Salarii de mizerie și bătaie de joc la IKEA Timișoara. Bănățenii reacționează pe măsură.

Am descoperit cazul unei companii multinaționale celebre, care tratează angajații români cu dispreț și desconsiderare. Este prima oară în istoria noastră recentă când românii reacționează public față de salariile de mizerie oferite de marile companii care activează în România. Pentru că vrem cu toții să mergem la serviciu, nu la scârbiciu și putem demonstra că organizațiile care își tratează corect și uman angajații sunt mai performante, aducem acest caz în atenția publicului și vom urmări atent dezbaterea publică pe care sperăm să o stârnim pe această temă.
Distribuie articolul

IKEA se pregătește să deschidă al treilea magazin din România, la Timișoara și a început o amplă campanie de recrutare. Anunțurile publicate pe diverse platforme au fost citite de către oameni, iar la anunțurile distribuite pe Facebook au apărut zilele acestea și comentariile oamenilor.

Cele mai multe reacții ale bănățenilor, apărute în ultima săptămână, sunt foarte critice și revoltate la adresa propunerilor financiare incluse în anunțurile de angajare sau aflate de către candidați în urma interviurilor cu recrutorii. Oamenii pur și simplu iau în derâdere și în bătaie de joc propunerile de angajare formulate de IKEA. Și pe bună dreptate.

Cele mai multe comentarii menționează oferte salariale de 1800-2000 de lei net, plus bonuri de masă și sunt considerate de oameni absolut inacceptabile, în condițiile costurilor actuale ale vieții în zonă. Am observat că în unele dintre anunțurile publicate de IKEA, oferta salarială a fost eliminată, nemaifiind menționată vreo sumă.

Pun aici link spre postarea IKEA la care s-au adunat comentariile oamenilor, dar pentru siguranță preiau comentariile oamenilor și sub formă de text și imagini, fiindcă am motive să cred că linkul respectiv nu va mai fi accesibil foarte curând 😊.

De menționat că magazinul de la Timișoara trebuia să fie deja deschis, conform planurilor inițiale ale retailerului suedez, însă deschiderea a fost amânată, unul dintre motive fiind faptul că recrutorii firmei nu au reușit încă să găsească cei peste 250 de angajați de care este nevoie pentru operarea magazinului.

Echipa de management a magazinului este recrutată și plătită încă din aprilie 2022, iar șefa de magazin italiancă este numită încă din iulie 2021, dar pare a fi destul de inconștientă de nevoia de a  formula o ofertă de angajare decentă pentru oamenii din zonă.

La cum arată oferta financiară de angajare, tind să dau dreptate unuia dintre timișorenii care comentează și spune că la așa salarii nu vor deschide nici de Crăciun în 2025.

Mă bucur că putem publica acest studiu de caz, fiindcă el demonstrează cum un management local absolut incompetent poate să compromită reputația și credibilitatea unei companii care are pe plan global o imagine foarte bună.

Totodată, este o lecție  pentru orice manager și recrutor care crede că mai poate păstra secretă oferta salarială și care își închipuie că oamenii nu vor găsi căile cele mai originale și de impact pentru a îi face de râs pe angajatorii care fac oferte de angajare în bătaie de joc.

Iată o parte din comentariile oamenilor, nu le-am menționat numele, dar le regăsiți în mare parte în fotografiile de la finalul articolului:

Poate sclavi, nu muncitori!

După ce îți plătești transportul, s-ar putea să  îi rămână și ceva pentru mâncare.

Marș pe 2000 de lei! Chemați austriecii care au tăiat pădurile României!

Voi oferiți 2000 de lei … Și într-o lună îți trebuie minim 5000 de lei.

Radio Erevan spune că plătiți cel mai slab de pe piață și în condițiile astea poate deschideți doar de Craciun! 2025!

Ikea a crezut că in vestul țării sunt oameni care vor munci pe 1800 de lei, sau înșelat amarnic, aici lumea e mai deșteaptă și nu acceptă nimeni oferta lor.

Vine bunica mea la angajare, numai că trebuie să îi încălziți puțin picioarele, că e moartă de mult.

Să vă aduceți oameni de la voi din țară să lucreze pe 2000 de lei plus bonuri!

Hai să fim colegi pe 1800 de lei!

Casierița in Spania la supermarket câștigi 1500 de euro !! Rușine România !!!

La buticurile din zonă salariile sunt mai mari, iluștrilor!

Tot cu 2000 de lei veniți? Iar nu vreți să deschideți magazinul?

Nu, Ikea, nu în condițiile menționate de voi. Mulțam fain!

Oare reclama asta lucrează și în Bangladesh? Poate acolo găsiți doritori 😊

2000 lei? A sunta 2010 și își vrea gluma înapoi, + inflația!

Iar postați? Se știe! Salarii mici! Știu toți oamenii din oraș!

La ce salarii oferă, eu cred  că au rămas în urmă cu salarizarea, de pe vremea când au cumpărat terenul.

Nasol! A aflat lumea de oferta voastră salarială.Nici măcar careva din cele cinci județe care muncesc în Timișoara nu va veni. Eventual mutați magazinul într-o zonă mai săracă a României. Și cumpărăm tot noi, online 😊 ! Dacă totuși plecați, luați-vă și sensul giratoriu de acolo!

Nu vă e rușine? Cu salariul ăsta găsiți mulți proști?

Ikea, marș acasă!

Ikea, viitorul JYSK? Nu, mulțumesc, nu vreau în bombe.

Glumeee! Dacă salariile încep de  la 10000 de ron, mă mai gândesc.

Începeți cu 3000 lei net pe lună + bonuri de masă și gata, după câteva luni în funcție de performanță și interes le mai măriți. Dar nu 2300… PS: Haida odată cu deschiderea magazinului că am lista plină și aveți un tarif la livrarea la domiciliu de vorbești singur…

Exact cât dă Momax atât dați și voi. Prețuri ca pe dincolo, salarii ca la noi. Deja ați pierdut o groază de bani în lunile astea că  nu dați 100 de euro în plus față de concurență.

Nici n-aș cumpăra de la voi, darmite să mai și slugăresc pentru voi!

Ei oferă 2000 de lei, dar un paznic de la firma care păzește la ei are 3000 de lei.

Cel mai slab plătiți, voi vreți să muncim gratis? Mergeți în țara voastră și continuați-vă acolo afacerea.

Rușine. Rușine. Marș acasă la voi cu salariile oferite.

De ce oferiți salarii atât de mici? Trebuie să aveți în vedere și posibilitățile de trai pe care le oferă salariile voastre. La sumele de bani oferite de voi, viața unui angajat nu poate fi decât mizerabilă.

Să vă ardă Dumnezeu pe rug!

Dacă nu greșesc, de la 1 ianuarie 2023 salariul minim net este 2530 lei.

Propunerea IKEA nu doar că este tratată pe bună dreptate cu ironie, dar este și hackuită de câțiva antreprenori locali. Unii angajatori din zonă s-au gândit, foarte creativ, să se folosească de anunțul plătit al retailerului suedez și au plasat între comentarii câteva oferte de angajare cu salarii și condiții mult superioare.

În aceeași zonă, angajăm în sectorul ambalare producție panificație cu 3000  de lei net pe card + 400 lei bonuri de masă pe card + 2 pâini pe ziua lucrată. Diferența este că prin rotație se lucrează și în schimb de noapte.

Sau altul:

Ofer joburi cu salarii cuprinse  între 3300-5000 de lei net. Detalii în privat, scrie Raul Raul.

Sunt curios de comentariile voastre: cum evaluați competența managerilor magazinului IKEA Timișoara, care nu doar că nu reușesc să deschidă magazinul la timp și deci pierd sume uriașe din încasările potențiale, dar și compromit reputația companiei, provocând o astfel de reacție de revoltă, publică, față de ofertele de angajare pe care le-au formulat?

***

Am pornit proiectul Hacking Work pentru a produce o schimbare profundă și durabilă în piața muncii din România. Este primul proiect social, civic și educațional din România care vorbește clar, curajos și cinstit despre piața muncii și despre relațiile dintre angajați și angajatori.

Misiunea noastră este să construim un viitor mai bun pentru oameni, organizații și comunități, prin educație, dialog și colaborare, așezând la temelia acestei construcții libertatea, creativitatea, integritatea, curajul, umanitatea, responsabilitatea și respectul pentru cunoaștere.

Muncim zi de zi pentru o viziune: vom aduce progres și performanță în profesie și bunăstare în viața socio-profesională pentru 1 milion de oameni, într-un interval de 10 ani. Suntem convinși că românii merită să lucreze în organizații sănătoase, fiind fericiți cu activitatea, meseria, jobul, șefii și colegii lor.

Suntem convinși că românii merită să lucreze în organizații sănătoase, fiind fericiți cu activitatea, meseria, jobul, șefii și colegii lor. Urmăriți podcastul Hacking Work video pe Youtube și audio pe Spotify sau Apple Podcast, citiți săptămânal Newsletterul Hacking Work și alăturați-vă comunităților noastre pe LinkedinFacebookInstagram și TikTok.

***

Și acum imaginile cu comentariile oamenilor, în cazul în care cei care au publicat anunțurile de pe Facebook se gândesc că ar fi bine să le șteargă 😊:

Bătaie de joc la Ikea Timișoara
bătaie de joc la ikea Timisoara
salarii mizere la Ikea Timisoara

Distribuie articolul

18 comentarii

 1. Poate nu e vina managementului local. Cand se deschide un punct de lucru nu cred ca se decide local politica de salarizare. Totul vine de la HQ.
  Probabil cei din Suedia au setat un buget si le-au zis la romani „descurcati-va, deschideti magazinul!”

  Pe de alta parte, unele comentarii la postarile de pe Facebook ar trebui tratate ca atare. Probabil 90% din comentaci nu au avut nici o treaba cu IKEA, nu au fost la interviu, sau au primit oferta si nici nu sunt in targetul lor, si probabil vorbesc din auzite legate de salarii. Asta vad la orice postare pe FB legata de o companie care se deschide sau angajeaza. Comenteaza toti plictisitii de viata „Tot salariul minim, nu?” fara sa aibe habar sau sa se intereseze.

  • Toții Români ar trebui să nu mai muncească în România pe salariu minim , suntem în UE ar trebui să avem același salarii standard, am vrut o țară ca afară , prețurile sunt ca și în UE , așa ar trebui și salariile !

  • Sa vină nepalezii cu vietnamezii tăticule, ca îți dc nu ne convine scurt salariu mic și pe lângă asta suntem enervați la culme când auzim de vietnamezi nepalezi etc pentru ca 45% taxe ca român versus 5% ca străin, și atunci? Nu se merita nici 3000 dacă ar da nu e convenabil când ai 45% taxe chinezu își ia banii de umbla numa pe la cazinouri și se lăfăie ca are 5% fix pix
   Tu nici cu ore abia ajungi ma încadrare despre ce vorbim… cineva e smecher și cnv e prost sau cum… oricum lăsând asta la o parte amuzant conținu a bubuit știrea, lasă că e bine asa… :))

 2. Problema cea mai mare nu ar fi cât oferă IKEA salarii la muncitori ci faptul că nu există prea multe locuri de muncă decente în România. 250 de locuri de muncă nu sunt puține. Măcar de le-ar reduce la jumătate și ar mări salariul, tot ar fi mai bine. Măcar după ce ar umple rapid 125 de posturi, ar trimite un mesaj top managementului că problema nu e găsirea forței de muncă, ci bugetul mic alocat. Dovada că e așa o au deja.

 3. Profitul e mare si sfant la Ikea asa ca vor amana pana cand o sa aduca angajati din Banglades la salarii modice. Se pare ca Ikea vrea doar sa extraga profit din Banat fara a da aproape nimic inapoi comunitatii (salarii de mizerie).

 4. Mai bine dați șpagă și treceți in pensie de boală direct decât să îți faci boala acolo!!Dacă nu te dor spatele te dor facturile!Un fel de loc de muncă numai ca să ai unde merge și de unde veni!

   • Aș vrea să vă rog foarte politicos să nu duceți discuția într-o direcție inutilă și jenantă. Cu siguranță acest articol a supărat niște oameni și nu toată lumea are discernământul necesar pentru a discuta cu argumente un subiect atât de sensibil și complex. Unii doar atâta pot, însă nu e cazul să ne coborâm în mocirla lor.
    Mulțumesc pentru înțelegere.

 5. probabil vor angaja nepalezi si sri-lank-ezi pana la urma. pe de alta parte ikea (si oricare angajator de genul asta) iti propune si un mediu de lucru, care poate parea atragator pentru cei foarte tineri; la 18 ani inca nu ai terminat inca nicio scoala serioasa (daca o vei incepe si mai ales termina vreodata) ai inca pofta de socializare (mai ales cu cei de varsta ta), pe asta au mizat si mizeaza corporatiile de genul asta si in occident. nu e nicio jignire prin subapreciere tintita pe romani, sa fim seriosi.

  • Pai și dacă sunt la școală nu tot jobul ala e? Asa m-am angajat și eu în facultate pe bani putini și după m-a ținut tot asa. După au pretenția să găsească oameni tot pe bani puțini.
   Noi suntem de vina ca nu avem standarde și ne e frica de ei cu salariile lor confidențiale. Apoi suntem invidioși pe aia care câștigă mai mult sau la aia care câștigă mai puțin nu le spunem ca nu cumva sa fie ei invidioși pe noi. Ne învârtim într-un borcan de cacao numit România. Suntem rasiști între noi(olteni, bănățeni, etc) dar avem pretenția sa fim tratați corect de către străini.

 6. Eu aş mai pune o întrebare: ce consultanţi or fi avut cei de la IKEA care le-a făcut planul de afaceri pentru Timişoara la salariile astea? Sau când?

 7. Ikea are un raport bun preț/calitate și ar putea ajunge lider de piață. Ar putea, cu așa un management i.diot nu ajung însă departe. Deja există anhajați care fac tot posibilul să îi saboteze, ajungând chiar la dezinformarea clienților pentru a nu mai cumpăra de la IKEA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *