La Interne ne trebuie un chirurg, nu o tobă

Distribuie articolul

UNU: Îmi scrie azi un prieten, proprietar al unei cafenele cu circa 50 de locuri, foarte căutată și apreciată, localizată în centrul vechi al Brașovului:

E teroare la ăștia de la ISU. M-am dus sa îi întreb dacă eu am nevoie de aviz sau autorizație. Habar nu aveau dacă am nevoie sau nu, așa că am făcut o cerere să aflu care e punctul lor de vedere oficial. Probabil îmi răspund, dacă îmi răspund, în termenul legal, de 30 de zile. Și când le-am zis să îmi transmită pe mail răspunsul, mi-au zis că la ei e mai greu cu asta, că nu prea au net :))).

Așa funcționează, în România lui 2015, țară membră a Uniunii Europene și a NATO, un serviciu public care are ca principală responsabilitate păstrarea în siguranță a cetățenilor țării și rezolvarea situațiilor grave, critice, care pun în pericol viața cetățenilor care le plătesc salariile. Vă dați seama că, dacă ar apărea vreun dezaxat cu o centură cu explozibili prin centrul orașului, ăștia l-ar ruga să facă el o cerere la ghișeu și să revină mai peste o lună, că n-are aviz de la Sanepid?

DOI: Scrie Emilia Șercan în PressOne despre aventurile intelectuale ale noului nostru ministru de interne, domnul Petre Tobă, care nu numai că a făcut rost într-un mod penibil și fraudulos de un titlu de doctor, dar, fiindcă el coordonează și serviciile de stare civilă din țara asta, a reușit să schimbe cu forța inconștienței și imposturii numele a doi scriitori. Domnii Stiglitz și Buzan au devenit prin voia domnului ministru frați, primind numele de familie Apud.

Asta-i viața, nu trebuie să te pui cu autoritățile cu creier de milițian, când sunt într-o misiune atât de importantă, ca producerea unui teanc de nimicuri în urma cărora capătă un titlu științific și o căruță de avantaje materiale, posturi universitare și poziții cu mare influență în stat.

TREI: Electra Ghiza și colegii ei de la ProTV Brașov demonstrează cu imagini, acte și mărturii ale unor oameni care se pricep la munte că băieții veseli de la ISU, ăia care îi raportau lui Arafat că au bătut Masivul Postăvarul de n-a rămas o frunză la locul ei, în căutarea planorului dispărut în luna august, sunt niște mari mincinoși și de fapt singurul efort pe care l-au făcut în căutarea pilotului a fost completarea unei hârțogării stufoase.

Au scris băieții zeci de pagini și de rapoarte prin care să se justifice motorina, mâncarea și celelalte resurse care probabil au fost folosite cu altă ocazie, la vreun chiolhan tipic burtoșilor șpăgari a căror singură legătură cu munca de salvator este că acționează întotdeauna în cel mai pompieristic stil cu putință. S-au foit la televizor, au bătut toba că mătură munții, dar n-au trecut nicio secundă pe creasta din Postăvarul unde căzuse planorul, adăugând astfel și acest caz la lista de tragedii în care au dat-o categoric în bară, după cazul avionului lui Iovan, al elicopterului de la Mamaia și al incendiului de la Colectiv.

Da, Raed Arafat este un profesionist excepțional și un om căruia îi vom fi mereu recunoscători pentru că a conceput și dezvoltat SMURD, dar, fiind coordonatorul legal al sistemului național de intervenții de urgență, este direct responsabil că s-a lăsat mințit și manipulat de subordonați și, după ce a constatat această situație, nu a făcut absolut nimic pentru a repara situația, sănătos nu improvizat: ori îi dai pe toți afară, cu dosare penale pentru omor din culpă și abuz în serviciu, ori îți dai demisia și lași treaba asta pentru cineva care are puterea și curajul să facă lucrurile cum trebuie făcute.

CONCLUZIE: Ministerul român de Interne este o cloacă dominată la vârf și în fiecare județ de o șleahtă de câteva sute de milițieni siniștri, incapabili și în mare parte analfabeți, rămășițe jenante ale sistemului de pile, cunoștințe și relații construit vreme de 50 de ani de partidul comunist.

Oamenii ăștia sunt ostași de mucava, făcături din hârtie reciclată din lucrările științifice ale altora, nu au nicio legătură cu spiritul fundamental al servirii semenilor, chiar cu prețul sacrificiului personal. Nu cunosc și nu își pot asuma înțelesul conceptelor de onoare, disciplină, respect pentru lege, curaj, responsabilitate, pasiune, vigilență, strategie și tactică, elemente fără de care nu poți concepe și coordona un sistem de stat care să garanteze siguranța cetățenilor.

Generalul de patru margarete Oprea nu a fost degeaba vreme de câțiva ani simbolul și liderul acestui sistem putred și dezastruos, el nu este decât reprezentantul cel mai de soi, pensat și plimbat cu coloana oficială, al acestei categorii de impostori, care a reușit să mențină sistemul de complicități, fraude și abuzuri care a administrat Miliția și Securitatea înainte de 1989.

CE-I DE FĂCUT? Am certitudinea că porcăria asta nu va înceta vreodată, dacă nu se apelează la metode chirurgicale radicale și nu se curăță integral puroiul ăsta. Singura șansă a sistemului național de siguranță a cetățeanului este pensionarea integrală, cu forța, a tuturor șefilor și șefuleților ăștia de la nivel central și din fiecare județ, câți or fi ei, o mie – două mii și numirea în pozițiile decizionale a unor ofițeri în vârstă de maxim 40 de ani, școliți pe afară și pe bune dacă se poate.

Nu e altă cale, înlocuind sau eliminând doar câte unul sau doi din sistem nu faci nimic, meduza asa purulentă va avea mereu resurse să livreze alte capete seci cu doctorate copiate, care să se așeze la butoane și să încurce treaba în mod magistral.

Iar metoda asta chirurgicală nu este singura șansă doar la Interne, practic toate ministerele acestei țări sunt la fel de infectate de sisteme relațional-infracționale bazate pe șmecherie, complicități și incapabili gomoși. Are Dacian Cioloș curajul și puterea de a face treaba asta? Rămâne de văzut, dar nu am motive să fiu prea optimist. Ghinion, cum ar zice Klaus.

752 ciolos

 

Distribuie articolul
Doru Șupeală
Doru Șupeală
Articole: 501

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *