Companiile din IT încep să concedieze oameni
Acum câteva zile, o companie multinațională de software care avea un birou și în România a anunțat public că își închide operațiunile de la noi din țară și mută activitatea de aici în China și Statele Unite. Era una dintre companiile cu tradiție din industria de software de la noi, care avea o bună reputație și de-a lungul vremii fusese o destinație profesională foarte atrăgătoare pentru mulți specialiști români.
Dar firma a întâmpinat de ceva vreme dificultăți în piața globală, s-a trezit că a greșit strategia comercială, nu mai are clienți activi și proiecte suficiente și, astfel, a decis să disponibilizeze peste 170 de specialiști software din România, care rămân fără job începând din luna iunie. Dincolo de cei care aveau contract de muncă și au fost disponibilizați, este foarte posibil să fi rămas fără job și alții, care colaborau cu firma respectivă prin propriul PFA sau SRL.
Imediat după ce am dat această știre pe rețelele sociale, am început să primesc mesaje de la profesioniști experimentați și manageri cu vechime din sectorul software de la noi, care, cu toții, confirmau că o parte importantă din industria software de la noi trece prin momente dificile în plan comercial, suferind din lipsă de comenzi, proiecte și contracte.
Disponibilizările, efect al recesiunii economice și capabilităților inteligenței artificiale?
Piața internațională de servicii digitale pare a se contracta și a intra în expectativă, fiind influențată de doi vectori majori: o foarte anunțată și așteptată recesiune economică și apariția în forță a aplicațiilor de inteligență artificială care se dovedesc capabile să facă cel puțin parțial munca unui programator uman, cu costuri mult mai mici și viteză mult mai mare.
Această reașezare brutală și șocantă a pieței software globale a început de câteva luni și a fost cumva confirmată și de valurile de concedieri operate de marile companii de tehnologie globale, care la începutul acestui an au disponibilizat în total câteva sute de mii de angajați și colaboratori independenți.
Unii analiști au spus că acest val de concedieri a venit logic ca un reglaj firesc al unui exces al angajărilor din perioada pandemiei. Dar alții au observat și că cifrele de afaceri ale marilor jucători din industrie sunt în scădere și au anticipat că semnele tot mai vizibile ale recesiunii economice vor mai produce câteva valuri de disponibilizări.
Clujul, umbrit de instabilitate și disponibilizări în IT
În Cluj, semnalele pe care le-am primit din surse autorizate și credibile spun că există cel puțin alte două firme multinaționale care își vor restrânge sau chiar închide activitatea în perioada următoare, începând deja să disponibilizeze oameni, mai întâi din departamentele non-tehnice, precum echipele de recrutare.
O a treia multinațională a operat la Cluj recent concedierea a peste 100 de angajați, care de mai multe luni nu aveau activitate în proiecte comerciale și erau plătiți din rezervele financiare ale firmei.
Pe de altă parte, reprezentanții altor firme de software spun că lor le merge bine și că au mult de lucru, deci continuă să angajeze specialiștii cei mai valoroși. Alte voci spun că există mai multe companii internaționale care se pregătesc să își deschidă birouri și să angajeze mulți oameni în România și chiar la Cluj, iar autoritățile, prin vocea șefei Agenției de Ocupare a Forței de Muncă, spun că toți cei disponibilizați vor fi repede absorbiți de celelalte firme, fiindcă din datele statului român deficitul de specialiști este încă foarte mare.
Industria de software trece printr-o furtună
Cunoscând însă cât de capabil, competent și conectat la realitate este statul român, optimismul funcționarilor numiți politic îmi aduce aminte de anul 2008, când premierul de atunci, Tăriceanu, anunța arogant că economia națională este foarte puternică și merge ca unsă și nu există niciun risc de a fi afectați de criza economică mondială, care după doar o lună aducea în România prăbușirea economiei, șomaj și tăieri de salarii și pensii.
Se spune tot mai des și mai clar, pe bună dreptate, că prețul muncii inginerilor software din România a ajuns mult prea mare, raportat la salariile din țările vestice și la calitatea și productivitatea muncii. Sunt tot mai multe semne că industria de software trece printr-o perioadă de furtună și se va zdruncina serios în lunile care vin, urmând a se reseta și reinventa după ce va suporta consecințele recesiunii.
În ciuda optimismului și ignoranței unora, este limpede că urmează o perioadă dificilă, în care vom vedea foarte multe schimbări, deseori radicale și dureroase. Sunt deja mulți oameni afectați, stresați, anxioși și nervoși, iar gradul de incertitudine, volatilitate și complexitate al situației internaționale este în măsură să dea multe dureri de cap.
Ce putem face?
Cred că este nevoie să ne păstrăm calmul, să ne consolidăm și să ne adaptăm relațiile de colaborare și parteneriatele, să discutăm deschis și onest despre ce se întâmplă, să acceptăm că se vor produce schimbări și să ne pregătim mental pentru a ne adapta rapid.
Să nu ne oprim din a învăța și a inventa noi produse, servicii, instrumente și metode de lucru și mai ales de a ne ține aproape colegii, prietenii și partenerii, oferind sprijinul nostru celor care vor trece prin dificultăți, cu empatie și generozitate.
Va ieși din nou soarele după această furtună, iar cei mai inteligenți și mai capabili vor învăța pe viitor cum să construiască organizații și proiecte care să fie și performante, dar și reziliente.
***
Poți asculta informațiile din acest articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe Youtube, Spotify, Apple Podcasts, RSS, Google Podcasts și Substack. Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare luni și vineri de la ora 10.30 la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi de la 7.50 și 16.45 la Radio România Cluj.
***
Acest articol vă este oferit de DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și know-how digital. Pentru toți oamenii buni pasionați de tehnologie, DevNest înseamnă evoluție și dezvoltare: Creăm oportunități. Creștem o comunitate.
***
Foto copertă: Freepik.