Harvard Business School i-au cerut unui director al companiei Google să țină un discurs și să le spună un punct slab potențialilor angajați.

Pe baza înregistrării discursului au fost generate două clipuri: unul experimental care conținea dezvăluirea vulnerabilității și unul de control, în care acea bucată a fost omisă.

Pasul următor a constat în alegerea unor profesioniști (în mod aleatoriu) pentru a viziona unul dintre cele două clipuri și a evalua autenticitatea liderului. Când acesta a vorbit despre slăbiciunea sa, oamenii l-au perceput ca fiind mai autentic, dar competența sa nu a fost afectată.

Oamenii au fost întrebați care cred că au fost motivele liderului de a susține acel discurs. Cei care au urmărit video-ul de control, în care acesta nu vorbea despre propriile vulnerabilități, au spus că liderul a vrut să dea bine cu un discurs perfect, adică să aibă o imagine perfectă. Cei care au vizionat versiunea în care a dezvăluit o slăbiciune personală, au dedus că liderul nu a filtrat informațiile, nu a acționat strategic pentru a îi influența și, prin urmare, a fost autentic.

Important: pentru a fi autentic, liderul trebuie să dezvăluie acea slăbiciune în mod voluntar. Oamenii își dau seama, de multe ori, de motivațiile din spatele comportamentului celor din jur și emit judecăți pe baza acestor presupuneri.

Potențialii angajați erau mai interesați să lucreze cu managerul lor atunci când acesta a dezvăluit o slăbiciune, spunând că autenticitatea câștigă cooperare, conform studiilor anterioare.

lider
Sursa foto: Adam Grant

Care sunt beneficiile îmbrățișării vulnerabilității de către lider?

Iată 10 beneficii și motive ale acceptării vulnerabilității ca lider pentru care mai mulți directori și manageri ar trebui să facă acest lucru, formulate de membrii Communications Council Forbes.

1. Facilitează crearea relațiilor solide

Este important ca oamenii să relaționeze cu liderul. Vulnerabilitatea facilitează formarea unei conexiuni emoționale mai puternice.

2. Stimulează încrederea  

Oamenii au încredere în oamenii autentici. Fără încredere, angajații își părăsesc repede angajatorul. Vulnerabilitatea stimulează încrederea și este o componentă esențială a succesului în conducere, indiferent de dimensiunea companiei sau de industrie. Relațiile personale și de afaceri depind de acest lucru.

3. Denotă forță de caracter

Un lider își asumă responsabilitatea, atât pentru el însuși cât și pentru ceilalți. Un lider bun poate fi un model de urmat dacă își poate recunoaște greșelile, acceptă criticile, își arată vulnerabilitatea și face totul cu pasiune.

4. Inspiră o cultură bazată pe creativitate

Liderii care își îmbrățișează vulnerabilitățile – fie că fac o greșeală sau se luptă în găsirea unei soluții – inspiră culturi bazate pe creativitate și contribuție. Le oferă angajaților spațiul optim pentru a se relaxa și a crește profesional într-un mediu bazat pe sprijin, care sporește productivitatea și loialitatea.

5. Liderul vulnerabil este un lider modern

În timp ce managerii tradiționaliști s-ar putea ascunde în continuare în spatele unei autorități infailibile, liderii buni se deschid, își arată părțile vulnerabile, devenind astfel liderii moderni alături de care le place oamenilor să lucreze.

6. Stimulează creșterea continuă

Vulnerabilitatea ne permite să ne deschidem către opțiuni și soluții pe care altfel nu le-am fi văzut. Un lider care acceptă că nu are toate răspunsurile îi va permite echipei să aducă contribuții semnificative, iar oamenii se vor simți apreciați.

7. Încurajează siguranța psihologică

Oamenii care se simt în siguranță din punct de vedere psihologic au rezultate mai bune decât cei care nu simt asta. Când un lider este vulnerabil, el le deschide ușa și altora. Acest lucru poate ajuta la construirea culturii a încrederii, esențială pentru echipele performante.

8. Se conectează cu echipa prin autenticitate

A fi un lider bun nu înseamnă să ai întotdeauna dreptate. Liderii sunt oameni, la fel ca cei din organizația pe care o conduc. Vorbind despre punctele sale slabe, liderul se conectează cu oamenii pentru că este autentic. Iar autenticitatea va motiva echipele și va îmbunătăți șansele de succes.

9. Activează un scop comun al oamenilor din organizație

Atunci când membrii echipei recunosc că propriile lor contribuții și idei sunt încurajate, apreciate și implementate, este stimulat un sentiment de scop comun privind succesul organizației.

10. Contribuie la construirea unei echipe puternice

Pentru a fi un lider vulnerabil, este nevoie să fii sincer cu tine și cu ceilalți. Recunoaște că uneori nu ai toate răspunsurile și cere ajutor atunci când ai nevoie. Acest lucru creează una dintre cele mai puternice conexiuni de la locul de muncă.

Lider
Sursa foto: QuoteMaster

Un lider uman, onest și de încredere are curajul de a fi vulnerabil

Liderii vulnerabili construiesc medii de lucru sigure din punct de vedere psihologic în care oamenii se simt încurajați să fie ei înșiși.

Atunci când oamenii sunt dispuși să fie autentici la locul de muncă, sunt, de asemenea, mai dispuși să-și asume riscuri, să-și împărtășească punctele de vedere fără să se teamă de consecințe și să aducă contribuții valoroase care pot fi exprimate doar într-o cultură care apreciază încrederea și incluziunea.

Vulnerabilitatea nu înseamnă doar împărtășirea luptelor, ci și susținerea valorilor și convingerilor, în mod public și privat. Totuși, organizația nu este reality show-ul liderului, deci există niște limite subtile, dar sănătoase pentru a nu exagera și a se transforma totul într-un gest egoist sau într-o povară emoțională pentru oameni.

Distincția se observă cu ușurință în cazul unui exemplu concret: un lider cu limite, de exemplu, ar putea spune că are o zi grea din cauza unor probleme personale, dar un lider fără limite le va detalia oamenilor complexitatea divorțului prin care trece.

Sperăm că liderii vor înțelege că uneori poate fi benefic să-și schimbe mentalitatea de la „Image is everything” la „Authenticity is king”.

Strădania de a păstra o imagine perfectă și puternică îi poate face pe alții să creadă că arăți doar o mică parte din ceea ce ești cu adevărat. Îmbrățișarea vulnerabilității și curajul de a împărtăși defecte umane, identificabile, îi face pe oameni să te considere un lider onest, uman și de încredere.

***

Așteptăm părerile, întrebările, ideile și experiențele tale în comentarii sau pe podcast@hackingwork.ro.

Acest articol a fost scris de Izabella Lukacs, parte din echipa extraordinară care lucrează la toate proiectele Hacking Work și la SPOR – Școala Pentru Oameni Responsabili.

***

Acest articol vă este oferit de DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și know-how digital. Pentru toți oamenii buni pasionați de tehnologie, DevNest înseamnă evoluție și dezvoltare: Creăm oportunități. Creștem o comunitate.

***

Foto copertă: Adobe Stock.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *