Munca este sănătoasă până ajungi pe targă

Ne-am cam obișnuit să fim ultimii în clasamentele europene. Dar o statistică publicată zilele trecute de Eurostat și preluată de Euronews cred că merită atenția noastră. Pentru că poate fi schimbată rapid, de fiecare dintre noi, printr-o schimbare de mentalitate și comportament cotidian.
Distribuie articolul

România, din nou la coada clasamentului

Suntem ultimii în Europa și la procentul angajaților care lipsesc de la serviciu din motive medicale. Doar 2,5 procente din numărul total al angajaților români, au avut zile de concediu medical în 2022.

Imediat lângă noi la coada clasamentului sunt, ca de obicei, bulgarii, cu 2,9 procente. Dar ceilalți codași au deja un număr dublu de angajați care au apelat la zile de recuperare medicală: grecii 4,9 procente, polonezii 5,8 procente și sârbii 5,9 procente.

În țările sănătoase la cap, scorul este mult mai mare: francezii conduc cu 14,9 procente, urmați de finlandezi – 14,8, suedezi – 14,7, danezi – 13,6, estonieni – 13,2 și olandezi – 12,4%, iar media europeană este la 10%.

Credeți cumva că occidentalii sunt mai bolnăvicioși decât românii și bulgarii? Greu de imaginat. Credeți cumva că munca locuitorilor din țările vest-europene este mai dăunătoare, mai riscantă și mai periculoasă pentru sănătatea oamenilor? Evident că nu.

Este cât se poate de clar că românii și bulgarii au o problemă de mentalitate și de comportament, care îi face să ignore problemele medicale și să meargă la muncă, chiar dacă nu se simt bine.

Ce este prezenteismul?

Acest comportament se numește prezenteism. Simți că ai probleme de sănătate, dar îți impui să le duci pe picioare și mergi la muncă, chiar dacă știi foarte bine că nu vei da randament și că problemele astăzi minore s-ar putea agrava. Iar dacă vorbim de boli contagioase, i-ai putea afecta și pe colegi.

Româncele sunt ceva mai conștiente de nevoia de a își îngriji sănătatea și apelează mult mai des la zile de concediu medical decât bărbații, poate și fiindcă zilele de concediu medical sunt dedicate mai ales îngrijirii copiilor. Cu toate astea, și în cazul româncelor, procentul absențelor de la muncă pe motive medicale este foarte, foarte mic raportat la restul Europei.

Evităm să lipsim de la muncă când suntem bolnavi pentru că ne e frică de consecințe

De ce se întâmplă asta, oare? Dacă ne uităm la compensațiile materiale oferite de stat pentru zilele de concediu medical, ele nu sunt mai mici decât în alte țări, deci ideea că românii duc boala pe picioare doar pentru a nu pierde câteva procente din salariu nu cred că este o explicație acoperitoare.

Mai degrabă, justificarea acestei decizii nesănătoase stă în dorința de a evita vizitele la medic și birocrația implicată de obținerea documentelor, dar mai ales în convingerea foarte păguboasă că absența de la job din motive medicale ar putea avea consecințe asupra siguranței locului de muncă.

Muncim pentru a trăi, nu trăim pentru a munci

Este, așadar, o presiune stupidă și toxică a mediului profesional, dublată de o presiune a mediului social, pe care o moștenim de la generațiile anterioare. Ambele, foarte dăunătoare. Ține de fiecare dintre noi și de toți, ca societate, să ne schimbăm mentalitatea și comportamentul și să transformăm absențele medicale în ceva firesc și de bun simț.

Rămâne doar să transformăm zicalele populare, de care ne este plin folclorul, în principii care ne ghidează viața în mod real. Să vă reamintesc câteva: ”Sănătatea e mai bună decât toate”; ”Decât bogat și bolnav, mai bine sărac și sănătos”; ”Sănătatea nu are preț, nu poți să o cumperi”; ”Dacă alergi să câștigi bani, îi dai înapoi la doctor”; ”Banii se câştigă, sănătatea ba”; ”Sănătatea e mai scumpă ca aurul din lume” și, ca o concluzie: ”Cine-i sănătos e deja destul de bogat”.

Este adevărat că munca lungește viața, fiindcă ne obișnuiește să fim activi. Dar să nu uităm, totuși, că muncim pentru a trăi, nu trăim pentru a munci.

***

Poți asculta informațiile din acest articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe YoutubeSpotifyApple PodcastsRSSGoogle Podcasts și Substack. Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare luni și vineri de la ora 10.30 la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi de la 7.50 și 16.45 la Radio România Cluj.

***

Acest articol vă este oferit de DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și know-how digital. Pentru toți oamenii buni pasionați de tehnologie, DevNest înseamnă evoluție și dezvoltare: Creăm oportunități. Creștem o comunitate.

***
Foto copertă: Freepik.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *