Gradul de anxietate crește pe fondul recesiunii și schimbărilor rapide
Starea noastră de sănătate mintală este pusă la tot mai grea încercare de viteza cu care evoluează lucrurile în jurul nostru, de schimbările uriașe și rapide care vin din zona tehnologică, din spațiul geopolitic și din economie, dublate de volumul tot mai mare de informație cu care suntem bombardați și pe care ne vedem nevoiți să îl prelucrăm.
Se vorbește de aproape un an de o recesiune și de o nouă criză economică, pe care mulți economiști le așteaptă, uitându-se la statistici și trenduri. Vedem deja valuri de concedieri, mai ales în sectoarele răsfățate ale economiei, cum este industria de tehnologie digitală.
Într-un astfel de climat, este firesc ca gradul de anxietate pe care îl resimțim să fie unul foarte înalt. Nouă din zece angajați din lume se tem de restructurări și nu au încredere în siguranța locului lor de muncă, conform unui studiu publicat recent de platforma Humu.
Ce este anxietatea?
Jumătate dintre respondenți merg atât de departe cu orientarea către siguranță și stabilitate, încât își stabilesc ca prioritate doar securitatea jobului, renunțând la creșterile salariale și oportunitățile de avansare.
Starea de nervozitate sâcâitoare, latentă și greu de digerat cu care cei mai mulți ne confruntăm se numește anxietate. Este un sentiment de neliniște, agitație și tensiune care se suprapune cu îngrijorarea și frica, dă un sentiment de pericol iminent, panică sau dezastru și poate fi mai ușor sau mai sever.
În general, vine la pachet cu reacții deranjante ale corpului: frecvență cardiacă înaltă, respirație rapidă și sacadată, transpirație, tremurat, senzație de slăbiciune sau oboseală, dificultăți de concentrare și dese momente de pierdere a atenției și prezenței de spirit.
Prin ce metode putem reduce sau înlătura anxietatea?
Am făcut recent un episod de podcast Hacking Work cu Andrei Roșca și am discutat exact această temă. Andrei a scris o carte și a creat un program de sprijin pentru cei aflați în astfel de situații, documentând mai multe tehnici de recunoaștere, abordare și stăpânire a anxietății.
Meditația, exercițiile de relaxare și respirație, practicarea sportului, disciplina unui program bine organizat, ținerea unui jurnal, tappingul și exercițiile de recunoștință sunt câteva dintre tehnicile care ne pot ajuta să depășim cu bine stările de anxietate. Urmărește episodul, îți va fi de folos dacă te întâlnești cu astfel de situații.
Suntem o specie inteligentă și extrem de capabilă de adaptare și evoluție. Istoria ne arată că am reușit să depășim provocări extrem de dificile și am învățat din fiecare dintre acestea, devenind mai puternici și mai performanți. Cu înțelepciune, calm și curaj vom trece și prin dificultățile care urmează. Important e să gândim pozitiv, să ținem aproape de cei buni și dragi și să avem grijă și o vorbă bună pentru toți cei de lângă noi.
***
Poți asculta informațiile din acest articol în acest episod al emisiunii Hacking Work Radio disponibil pe Youtube, Spotify, Apple Podcasts, RSS, Google Podcasts și Substack. Mai mult, ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare luni și vineri de la ora 10.30 la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi de la 7.50 și 16.45 la Radio România Cluj.
***
Acest articol vă este oferit de DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și know-how digital. Pentru toți oamenii buni pasionați de tehnologie, DevNest înseamnă evoluție și dezvoltare: Creăm oportunități. Creștem o comunitate.
***
Foto copertă: Christopher Ott on Unsplash.
[…] este sentimentul de neliniște care apare atunci când trecem prin schimbări sau experimentăm situații noi. Sunt multe aspecte legate de noul loc de muncă care pot produce […]