Oare s-a terminat Marea Demisioneală?

Sigur ai auzit despre Great Resignation. La noi, Marea Demisioneală. Un val uriaș de demisii, pornit din America și extins apoi global, imediat după pandemie, a arătat că o proporție uriașă a angajaților din lume are nemulțumiri în relația cu angajatorii și așteaptă oferte mai bune.
Distribuie articolul

Unii lideri din business au spus că numele mai potrivit pentru Marea Demisioneală ar fi Marea Resetare, sau Marea Rearanjare a pieței – Great Reshuffle. O opinie corectă, fiindcă valul de demisii nu a exprimat doar revoltă și răzbunare, ci și o dorință fermă a angajaților pentru un nou contract social în piața muncii.

Oamenii nu mai vor să fie văzuți ca resurse, ca piese nesemnificative în mașinăria uriașă care este corporația. Angajații, mai ales cei tineri și educați, așteaptă de la angajatorii lor un parteneriat, care să le ofere mai mult timp și energie pentru viața lor, muncă mai frumoasă, cu sens, sănătoasă și flexibilă, dar și condiții de lucru mai prietenoase, umane, adaptate nevoilor și preferințelor fiecăruia.

Lunile au trecut, valul de demisii a continuat, până când, acum câteva luni, au apărut semnele recesiunii, iar unele organizații mari și importante au început să concedieze în masă. A fost momentul în care mulți au spus că Valul concedierilor a astupat și anulat Valul demisiilor. Măi, să fie! Oare chiar așa este?

Este Marea Demisioneală pe sfârșite?

Săptămâna aceasta, Monster, una dintre cele mai mari platforme de joburi din lume, a făcut publice rezultatele unui sondaj la care au răspuns cei cei care au cont acolo. Surpriză: 96% dintre respondenți spun că își vor căuta un nou job în 2023. 96 la sută, o cifră niciodată atinsă pe acest parametru.

Cum adică? E recesiune, inflație, instabilitate economică și 96% dintre angajații de pe Monster caută și acum un loc de muncă mai bun? Da, ați auzit bine. Dincolo de surpriză, putem înțelege fenomenul, analizând alte cifre din cercetare: 66% dintre respondenți știu că le va fi greu să găsească ceva bun, dată fiind situația economică, iar 46% spun că au nevoie de mai mulți bani din cauza inflației și creșterii costurilor vieții. 34% nu văd nicio oportunitate de dezvoltare a carierei la actualul angajator, iar 25% spun că actualul lor mediu de lucru este toxic. Simțiți revolta mocnită, care zace sub aceste cifre?

Care-i concluzia? Oamenii sunt încă nemulțumiți de modul în care angajatorii văd relația cu ei. Conștienți de situația economică, vor căuta mai discret joburi mai bune. Dar vor căuta în continuare. Dacă ești antreprenor sau manager, nu ar trebui să te păcălești că recesiunea îți va aduce angajații doriți de tine. Degeaba ai toate posturile ocupate, dacă oamenii tăi nu sunt cu mintea și sufletul acolo, motivați și dornici de performanță. Dacă sunt mereu cu ochii pe ofertele de muncă ale altora, angajații tăi și-au dat deja demisia morală. Se cheamă Quiet Quitting. Este un fel de cancer al firmei, despre care în general afli mult prea târziu, domnule director.

***

Poți asculta informațiile din acest articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe YoutubeSpotifyApple PodcastsRSSGoogle Podcasts și Substack. Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare luni și vineri de la ora 10.30 la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi de la 7.50 și 16.45 la Radio România Cluj.

***
Foto copertă: Getty.

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *