Joburi absolut inutile, adică Bullshit Jobs

Joburi absolut inutile: care sunt acestea și prin ce se deosebesc de Shitty Jobs? Sunt create în general în corporații și în instituțiile de stat, de către niște șefuleți de rang mijlociu, care urmăresc astfel să își justifice poziția și locul în organizație.
Distribuie articolul

Te-ai întrebat vreodată ce rost are munca ta? Dincolo de a primi un salariu și a avea niște colegi și un șef, care este conținutul și mai ales care sunt urmările activității tale profesionale? Ajută pe cineva sau cuiva munca ta ori produsele sau serviciile la care lucrezi, alături de colegii tăi? Tot mai mulți oameni se întreabă ce sens are ceea ce fac la serviciu și în ce măsură sunt ei utili societății, prin profesia pe care o practică.

În 2018, doi profesori de economie de la o universitate olandeză au publicat un studiu care se numește ”Socially Useless Jobs”, adică ”Munci fără utilitate socială”. Cei doi au întrebat o sută de mii de oameni din 47 de țări care este contribuția socială a muncii lor, în ce fel efortul lor profesional aduce beneficii reale comunității sau semenilor. Peste 25% din cei o sută de mii de oameni întrebați se îndoiau sincer de utilitatea propriei munci. 8% considerau în mod ferm că joburile lor sunt absolut inutile, iar 17% aveau dubii serioase că munca lor ar aduce vreun folos societății.

Imediat după această cercetare, regretatul antropolog David Graeber, la acea vreme profesor la London School of Economics, a publicat cartea ”Bullshit Jobs”, titlu pe care îl putem traduce pe limba noastră ca ”Angajați degeaba”, ”Posturi inutile” sau, cum spune folclorul, ”Cooperativa Munca în zadar”.

Joburi absolut inutile (Bullshit Jobs)

David Graeber spune în carte că Bullshit Jobs nu sunt totuna cu Shitty Jobs, muncile de rahat, adică joburile grele, urâte și deseori prost plătite, cum ar fi cele din salubritate, pază, call center, plăsmuirea unor doctorate pentru miniștrii analfabeți din guvernul României sau posturile de la ghișeele aglomerate unde se depun reclamațiile clienților.

Joburile inutile, adică Bullshit Jobs, sunt cele create în general în corporații și în instituțiile de stat, de către niște șefuleți de rang mijlociu, care urmăresc astfel să își justifice poziția, importanța și locul în ierarhia organizației. Joburile nu au niciun fel de utilitate practică, nu aduc efectiv niciun fel de valoare pentru beneficiari și, dacă ar dispărea, nimeni nu le-ar simți lipsa. Ba dimpotrivă.

Am întâlnit recent astfel de joburi. După un workshop cu echipa de Resurse Umane dintr-o corporație, conform contractului, am trimis o factură. După mai bine de o lună, am descoperit că factura era neplătită, deși termenul de plată era depășit. Am pierdut apoi alte trei săptămâni și am schimbat aproape 50 de e-mailuri și mesaje cu tot soiul de contabili, auditori, analiști, operatori, administratori de cont și alți birocrați inutili, pentru a afla că unul dintre ei introdusese în sistemele lor informatice un număr de cont greșit.

Departamentul de audit inventase toate acele roluri ca să se asigure că firma plătește cele mai mici prețuri pentru produsele și serviciile pe care le cumpără. Vă dați seama că data viitoare când vom colabora prețul meu va fi ceva mai mare pentru această firmă, nu? Poate așa o să înțelegem că bullshit jobs sunt inutile chiar și pentru firmele și șefuleții care le creează.

***

Poți asculta informațiile din acest articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe YoutubeSpotifyApple PodcastsRSSGoogle Podcasts și Substack. Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare luni și vineri de la ora 10.30 la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi de la 7.50 și 16.45 la Radio România Cluj.

***
Foto copertă: Pexels.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *